Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται τα διεθνή ιμπεριαλιστικά παζάρια

Η Κίνα επιμένει στις «νόμιμες ανησυχίες όλων στην ασφάλεια» - «Γκρίνιες» ΗΠΑ για την «αποχή» της Ινδίας στον ΟΗΕ

Την ανάγκη «να αξιολογούνται οι νόμιμες ανησυχίες όλων των χωρών στην ασφάλεια», όπως και ότι «όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε 5 γύρους επέκτασης στα ανατολικά, θα έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα αιτήματα της Ρωσίας» επανέλαβε πολλές φορές η Κίνα και τη βδομάδα που πέρασε. Την ίδια στιγμή, τόνισε και την ετοιμότητά της «να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», όπως ειπώθηκε και στην τηλεφωνική επαφή του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή «μονομερών κυρώσεων».

Την ένταση των σύνθετων ιμπεριαλιστικών παζαριών επιβεβαίωσαν και τα διαβούλια στον ΟΗΕ. Χαρακτηριστικά, το ψήφισμα που υποστήριξαν η Δύση και οι σύμμαχοί της για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπερψηφίστηκε μεν με 141 ψήφους έναντι μόλις 5 κατά, όμως στις 35 αποχές περιλαμβάνονταν ορισμένες σημαντικές καπιταλιστικές δυνάμεις, πέρα από την Κίνα, όπως οι Ινδία, Νότια Αφρική, Πακιστάν, Ιράν κ.ά.

Την ίδια ώρα, υπέρ ψήφισαν και χώρες που την ίδια ώρα απορρίπτουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Τουρκία, αλλά και η Σερβία.

Την Πέμπτη, συγκλήθηκε εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία), μέσα σε συνθήκες έντονης δυσαρέσκειας που προκάλεσε στις ΗΠΑ η μέχρι τώρα στάση της Ινδίας. Την ώρα που Ιαπωνία και Αυστραλία έχουν σπεύσει να στοιχηθούν με τις ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού, Ν. Μόντι, ότι «η Quad πρέπει να μείνει επικεντρωμένη στον βασικό της στόχο που είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό»...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία - που συνεχίζει να δηλώνει κατά των κυρώσεων - διαμήνυσε ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να διαλέξει πλευρά, απλά επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Οπως ξεκαθάρισε βέβαια ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, η απόφαση που λήφθηκε για το πολυσυζητημένο θέμα της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ (προβλέπει συγκεκριμένους όρους για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου σε καιρό πολέμου) «δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες». Είναι χαρακτηριστικό ότι την «εκτίμησή» τους για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ έσπευσαν να εκφράσουν τόσο ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα όσο και το γερμανικό ΥΠΕΞ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ