Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμορφωτική η εικόνα της ενημέρωσης

Αποκαλυπτική για την παραμορφωτική εικόνα της ενημέρωσης, έτσι όπως αυτή παρέχεται και «σκηνοθετείται» από τα ΜΜΕ, ήταν η εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, την οποία παρουσίασε ο Βασίλης Λαμπρίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, αναφερόμενος στη διημερίδα, υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ αναζητά λύσεις και απαντήσεις για ένα πρόβλημα οι παρενέργειες του οποίου, με την καθημερινή του διόγκωση, οδηγούν συχνά στην εμφάνιση μιας εικονικής πραγματικότητας για τη δημόσια ζωή της χώρας. Θεωρώντας πως, με τον τρόπο που παρουσιάζονται, τα δελτία ειδήσεων εισβάλλουν όλο και περισσότερο στην ιδιωτική ζωή των πολιτών με ορατή συνέπεια η προστασία της αξίας του ανθρώπου, την οποία το ίδιο το Σύνταγμα εγγυάται, να είναι «πρακτικά ανεφάρμοστη και ακατόρθωτη». Τόνισε πως τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μια οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση, αλλά να θεωρούνται και να είναι σε κάθε εκδήλωση της λειτουργίας τους ένας θεσμός προβλεπόμενος από το Σύνταγμα.

Αναφέρθηκε στο δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, τις οποίες οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ τις αποκτούν, αλλά πρέπει να δεσμεύονται, κατά την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, από τις αρχές και τους κανόνες της νομοθεσίας.

Εσχατο όριο της ευτέλειας

Καταπέλτης ήταν η εισήγηση του ΕΣΡ για τα δελτία ειδήσεων και την ενημέρωση που προσφέρουν κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αφού, όπως τονίζεται στην εισήγηση, «όσοι δεν αντιμετωπίζουμε την ενημέρωση ως είδος εμπορεύσιμο οφείλουμε με κάθε ειλικρίνεια αλλά και παρρησία να παραδεχτούμε ότι ιδίως τον τελευταίο καιρό η ποιότητα των δελτίων ειδήσεων, με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις, έχει φτάσει στο έσχατο όριο της ευτέλειας και η κατάσταση επιδεινώνεται από ημέρα σε ημέρα». Το ΕΣΡ εκτιμά ότι αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα, πως τα δελτία ειδήσεων, με την ατέλειωτη χρονική τους διάρκεια και τη μέσω των «παραθύρων» παρουσίαση των γεγονότων, έχουν «αποπροσανατολιστεί από τον κύριο σκοπό τους, που είναι η ελεύθερη, ακριβής, αμερόληπτη και πλήρης ενημέρωση των πολιτών». Αποβλέπουν, με τον εντυπωσιασμό και με την προβολή των ασήμαντων και παραπολιτικών, στην αύξηση της θεαματικότητάς τους με τελική επιδίωξη τον προσπορισμό κέρδους.

Ο Βασίλης Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κωδίκων δεοντολογίας, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία αφορούν και ανήλικους. Μίλησε επίσης και για τα «δικαστήρια» που στήνονται στα δελτία ειδήσεων, υπογραμμίζοντας: «Παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων σκηνοθετούν, με τη σύμπραξη νομικών που χειρίζονται ποινικές κυρίως υποθέσεις σε εξέλιξη, τηλεοπτικές δίκες, αυτοαναγορεύονται σε εισαγγελείς, διασύρουν τα θύματά τους δημοσίως και τους επιβάλλουν την ισόβια ποινή της σπίλωσης που δεν αίρεται ούτε και με τη δικαίωσή τους από το φυσικό δικαστή, αφού οι ολέθριες συνέπειες της δυσφήμισής τους έχουν ήδη επέλθει».

Θέση πήρε το ΕΣΡ και για την κρυφή κάμερα, θεωρώντας την ως αποτέλεσμα του οξύτατου ανταγωνισμού που επικρατεί στον τομέα ενημέρωσης. Το φαινόμενο της χρησιμοποίησης της κρυφής κάμερας, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΕΣΡ, έχει γενικευτεί, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις του Συντάγματος, του Ποινικού Κώδικα και του Κανονισμού Δεοντολογίας του ΕΣΡ.

Εξαφάνιση των μικρών κομμάτων

Σοβαρό όμως ζήτημα προκύπτει και με την άνιση σε βάρος των μικρών κομμάτων προβολή από τα ΜΜΕ, αφού, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ, τη μερίδα του λέοντος οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαιρετικά την «αφιερώνουν» στην παρουσίαση των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του ΕΣΡ, εφάρμοσαν την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων μόνο ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Αντίθετα, ο χρόνος που διέθεσαν οι ίδιοι τηλεοπτικοί σταθμοί για τα μικρότερα πολιτικά κόμματα «υπήρξε ασήμαντος».

Για ανεξέλεγκτη εισβολή, στο χώρο της ενημέρωσης, επιχειρηματιών που επιμένουν ν' αγνοούν και να περιφρονούν τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Οπως τόνισε, οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους αναπτύσσονται σε άλλους κερδοφόρους τομείς. Αναφερόμενος στην ενημέρωση είπε πως το χάσμα συνεχώς διευρύνεται σε βάρος της κοινωνικής διάστασης της ενημέρωσης, υπέρ των συμφερόντων που τη χειραγωγούν.

Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας, επανέλαβε το κυβερνητικό μοτίβο περί «διαφάνειας, νομιμότητας και ποιότητας», αναφερόμενος και στο νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ενημέρωση σημείωσε πως πρέπει να γίνονται σεβαστές στοιχειώδεις αρχές που να διασφαλίζουν την ποιότητα και την εγκυρότητα της ενημέρωσης.

Πολλά, για τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλο, μένουν στον αέρα, όπως οι κώδικες δεοντολογίας, η διάρκεια των δελτίων ειδήσεων και η σχέση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και της τηλεθέασης. Διατυπώνοντας την πρότασή του μίλησε για επιστροφή στις ρίζες της δημοσιογραφίας.

Μια εικόνα των δελτίων ειδήσεων έφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, φέρνοντας ορισμένα παραδείγματα ειδήσεων και μιλώντας και για φαινόμενα ρατσισμού.

Στις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γ. Δημαράς. Υπάρχουν, όπως είπε, νόμοι που δεν εφαρμόζονται και σκόπιμα η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Για την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων σημείωσε πως αυτό δε γίνεται τυχαία.

Πέντε προτάσεις-μέτρα κατέθεσε με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος. Για τη βελτίωση των δελτίων ειδήσεων η ΕΣΗΕΑ προτείνει τα εξής μέτρα: Σαφή διάκριση των δελτίων ειδήσεων, των ενημερωτικών και πολιτικών εκπομπών. Τη μείωση της διάρκειας των δελτίων ειδήσεων. Πρωτόκολλο των τηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων, ώστε οι μετρήσεις για την ακροαματικότητα να μη χρησιμοποιούνται με κανένα τρόπο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αναγραφή της ιδιότητας του δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε περίπτωση που αυτός εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή δελτίου ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών. Τέλος, η ΕΣΗΕΑ προτείνει το συνήγορο ή διαμεσολαβητή ως αυτορρυθμιστικό παράγοντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ