Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε νοσοκομεία

Στάσεις εργασίας στην Πολυκλινική και στον «Ευαγγελισμό» και συγκέντρωση στο «Αλεξάνδρα»

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Αλεξάνδρα»
Συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Αλεξάνδρα»
Αναβρασμός επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς οξύνονται τα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, την καταβολή των υπερωριών που τους οφείλονται, λένε «όχι» στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία, στις αυταρχικές διοικήσεις των νοσοκομείων, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Τρεις εκδοχές συρρίκνωσης της Πολυκλινικής

Οι εργαζόμενοι στην Πολυκλινική πραγματοποίησαν χτες πεντάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον Απρίλη του 2001 (!), προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου οι ελλείψεις φτάνουν το 45% των οργανικών θέσεων, ενάντια στον αυταρχισμό του διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και διεκδικώντας να παραμείνει το νοσοκομείο στο δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί.

Τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον του νοσοκομείου ήρθε να επιβεβαιώσει υπόμνημα του διοικητή του, Ιω. Παρασκευουλάκου, προς τον πρόεδρο του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ), με τις προτάσεις του για το νοσοκομείο. Και στις τρεις εκδοχές που προτείνει ο διοικητής με πρόσχημα την «αναδόμηση του νοσοκομείου» πλήττεται πρώτα και κύρια το νοσοκομείο, αλλά και οι εργαζόμενοί του.

Ως πρώτη εκδοχή αναφέρεται η αναβάθμιση του νοσοκομείου με τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των τμημάτων. Ο μάνατζερ τονίζει βέβαια ότι δε συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Επισημαίνει ότι «για να γίνουν παρεμβάσεις βάθους και υψηλής ποιότητας χρειάζεται να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου για διάστημα ενός έτους» και χαρακτηρίζει ως αρνητικά της επιλογής αυτής «τη συνέχιση της λειτουργίας ενός μικρού νοσοκομείου, στο κέντρο της Αθήνας, με αντι-οικονομική διάρθρωση και προσφορά υπηρεσιών προσανατολισμένες για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού»!

Στη δεύτερη εκδοχή προτείνεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε «Ιατρικό - Διαγνωστικό Κέντρο» με την πλήρη κατάργηση του κλινικού και χειρουργικού δυναμικού και τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μόνο σε επίπεδο Σταθμού Πρώτων Βοηθειών. Οπως παραδέχεται βέβαια και ο διοικητής, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει «φυγόκεντρες τάσεις» στο μεγάλο μέρος του ιατρικού δυναμικού.

Ως τρίτη επιλογή προτείνεται η μετατροπή της Πολυκλινικής σε «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» που θα προσφέρει κυρίως υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει αναστελέχωση του νοσοκομείου και χωρίς «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», κατά την έκφραση του μάνατζερ, και την πλήρη διακοπή λειτουργίας του νοσοκομείου για διάστημα περίπου ενός χρόνου.

Το νοσοκομείο αμέσως μετά την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Α΄ ΠεΣΥ Αττικής, Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος μοίρασε υποσχέσεις στους εργαζόμενους για τη διατήρηση του νοσοκομείου. Στην ουσία βέβαια τόνισε ότι το μέλλον των νοσοκομείων του ΠεΣΥ θα καθοριστεί με βάση τις προτάσεις των διοικητών τους, στα πλαίσια του συνολικότερου σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας σήμερα (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση.

Επίκαιρη Ερώτηση για τον «Ευαγγελισμό»

Τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», διεκδικώντας τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους των νοσοκομείων της Αττικής για από κοινού συντονισμό της δράσης τους.

Επίκαιρη Ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» επανακατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη προς τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο.

Διαμαρτυρία στο «Αλεξάνδρα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα» διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2001, την πρόσληψη προσωπικού αφού στο νοσοκομείο υπάρχουν 428 κενές οργανικές θέσεις εργαζομένων, αλλά και αντιδρώντας στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. «Τα απογευματινά ιατρεία είναι μια πρόβα τζενεράλε για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια σε ευρεία έκταση», «Κάνουν απογευματινά ιατρεία με δημόσιο υλικό. Μας αποπροσανατολίζουν προκειμένου να περάσουν την ιδιωτικοποίηση στα νοσοκομεία», τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Σήμερα στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοικήτρια του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ