Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής στην Αμαλιάδα
  • Στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη, με ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Με πλούτο εκδηλώσεων τιμά τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα

Με μεγάλη αφετηρία την πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 3 Απρίλη στην Αμαλιάδα, γενέτειρα πόλη του Νίκου Μπελογιάννη, στις 11.30 π.μ. στην ομώνυμη πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα και των συντρόφων του, Νίκου Καλούμενου, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση.

Η πόλη στολίστηκε για το μεγάλο αυτό γεγονός, ενώ από τη Δευτέρα 28/3 λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και δράση του Νίκου Μπελογιάννη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Για την εκδήλωση ετοιμάστηκε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα από το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας δραματοποιημένα μεγάλο κομμάτι της απολογίας του από τη δεύτερη δίκη, με μουσική συνοδεία. Στο μουσικό σκέλος θα ακουστούν μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αυτοί που περιμένουν», «Ηρωες», «Ο Μπελογιάννης ζει» και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Από τα μαθητικά χρόνια στην πόλη

Στα μαθητικά χρόνια του κομμουνιστή ήρωα στην Αμαλιάδα αναφέρεται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μ. Βιτίν στο βιβλίο του «Νίκος Μπελογιάννης, ζωή καταπληκτικών ανθρώπων», του 1974, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στο κεφάλαιο «Εχθρικές Καταιγίδες, παιδικά και εφηβικά χρόνια»:«Επτά χρονών ο Νίκος πήγε στο σχολείο. Σπούδαζε δίχως δυσκολίες και ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές. Δεν αρνιόταν τη βοήθειά του στους φίλους του».

Στον χώρο του σχολείου από όπου αποφοίτησε ο Μπελογιάννης σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο της πόλης. Γράφει ο Βιτίν: «Τον αγαπούσαν οι φίλοι του και οι δάσκαλοι. Σπούδαζε όχι μόνο για να μάθει να διαβάζει και να γράφει, αλλά και για να αγαπήσει πιο πολύ την πατρίδα του. Τέτοιο μάθημα δεν υπήρχε στο σχολείο, αλλά επισκεπτόταν κι άλλο σχολείο, όπου μάθαινε την πραγματική ζωή». Και αναφέρεται στις επισκέψεις του Μπελογιάννη στα σπίτια συγγενών και φίλων, όπου έβλεπε προπολεμικά όπλα και σπαθιά από το 1821 και άκουγε αντίστοιχα τραγούδια.

Φωταγώγηση του μουσείου στην Αμαλιάδα με τη μορφή του Νίκου Μπελογιάννη
Φωταγώγηση του μουσείου στην Αμαλιάδα με τη μορφή του Νίκου Μπελογιάννη
«Στα τελευταία και πριν τελειώσει το Γυμνάσιο, ο Νίκος γίνεται μέλος της Οργάνωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας. Με τη συμμετοχή και συμπαράσταση του Νίκου Μπελογιάννη, στο Γυμνάσιο οργανώθηκαν δύο απεργίες σπουδαστών με ικανοποιητικό αποτέλεσμα», λέγεται σε άλλο σημείο. Στο ίδιο κεφάλαιο, για τη μαθητική του δράση σημειώνεται:

«Στην Αμαλιάδα και στις γύρω περιοχές αρχίζουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες. Στον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών και όλων των εργαζομένων της Ελλάδας και πάλι επικεφαλής μπαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Οργάνωση Νεολαίας του, στην οποία ανήκει και ο Νίκος, παίρνοντας σημαντικό μέρος. Ο Νίκος Μπελογιάννης βγάζει λόγους στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που γίνονται στην Αμαλιάδα και στα γύρω χωριά. Να προσπαθεί να πείσει τους αγρότες πως μόνο με ορθότητα και πίστη μπορούν να φτάσουν στην τελική νίκη.

Στις ώρες αυτές, που οι φλόγες του αγώνα του Μπελογιάννη και μερικών συμμαθητών του στο Γυμνάσιο φτάνουν στο ζενίθ, συλλαμβάνονται και κλείνονται στη φυλακή. Οι συλλήψεις προκαλούν αναστάτωση και ανησυχίες στην πόλη, αναγκάζοντας τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους τον Νίκο και όσους είχαν συλλάβει. Στο 1932, τελειόφοιτος του Γυμνασίου, ο Νίκος φεύγει για την Αθήνα και δίνει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο των Νομικών Επιστημών».

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Αχαΐα: 8.30 π.μ. από την Πάτρα (έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα) και στις 8 π.μ. από το Αίγιο (Τρίγωνη Πλατεία).

Αιτωλοακαρνανία: 7.30 π.μ. από το Αγρίνιο (πρώην σταθμός του ΟΣΕ) και στις 7.45 π.μ. από το Μεσολόγγι (ΚΤΕΛ). Ραντεβού έχει δοθεί και στο Αντίρριο για τις 8 π.μ. στον κόμβο της γέφυρας.

Με το καράβι των 7.30 π.μ. αναχώρηση από Ζάκυνθο.

Συνέχεια στους νομούς

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις ετοιμάζονται για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Η Αιτωλοακαρνανία παίρνει τη «σκυτάλη» με έκθεση το Σαββατοκύριακο 9 - 10 Απρίλη στο Αγρίνιο, ενώ η Αχαΐα ήδη προετοιμάζεται για μεγάλη πολιτική εκδήλωση στις 8 Μάη στην Πάτρα, στην πλατεία Παντοκράτορα στην Ανω Πόλη (περιοχή όπου έδρασε και συνελήφθη ο Μπελογιάννης την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας), με τα αποκαλυπτήρια και μαρμάρινης επιγραφής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ