Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι στους δρόμους! Υπόθεση του λαού ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, για την υγεία και τη δουλειά

Στις 12 μ. του Σαββάτου το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«

Βγαίνουμε μπροστά, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, για την προστασία της υγείας και της ζωής του!». Η ώρα για το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν εδώ και βδομάδες εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς έχει φτάσει, και όπως αναμένεται στους δρόμους θα βρεθούν το Σάββατο χιλιάδες εργαζόμενοι, λαϊκές οικογένειες, νεολαίοι, για να φωνάξουν ένα δυνατό «Ως εδώ!», με αφορμή τα δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στη συγκέντρωση το Σάββατο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα, θα συναντηθούν τα πάνω από 400 εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, Ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητικοί σύλλογοι, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς, μια συσπείρωση που αναδεικνύει νέες δυνατότητες κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα.

Με τη μαζική αυτή συμμετοχή, η γενικευμένη δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε συλλογικό αγώνα ενάντια στην τεράστια ακρίβεια, που βασανίζει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, στα σοβαρά πλήγματα στο εισόδημα, στην ανυπαρξία ΣΣΕ που να κατοχυρώνουν σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, στη φοροληστεία και την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους.

Τα σωματεία και οι φορείς της Αττικής ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης: Από τη ΛΑΡΚΟ και τα «Πετρέλαια Καβάλας», που δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας. Δίπλα τους θα διαδηλώσουν το Σωματείο των λιμενεργατών της COSCO που συνεχίζει τον αγώνα του για την υπογραφή Σύμβασης, οι εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά που παλεύουν ενάντια στην απόφαση του ΟΛΠ (COSCO) για επ' αόριστον σταμάτημα των εργασιών, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές που ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, αλλά και μεγάλες Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, όπως των Οικοδόμων, του Μετάλλου, των Μεταλλωρύχων, της Ενέργειας, της Χημικής Βιομηχανίας, του Φαρμάκου, των Νοσοκομειακών Γιατρών κ.ά.

Στάσεις εργασίας και μοτοπορείες

Με στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και μοτοπορεία, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πεδίον του Αρεως, θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» Περιφέρειας Αττικής.

Την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

«Παρών» από αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες

Το δικό τους μαζικό και μαχητικό «παρών» στον κοινό αγώνα μαζί με την εργατική τάξη ετοιμάζονται να δώσουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από όλη την Αττική. «Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο», τονίζει Η ΟΒΣΑ, προβάλλοντας διεκδικήσεις πρώτα και κύρια γι' αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα.

Με τα οχήματά τους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί που καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Καβάλας.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

«Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας, του λαϊκού εισοδήματος, των δικαιωμάτων μας!», σημειώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καλώντας τις γυναίκες να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια.

Διεκδικήσεις για την ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία που καλούν στα συλλαλητήρια και διεκδικούν:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας. Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ