Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ
Ρίχνει λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου με ανυπολόγιστους κινδύνους

Κολοσσιαία μετακίνηση δυνάμεων και οπλισμού κατά της Ρωσίας με βάση τη στρατηγική περικύκλωσής της που «χτίζει» εδώ και δεκαετίες

Αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ στο «Ελ. Βενιζέλος» την περασμένη Κυριακή με κατεύθυνση την Ανατ. Ευρώπη
Αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ στο «Ελ. Βενιζέλος» την περασμένη Κυριακή με κατεύθυνση την Ανατ. Ευρώπη
Την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με δραματικές συνέπειες για τον ουκρανικό λαό, μια τεράστια κινητοποίηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με ανυπολόγιστους κινδύνους ακόμα και για μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Εδώ και καιρό το ΝΑΤΟ φορτώνει με στρατεύματα και βαρύ οπλισμό τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της στρατηγικής περικύκλωσής της, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε ότι μετά το πραξικόπημα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, η ιμπεριαλιστική συμμαχία ανέπτυξε και ενίσχυσε σταδιακά τέσσερις σχηματισμούς μάχης («multinational battlegroups») σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, στα οποία ηγούνται αντίστοιχα οι Ενοπλες Δυνάμεις Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας και ΗΠΑ.

Μετέχουν μονάδες από διάφορα κράτη - μέλη και είναι ετοιμοπόλεμα, «απόδειξη της δύναμης του διατλαντικού δεσμού», όπως αναφέρεται από πλευράς ΝΑΤΟ, αλλά και «κομμάτι της μεγαλύτερης ενδυνάμωσης της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ εδώ και μια γενιά».

Στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις 16 Φλεβάρη, αποφασίστηκε να στήσουν άλλον έναν τέτοιο σχηματισμό στη Ρουμανία, ενώ συζήτηση γίνεται και για αντίστοιχη ενίσχυση της Βουλγαρίας. Δυνάμεις που σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό τους και το εκ περιτροπής «φρεσκάρισμά» τους θα υποστηριχτούν και από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης που, στο πλαίσιο της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, παίζει πλέον κομβικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες διεκπεραίωσης.

«Η παρουσία τους» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία «αποδεικνύει ότι μια επίθεση κατά ενός συμμάχου θα θεωρηθεί ως επίθεση κατά ολόκληρης της Συμμαχίας», αναφέρεται αρμοδίως, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν και στο άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου προβλέπεται ότι «τα Συμβαλλόμενα Μέρη (σ.σ. οι χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας) θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών». Διόλου τυχαία, καθώς την Παρασκευή 25/2 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά και του Κυρ. Μητσοτάκη, ενεργοποίησαν - για πρώτη φορά, στο πλαίσιο αυτού του άρθρου - τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ, αριθμεί 40.000 στρατιώτες), με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

Ηδη, από την Πέμπτη 24/2 είχαν ενεργοποιήσει τα λεγόμενα Σχέδια Αμυνας του ΝΑΤΟ, λύνοντας τα χέρια στον SACEUR (ανώτατο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης), Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς, να μετακινεί και να αναπτύσσει δυνάμεις όπου κρίνει ότι θα είναι προσφορότερο, και οπωσδήποτε ενισχύοντας τη συνοριογραμμή.

Οι ΝΑΤΟικοί μιλούν για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Εξάλλου, ήδη από την Τρίτη 22/2 είχαν θέσει σε ετοιμότητα τον πυρήνα της NRF, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force), μπροστά στο ενδεχόμενο - ακόμα τότε - μιας ρωσικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως «αιχμή του δόρατος» της NRF. Μπορεί να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός 2 - 3 ημερών, αποτελείται από έναν πυρήνα 5.000 ανδρών με υποστήριξη από εναέρια και θαλάσσια μέσα, μαζί με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ενώ τη διοίκησή του αναλαμβάνουν εκ περιτροπής Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία.

Βασικός σχηματισμός φέτος της VJTF είναι η λεγόμενη Γαλλο-Γερμανική Ταξιαρχία, δύναμης 3.500 ανδρών. Παρέχουν δυνάμεις και οι Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η ενσωμάτωση εκεί και άλλων μονάδων.

Τις μέρες αυτές, και όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί, «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία».

Δίνουν το στοιχείο ότι «Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία».

Προσθέτουν ότι «η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων "Javelin" (αντιαρματικοί) και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας». Τονίζουν, επίσης, ότι «η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία», σε μια έμμεση αναφορά στα τουρκικά UAV «Bayraktar», που έχουν επιχειρήσει, όπως λέγεται, κατά ρωσικών τεθωρακισμένων, συν όποια άλλα όπλα και πυρομαχικά έχει πουλήσει στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων

Ταυτόχρονα, μετακινούνται πρόσθετες μονάδες στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Ενδεικτικά, σε ένα απάνθισμα κινήσεων των τελευταίων ημερών, και με βάση τουλάχιστον ό,τι πληροφορίες αποδεσμεύονται:

Κοντά στην ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου ότι η χώρα του θα στήσει «ειδικό ταμείο» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις Ενοπλες Δυνάμεις της, κατοχυρωμένο μάλιστα από το Σύνταγμα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι εκτός από την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών σκαφών στη Βαλτική, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων «Patriot» στην Ανατολική Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, η Γερμανία διπλασίασε τον αριθμό των «Eurofighter» που σταθμεύουν στη Ρουμανία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, ενώ έχει διευρύνει και τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιθουανία, φθάνοντας τους 1.000 στρατιώτες, στέλνοντας επιπλέον τεθωρακισμένα και αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Η Γαλλία μετασταθμεύει και αυτή δυνάμεις της στη Ρουμανία, στην Κωστάντζα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με μια πληροφορία να αναφέρει ότι τους φέρνει από το Μάλι, την περιοχή του Σαχέλ όπου επίσης αναδιατάσσονται δυνάμεις της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δείχνοντας ότι οι κόντρες με Ρωσία και Κίνα καλύπτουν πλέον ευρύτερες ζώνες του πλανήτη.

Οι Βρετανοί ενίσχυσαν με επιπλέον άρματα μάχης την παρουσία τους στην Τάπα της Εσθονίας, ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν περίπου 5.000 στρατιώτες στην Πολωνία, πέραν των 4.000 στρατιωτών που βρίσκονταν ήδη στη χώρα.

Σημειωτέον, οι Αμερικανοί έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», φέρνουν (και μέσω Αλεξανδρούπολης) πρόσθετες, φρέσκες δυνάμεις τους σε ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Στην παρούσα φάση τις αναδιατάσσουν ακόμα ανατολικότερα. Π.χ. στις 24/2 έστειλαν 20 επιθετικά τους ελικόπτερα AH-64D «Apache» σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λετονίας. Στις 25/2 μετακίνησαν 12 ελικόπτερά τους (AH-64 «Apache» και UH-60 «Blackhawk»), που πριν «ασκούνταν» στο Στεφανοβίκειο έξω από τον Βόλο, στην Πολωνία.

Υπάρχει εξάλλου και ενισχυμένη ναυτική παρουσία: Βγάζει μάτι στη Μεσόγειο, όπου πέραν της μόνιμης αρμάδας του ΝΑΤΟ SNMG2 και του 6ου Στόλου των Αμερικανών, επιχειρούν επίσης τα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών «Truman» και των Γάλλων «Charles de Gaulle» με τις αρμάδες συνοδείας τους, με το δάχτυλο στη σκανδάλη απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που επίσης βρίσκονται στην περιοχή.

Με μπούσουλα τη στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας

Βέβαια, τίποτε από αυτά δεν έγινε αυτόματα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται με βάση τις «δυνατότητες» που έχει χτίσει το ΝΑΤΟ με μπούσουλα τη στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας που έχουν συνυπογράψει και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Π.χ. της ενεργοποίησης των Σχεδίων Αμυνας του ΝΑΤΟ είχε προηγηθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (Readiness Action Plan - RAP), που εντός ΝΑΤΟ παρουσιάζεται ως το «βασικό ορόσημο και κινητήριος δύναμη της στρατιωτικής προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας».

Συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του 2014 στην Ουαλία και «ξεκίνησε την πιο σημαντική ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016, οι ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή του και συμφώνησαν ότι αυτό «το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων διασφάλισης και προσαρμογής αποτελεί πλέον τη βάση της Δομής Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας».

Αλλωστε, το RAP περιλάμβανε από τότε «μέτρα διασφάλισης για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να καθησυχάσουν τους πληθυσμούς τους, να ενισχύσουν την άμυνά τους και να αποτρέψουν πιθανή επιθετικότητα».

Αυτά τα μέτρα διασφάλισης «περιλαμβάνουν μια σειρά από χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δραστηριότητες εντός, εκτός και γύρω από το ανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συμμαχίας, οι οποίες ενισχύονται από ασκήσεις που επικεντρώνονται στη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων. Το RAP περιλαμβάνει επίσης μέτρα προσαρμογής, τα οποία είναι μακροπρόθεσμες αλλαγές στις δυνάμεις και τη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε η Συμμαχία να αντιδρά από καλύτερη θέση, γρήγορα και αποφασιστικά, σε ξαφνικές κρίσεις».

Τα μέτρα προσαρμογής περιελάμβαναν τον τριπλασιασμό του μεγέθους της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τη σύσταση της VJTF και βελτιωμένες μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, όπως η αρμάδα SNMG2 που το 2016 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάλεσε να επιχειρεί και στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, στην πραγματικότητα για την παρακολούθηση του ρωσικού στόλου.

Ηδη από τότε, στο πλαίσιο της «επικαιροποιημένης» ναυτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, ειδικό βάρος δίνεται στη ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, με όλο και πιο ενισχυμένες δυνάμεις που μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Ρωσίας, ενώ και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις φτιάχνονται στα παράλια Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 μπήκαν συνολικά στη Μαύρη Θάλασσα 31 πλοία του ΝΑΤΟ από μη παρευξείνιες χώρες του, ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων πλοίων από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία. Από τα 31 τα 13 ήταν αμερικανικά, πλοία του 6ου Στόλου τους, τα οποία είχαν υποστήριξη μεταξύ άλλων και από τη βάση τους στη Σούδα.

Παραπέρα, για να διευκολυνθούν η ετοιμότητα και η ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων, στήθηκαν οκτώ Μονάδες Ενσωμάτωσης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFIU) (βασικά, μικρά στρατηγεία) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στήθηκαν επίσης οι Διοικήσεις του Πολυεθνικού Σώματος Βορειοανατολικά (Multinational Corps Northeast) στο Szczecin της Πολωνίας, αλλά και της Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιοανατολικά (Multinational Division Southeast) στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα μόνιμο κοινό αρχηγείο ομάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης (logistics).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέλνει στρατιωτικό τμήμα στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης!(2022-04-05 00:00:00.0)
«Πολεμικό ανακοινωθέν» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα(2022-03-16 00:00:00.0)
Νέοι κίνδυνοι γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης μέσα και έξω από την Ουκρανία(2022-03-02 00:00:00.0)
Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις με ελληνική εμπλοκή(2022-02-23 00:00:00.0)
Αποφάσισαν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της λυκοσυμμαχίας(2014-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ