Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός πυρετός για το σαουδαραβικό σχέδιο

Μικρός παλαιστίνιος ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο ισραηλινός

Associated Press

Μικρός παλαιστίνιος ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο ισραηλινός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΤΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μαραθώνιες διαβουλεύσεις από την Τζέντα, μέχρι τη Νέα Υόρκη, με επίκεντρο τη σαουδαραβική πρόταση ειρήνευσης την οποία έχουν σπεύσει να υποστηρίξουν πολλοί, χωρίς, όμως, να λείπουν οι ενστάσεις, αλλά και οι αμφιβολίες για το ακριβές περιεχόμενό της, αφού δεν έχει γίνει πλήρως γνωστή. Την ίδια στιγμή, σποραδικά επεισόδια βίας σημειώνονταν σε διάφορα σημεία των αυτόνομων εδαφών, υπενθυμίζοντας ότι ο φαύλος κύκλος του αίματος παραμένει ανοιχτός.

Την πρόθεση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, Αμπντουλάχ, να θέσει προς συζήτηση την πρότασή του στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στη Βηρυτό στα τέλη Μαρτίου, επιβεβαίωσε, χτες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που μετέβη εκτάκτως στην Τζέντα, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Σαουδάραβα αξιωματούχο για το περιεχόμενό της. Τόσο ο Σολάνα όσο και ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν επαναλάμβαναν την ετοιμότητά τους να «εξετάσουν προσεκτικά και να προωθήσουν την πρόταση». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, επισήμαινε ότι «είναι απλώς μια πρόταση και όχι ένα τελικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα πρέπει να καταλήξουν ο Λίβανος, η Συρία, οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ, γιατί τα εδάφη είναι δικά τους».

Το ίδιο θέμα έχει και η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πολλούς να στηρίζουν την αραβική πρόταση. Εντούτοις, ο Ισραηλινός εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συνομιλίες με τους Παλαιστινίους αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση της βίας, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά ζητούσε την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς την ισραηλινή ηγεσία για τον τερματισμό της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Αμερικανοί διπλωμάτες, παρά τη δημόσια στήριξη που ο Πρόεδρος Μπους έδωσε στο σαουδαραβικό σχέδιο, δήλωναν ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι ανεπαρκής, αν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν καταλήξουν από κοινού σε μια συμφωνία». Για πολλούς, αυτή η δήλωση προϊδέαζε για άλλη μια άσκηση βέτο, εκ μέρους των ΗΠΑ, στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου σε περίπτωση που κρίνει ότι δε συμφέρει το Ισραήλ.

Στο στόχαστρο οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές

Associated Press

Στο στόχαστρο οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές
Εντός Ισραήλ, συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις, με πρώτον τον, άνευ πολιτικής ισχύος, Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, που επανέλαβε ότι το σχέδιο είναι «ελπιδοφόρο». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, από το Παρίσι, εμφανιζόταν θετικός, τονίζοντας ότι «το σχέδιο φαίνεται να είναι ελαστικό σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η Ιερουσαλήμ». Εντούτοις, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Ντάνι Ναβέχ, μιλούσε για «ελιγμό» της σαουδαραβικής ηγεσίας «για να ευχαριστήσει την Ουάσινγκτον», ενώ άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από το σύνολο των εδαφών που κατέλαβε το 1967.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και ορισμένοι εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωνε απαισιόδοξος εξαιτίας «των ανέφικτων όρων που θέτει ο Αριέλ Σαρόν, πολιορκώντας τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Η πολιτική του αποκλεισμού, της καταστροφής των σπιτιών, των απαγορεύσεων στον Γιάσερ Αραφάτ, δε συνάδουν με επιθυμία πραγματικής ειρήνης», δήλωνε ο Χόσνι Μουμπάρακ που τόνισε ότι θα θέσει τους προβληματισμούς του στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς ημέρες στην Ουάσινγκτον.

Στο Κάιρο, πάντως, έφτασαν, χτες, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ και ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, προκειμένου να συζητήσουν με το σύμβουλο του Αιγυπτίου Προέδρου, Οσάμα αλ Μπαζ, τον ΥΠΕΞ Αχμέντ Μάχερ και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τη σαουδαραβική πρόταση. Σήμερα, αναμένεται να φτάσει και ο Χαβιέ Σολάνα. Επιφυλακτικός, εμφανίστηκε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, εκτιμώντας ότι «ο Σαρόν δεν επιθυμεί πραγματικά ειρήνη, αλλά εκμεταλλεύεται τη σαουδαραβική πρόταση για να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις, αφού δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά».

Οσον αφορά στις παλαιστινιακές πολιτικές δυνάμεις, η «Χαμάς» υιοθέτησε διφορούμενη θέση. Με επίσημη ανακοίνωσή της τόνιζε ότι θα αποδεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη, του 1967. Ο θρησκευτικός της ηγέτης, όμως, Σέικ Αχμέντ Γιασίν δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί τίποτε λιγότερο από την ιστορική Παλαιστίνη».

Σπασμοί βίας

Τρεις Παλαιστινίους σκότωσε ο ισραηλινός στρατός στα σύνορα με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι ένοπλοι προσπάθησαν να παρεισφρήσουν παρανόμως εντός του Ισραήλ από την έρημο Νεγκέβ. Στη μάχη τραυματίστηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, της Ναμπλούς, στη Δ. Οχθη. Λίγο αργότερα, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από ενόπλους στην περιοχή Αταρότ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και την ευθύνη ανέλαβε το «Μέτωπο Λαϊκού Στρατού - Τάγματα Επανόδου» ως αντίποινα για το περιστατικό της Ναμπλούς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν, προσωρινά, στην Μπέιτ Λαχίγια, έξω από τη Ραμάλα, όπου έκαναν 3 συλλήψεις. Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες ασφαλείας, στο Τελ Αβίβ, χωρίς, προς το παρόν, αποτέλεσμα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Χιλιάδες Βέλγοι συμμετείχαν, χτες, στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, από πλειάδα φιλειρηνικών οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κεντρικό αίτημα η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής, με την ίδρυση ανεξάρτητου βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ