Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών

Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια και τα καύσιμα αλλά και κρατικοποίηση των αποθεμάτων τροφίμων και να διατεθούν στην κατανάλωση χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος για να ανακουφιστεί ο λαός, ήταν μεταξύ άλλων οι προτάσεις που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, που έδειξε ως γενεσιουργό αιτία της ακρίβειας την «κρίση στην Ουκρανία», ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι αν η μία όψη του νομίσματος της ακρίβειας έχει να κάνει με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπλέξει ως τον λαιμό τη χώρα και τον λαό, φτάνοντας να στείλει ακόμα και πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, όλα για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης που θέλει μερίδιο από τη λεία, η άλλη όψη έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Αλήθεια», ανέφερε, «η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν είναι παράγοντας ανόδου της ακρίβειας; (...) Δεν είναι υπαίτια της ακρίβειας η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η "πράσινη μετάβαση" που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα; (...)».

Τι δεν «αντέχει» η καπιταλιστική οικονομία

Οσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, πέρα από κοροϊδία, ανέφερε ότι βρίσκονται «στη μέγγενη από τη μία πλευρά της "δημοσιονομικής υπεύθυνης πολιτικής", όπως τόνισε ο κ. πρωθυπουργός, αλλά και των δυνατοτήτων, λέει, από την άλλη, της οικονομίας», που αναμασούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπως ανέφερε, «το κριτήριο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις αντοχές της οικονομίας το καθορίζει απλά και μόνο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό για όλα αυτά τα πακέτα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο λαός».

Γι' αυτό:

  • Οι υπονομευτές της «δημοσιονομικής υπευθυνότητας και των δημοσιονομικών» για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην Ενέργεια, όχι όμως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των νομικών προσώπων διαχρονικά, όχι η μείωση στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις. Οχι οι υπεραποσβέσεις, το αφορολόγητο που έχουν οι εφοπλιστές.
  • Η οικονομία δεν «αντέχει», όταν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων εν καιρώ πανδημίας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των σχολείων ή όταν πρέπει να υπάρξουν έργα υποδομής που να προστατεύουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Η οικονομία όμως αντέχει τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, αντέχει η οικονομία τις υποδομές και τα δίκτυα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση, αντέχει τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Οχι μόνο δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά από αυτόν έχουν εξαιρεθεί τα νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται ακίνητα, οι off shore εταιρείες που έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και ανήκουν σε εφοπλιστικά συμφέροντα. Ενώ από το 2002 που ψηφίστηκε ο νόμος για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος αφορά την ακίνητη περιουσία νομικών προσώπων, καμία κυβέρνηση δεν τον εφάρμοσε «γιατί προσβάλλει τα ιερά και τα όσια του συστήματος, δηλαδή τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Να, λοιπόν, ποιος πληρώνει και ποιος σηκώνει τα βάρη τα φορολογικά».

Με άλλα λόγια, τα μέτρα «κάνουν αναδιανομή της φτώχειας απ' τους λιγότερο φτωχούς στους πιο ευάλωτους, την ίδια ώρα που μένουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο απυρόβλητο και η κερδοφορία του», σημείωσε και χαρακτήρισε κοροϊδία από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τα περί φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, δηλαδή και αυτοί να κερδίζουν και ο λαός να πληρώνει και η συζήτηση να επικεντρώνεται απλά και μόνο στα υπερκέρδη τους!

«Γι' αυτές τις συνθήκες που βιώνει ο λαός δεν ευθύνονται τα "γαλάζια", "πράσινα" ή ροζ golden boys ούτε οι διάφοροι ολιγάρχες. Ευθύνεται συνολικά αυτό το σύστημα που υπερασπίζεστε, που ενώ γεννιέται πλούτος, αναπαράγεται και διευρύνεται η φτώχεια, γιατί όποιο μείγμα διαχείρισης, με όποιον διαχειριστή, αυτό δεν πρόκειται να απαλλαγεί απ' την τεράστια ανισότητα που αναπαράγει, ανάμεσα απ' τη μια στον πλούτο που συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια και στη φτώχεια ολοένα και περισσότερων (...) Η λύση δεν βρίσκεται στις εκλογές για να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος. Βρίσκεται στη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, στον δρόμο της ανατροπής για να αποτρέψει ο λαός την επιδείνωση της θέσης του, να βρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, γιατί ο ελπιδοφόρος δρόμος για τον λαό όπου θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του είναι ο σοσιαλισμός», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ