Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Κατάκτηση του περιστεριώτικου λαού, εφόδιο για την πάλη η ιστορική γνώση

Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας του

Εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Από νωρίς εργαζόμενοι και νεολαία άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, για να περιηγηθούν στον χώρο με τα εκθέματα και να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Στέλιος Μπούσουλας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου. Αναφέρθηκε στο χρονικό της δημιουργίας του Μουσείου, που αποτέλεσε κατάκτηση του περιστεριώτικου λαού και όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε χάρη στην προσφορά και εθελοντική δουλειά των κομμουνιστών, άλλων αγωνιστών της περιοχής και ευρύτερα ανθρώπων που συγκινούνται από το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον σύντροφο Θοδωρή Αυγέρο, στυλοβάτη, πρωτεργάτη και ψυχή του Μουσείου, ο οποίος έδινε όλες του τις δυνάμεις για τη ζωντανή λειτουργία του Μουσείου, αλλά και για να γίνει η δράση του όσο το δυνατόν πιο πλατιά και γνωστή στον λαό της περιοχής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής. Με αφορμή και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στους μεγαλειώδεις αγώνες και την πείρα της δεκαετίας 1940 - 1949, και τόνισε: «Αυτή η πείρα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό. Η πάλη των τάξεων είναι αντικειμενική και αυτή που σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης θα οδηγήσει σε σοσιαλιστική επανάσταση μόνο με τη συνειδητή δράση της ιδεολογικής, πολιτικής και εργατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Από τις ξεναγήσεις
Από τις ξεναγήσεις
«Τα συμπεράσματα από αυτήν τη δεκαετία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα που είναι σε εξέλιξη οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία και τις συμμαχίες τους, εγκυμονώντας νέες και ακόμα μεγαλύτερες και γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις», συνέχισε, για να κλείσει επισημαίνοντας:

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη διαλέξει στρατόπεδο ληστών, αλλά να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από τους διάφορους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα ο λαός να υπερασπιστεί τη ζωή του από τη μεγαλύτερη φτώχεια που φέρνουν ο πόλεμος και η ακρίβεια».

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ηρωικής πάλης του λαού τη δεκαετία 1940 - 1949. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ.

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, 10 π.μ. με 2 μ.μ. (Τετάρτη κλειστά, δυνατότητα για επίσκεψη εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης). Οποιος το επισκεφτεί θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αρχειακό υλικό, βιβλία, έντυπα της εποχής, φωτογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, αποφυλακιστήρια, διάφορα κειμήλια και δημιουργήματα εξόριστων. Ακόμα, στο ισόγειο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τον χώρο μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα γκρουπ, όπως μαθητών και φοιτητών (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105730019).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ