Μία νεκρή γυναίκα και ένας αγνοούμενος είναι ο απολογισμός της νέας ναυτικής τραγωδίας που διαδραματίστηκε χτες τα ξημερώματα στο Αιγαίο, όταν 11 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου βούλιαξε το 23χρονο φορτηγό πλοίο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ ΙΙ» του εφοπλιστή Μανώλη Καϊάφα. Τα στοιχεία του ναυαγίου μαρτυρούν: Το πλοίο βούλιαξε όταν στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ και ως γνωστόν αξιόπλοα πλοία δε βουλιάζουν με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 1.640 μετρικούς τόνους λίπασμα, το οποίο ήταν συσκευασμένο σε σακίδια, τα οποία με τη σειρά τους ήταν στοιβαγμένα σε παλέτες, δεμένες, όπως ειπώθηκε από ναυαγούς ναυτεργάτες, με ισχυρούς ιμάντες. Πρόκειται για στοιχείο που δε στηρίζει εύκολα την υπόθεση της μετατόπισης φορτίου, που φέρεται ως πιθανή αιτία, εκτός αν η μετατόπιση οφείλεται σε κάποιο άλλο συμβάν...
Στο πλοίο επέβαιναν οκτώ ναυτεργάτες, ο πλοιοκτήτης και η σύζυγός του, Ελένη Καϊάφα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επιβιβαστεί για να εκτελέσει χρέη μαγείρισσας... Ο καπετάνιος, Πέτρος Στεφάνου, λίγο πριν τις 6 το πρωί ενημέρωσε το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι το πλοίο είχε κλίση 45 μοιρών. Η κλίση, σύμφωνα με ναυαγούς ναυτεργάτες, σημειώθηκε στις 5.30 το πρωί, όμως αρκετή ώρα πριν το πλοίο είχε παρουσιάσει προβλήματα στην πλεύση με συνεχείς μικρές κλίσεις. Κάποια στιγμή πήγε να επανέλθει και στη συνέχεια, απότομα βρέθηκε με τη μεγάλη κλίση. Ο καπετάνιος έδωσε εντολή εγκατάλειψης του πλοίου. Στις 7.30 το πρωί το πλοίο είχε βυθιστεί, ενώ στην περιοχή είχαν σπεύσει ελικόπτερο ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ και ένα C-130 που εντόπισαν στη θάλασσα 4 ναυαγούς και 5 μέσα σε σχεδία. Ο δέκατος, ο 53χρονος υποπλοίαρχος Γιώργος Δεληνικολάου, πατέρας 3 παιδιών, όπως μας είπε ένας συνάδελφός του που προσπαθούσε να τον κρατήσει στην επιφάνεια, χάθηκε καθώς «οι δυνάμεις του τον είχαν εγκαταλείψει». Η Ελένη Καϊάφα, αν και περισυνελέγη ζωντανή, υπέκυψε στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε.
Δριμύ «κατηγορώ» για το χτεσινό ναυάγιο εξαπολύουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» όπου υπογραμμίζουν ότι το ναυάγιο «φέρνει για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αποτελεί τραγική συνέχεια του "ΔΥΣΤΟΣ", του "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ", του "EURO BALKER", του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"». «Επιβεβαιώνει τις επανειλημμένες καταγγελίες μας για το καθεστώς ασυδοσίας που με την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης απολαμβάνουν οι εφοπλιστές». Με ευθύνη του ΥΕΝ και υπηρεσιών του, σημειώνεται, οι έλεγχοι για την κατάσταση των πλοίων είναι υποτυπώδεις και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν την ευθύνη του ελέγχου την αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρίες όπως είναι οι νηογνώμονες!