Τρίτη 19 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλυντήρια...

Το σίριαλ «δημοκρατία vs ολοκληρωτισμός» προβάλλει αυτές τις μέρες επεισόδια με θέμα την πανδημία, εκτός απ' αυτά του πολέμου στην Ουκρανία, με αφορμή τις εικόνες από το lockdown στη Σαγκάη. Η προπαγάνδα τους ψάχνει άλλοθι για όλα αυτά στις εικόνες των Κινέζων που φωνάζουν απελπισμένοι από τα μπαλκόνια τους ή συλλαμβάνονται με δίκρανα στους δρόμους, στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής για μηδενική ανοχή σε κρούσματα COVID. Η ουσία όμως για την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, από τη Σαγκάη μέχρι τη Νέα Υόρκη, είναι ότι έχει προτεραιότητα την «υγεία» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την υγεία του λαού, και αυτό δεν αλλάζει. Παρεμπιπτόντως, οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας έμειναν σε αυστηρό lockdown για σχεδόν εννιά μήνες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά ποτέ δεν μάθαμε αν εκεί ο κόσμος πηδούσε από τα παράθυρα ή πώς αντιμετώπιζε τους «παραβάτες» η αστυνομία.

... Σαγκάης

Ανεξάρτητα πάντως από το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα στον παράλληλο πόλεμο της προπαγάνδας, που συνοδεύει τον ανταγωνισμό της καπιταλιστικής Δύσης με την καπιταλιστική Κίνα, οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από τη Σαγκάη δεν μπορεί να γίνονται πλυντήριο για την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ στη διαχείριση της πανδημίας, με κριτήριο τις ανάγκες της οικονομίας και όχι του λαού. Δεν μπορούν να ξεχαστούν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με πρόσχημα την πανδημία, που άλλωστε ζήσαμε και στη χώρα μας. Δεν μπορεί να ξεχαστεί το Μπέργκαμο. Δεν μπορούν να ξεπλυθούν ούτε οι ομαδικοί τάφοι στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών με COVID, ούτε το γεγονός ότι η αναλογία θανάτων έφτασε στις ΗΠΑ στους 3.000 ανά 1 εκατομμύριο ασθενείς, ούτε η επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ σκανδιναβικών κρατών, που επέλεξαν την «ανοσία της αγέλης». Αδικα πασχίζουν...

Ροντέο

Με ρυθμούς ...ροντέο επεκτείνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. Ετσι, μετά τη ραγδαία αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και των αιτημάτων για διακανονισμούς με τους παρόχους Ενέργειας, διογκώνονται και τα χρέη προς το κράτος, κατά βάση στην εφορία. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τον Φλεβάρη δημιουργήθηκαν επιπλέον χρέη 1,73 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία 3,5 - 4 χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 είναι 77,9%. Θυμίζουμε ότι πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεγάλες αστικές εφημερίδες μοίραζαν «εγχειρίδια» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρουσιάζοντας το παράδειγμα λαϊκών οικογενειών που επιλέγουν κάθε μήνα τι «δεν θα πληρώσουν» και «κλοτσούν» παρακάτω ορισμένα από τα χρέη τους για να τα βγάλουν πέρα. Τώρα, όπως φαίνεται, η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και για τα απολύτως αναγκαία, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στους λογαριασμούς που έχουν απογειωθεί. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι τα όποια ψίχουλα μοιράζει η κυβέρνηση, ή ο διαγωνισμός της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, αποσκοπούν ακριβώς στο κουκούλωμα της πραγματικής ανέχειας, ώστε η λαϊκή οικογένεια να πληρώνει έστω και ένα «έναντι» από τους λογαριασμούς και τα χρέη της, ενώ θα συνεχίζει να φυτοζωεί... Ουσιαστική ανακούφιση από αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν μπορούν να δώσουν τέτοια μέτρα «κοινωνικής συνοχής», όπως τα ονομάζουν όσοι «ανακατεύουν» τη φτώχεια, αλλά ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όπως αυτά που διεκδικούν εργατικά σωματεία και φορείς, σε σύγκρουση με το ίδιο το πλαίσιο που αναπαράγει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αδιόρθωτοι

Οχι πως μας προκαλεί καμιά έκπληξη, αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την απογοήτευση του «ΠΡΙΝ» και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ...αοριστία των «δεσμεύσεων» που περιέχονται στις Θέσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζουμε για παράδειγμα: «Οι αόριστες υποσχέσεις για αναίρεση των πεπραγμένων της ΝΔ εξαρτώνται από τη ...μεγαλοψυχία του κεφαλαίου». Και λίγο πιο κάτω διευκρινίζει: «Σε αντίθεση με τον διακηρυκτικό ριζοσπαστισμό, στις "συγκεκριμένες δεσμεύσεις" οι θέσεις είναι πολύ πιο συγκρατημένες και αόριστες: "Απλοποίηση και κωδικοποίηση της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας και νομοθέτηση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος με σταθερά προοδευτικούς συντελεστές φορολογίας". Με ποιους φορολογικούς συντελεστές; 30%, 40% ή 45%; Πώς θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα κέρδη; Τίποτα "συγκεκριμένο"». Το πρόβλημα δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ...χάσμα ανάμεσα στον «διακηρυκτικό ριζοσπαστισμό» και την «αοριστία» των εξαγγελιών του! Κάνουν μάλιστα έμμεσα και «υποδείξεις», για το πώς θα μπορούσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο «συγκεκριμένο» και «ριζοσπαστικό» στην πράξη! Προφανώς για να χωρέσει και τους δικούς τους «αντιδεξιούς» «άμεσους πολιτικούς στόχους», αλλά και τις διάφορες εκδοχές του «μεταβατικού» τους προγράμματος, συντηρώντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτήρα του. Αδιόρθωτοι!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1587 Ο πρώην πειρατής Βρετανός ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1772 Γεννιέται ο Αγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο, ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων.

1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, Αγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1906 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Πιερ Κιουρί.

1931 Στο χωριό μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν 2 αγρότες.

1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1967 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας από το 1949 έως το 1963.

1970 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες Λιμενεργατών της Ιταλίας αποφασίζουν να μποϊκοτάρουν τα ελληνικά πλοία από τις 19 έως τις 26 του Απρίλη.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.

1995 Βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάζει πολυώροφο κτίριο στην Οκλαχόμα. Σκοτώθηκαν 168 άτομα.

...και σαν χτες

1920 Συνέρχεται το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18-25/4/1920), που ψηφίζει την οργανική προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή (Γ' Διεθνή). Το Κόμμα προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «Κομμουνιστικό»: Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος (Κομμουνιστικόν).

1926 Ο στρατηγός και δικτάτορας Θ. Πάγκαλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και «Γκόργκι των Βαλκανίων», ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί τη Σοβιετική Ενωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928 σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1951 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ, από την ΟΔ της Γερμανίας, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

1955 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής μεταξύ άλλων της Θεωρίας της Σχετικότητας.

1996 Δεκαοκτώ Ελληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γκαμά αλ Ισλαμίγια, που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ