Σάββατο 5 Μάρτη 2022 - Κυριακή 6 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του λογοτεχνικού κόσμου της πόλης βρέθηκε η ημερίδα με θέμα «Οι Λογοτεχνικές Φωνές της Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε η KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/2 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Παλιάς Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ.

Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τους λογοτέχνες οι οποίοι παραβρέθηκαν μαζικά και πολλοί από αυτούς πήραν το λόγο και μίλησαν και για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε η τοπική λογοτεχνία, αλλά και για το ρόλο των λογοτεχνών, τη σχέση τους με την κοινωνική πραγματικότητα. Για το ρόλο της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, για τη σχέση της λογοτεχνικής έμπνευσης με την πόλη και τη ζωή της.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις έγινε ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, των εργατικών αγώνων, της Αντίστασης, της αντιπολεμικής και αντιφασιστικής δράσης, μέσα από τα ίχνη της λογοτεχνικής δραστηριότητας της πόλης, μέσα από τις λογοτεχνικές παρέες, τα περιοδικά, τα έργα και τις μελέτες. Ενα ταξίδι που όπως αναδείχθηκε, συνεχίζεται στο σήμερα μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο που υπάρχει.

Εισηγητικά μίλησαν η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους λογοτέχνες: Βαγγέλη Τασιόπουλο - Πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ατζακά, Γιάννη Βρεττό, Χριστίνα Γεωργιάδου, Γιώργο Γκόζη - Ταμία της Ενωσης Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καριζώνη, Θωμά Κοροβίνη, Ηλία Κουτσούκο, Χλόη Κουτσουμπέλη - Αντιπρόεδρο Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Σπύρο Λαζαρίδη, Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου, Δημήτρη Μαργαριτόπουλο, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Δήμητρα Μήττα, Τόλη Νικηφόρου, Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη, Χρυσούλα Παπακυριάκου, Μαρία Πολίτου, Θανάση Τριαρίδη, Ελένη Τζήκα, Ρία Φελεκίδου.

Ανάμεσα στους πολλούς ακόμη λογοτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση διακρίναμε τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Νίκο Δαββέτα, τον Σίμο Οφλίδη, την Λένα Καλαϊτζή - Οφλίδη και τον Αγγελή Μαριανό.

Ολοι τους έδωσαν συγχαρητήρια στην ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ευχήθηκαν να δοθεί και συνέχεια με νέες πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ