Σκληρή απάντηση της ΛΔ Κορέας, στην πρόσκληση Μπους για έναρξη διαλόγου
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.-
«Δε θέλουμε να έχουμε καμία επαφή με αυτούς που προσπαθούν με την ισχύ των όπλων να αλλάξουν το σύστημα που έχει επιλέξει ο κορεατικός λαός».
Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης, διά μέσου ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στη νέα πρόταση που διατύπωσε από το Πεκίνο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, εμμένοντας την ίδια στιγμή στις κατηγορίες του προς το καθεστώς της ΛΔ Κορέας, το οποίο χαρακτήρισε «δεσποτικό» και προειδοποιώντας συνάμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αφήσουν «τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει όπλα ικανά να απειλήσουν τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα».
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, που υπογράφει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ΛΔ Κορέας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Korean Central News Agency» στη Σεούλ, τα σχόλια του Τζορτζ Μπους πηγάζουν από την επιθυμία του να «κατακτήσει» την κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δύναμη και τα δολάρια. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θυμίζουν κουτάβι που δεν έχει επίγνωση του κινδύνου που αποτελεί μια τίγρη. Είναι ένας άνθρωπος από τον οποίο είτε λείπει η στοιχειώδης λογική, είτε είναι πολιτικά καθυστερημένος» και κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι προσέβαλε τον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, απαιτώντας αλλαγή του πολιτικού συστήματος της ΛΔ Κορέας.
Στο μεταξύ, στην Κίνα, τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας στην Ανατολική Ασία, ο Μπους από το βήμα του πανεπιστημίου Κινγκχούα, προσπάθησε να «διδάξει» τους Κινέζους φοιτητές, μιλώντας για την ανωτερότητα των αξιών της Δύσης. Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κινεζική τηλεόραση, ο Μπους επισήμανε ότι η ελευθερία δεν οδηγεί στο χάος και κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει τις διώξεις πολιτών λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους!
Αναφερόμενος στο θέμα της Ταϊβάν, ο Μπους δήλωσε ότι όταν οι ΗΠΑ συνάπτουν μία συμφωνία την τηρούν. Η δήλωση αφορά τη διμερή συμφωνία που καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και προβλέπει ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Ταϊπέι σε περίπτωση που απειληθεί. «Εχουμε στείλει το ίδιο μήνυμα, ότι δε θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις από καμία πλευρά, αλλά να προτιμηθεί ο διάλογος», απάντησε ο Μπους, όταν κλήθηκε από τους ακροατές του να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ζήτησε «ειρηνική επίλυση» των διαφορών με την Ταϊβάν και όχι «ειρηνική ενοποίηση» μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν. Ωστόσο επανέλαβε ότι δεσμεύεται από την πολιτική της «μίας Κίνας», που προβλέπει ότι η Κίνα και η Ταϊβάν αποτελούν τμήματα μίας ενιαίας χώρας.
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζου Ρονγκζί, με τον οποίο συνομίλησε για την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και τους νόμους του Πεκίνου για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, νόμους που απειλούν εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το πρόβλημα αυτό παρέμεινε πάντως άλυτο, παρότι τέθηκε και στον Πρόεδρο Ζιανγ Ζεμίν.