Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ
«Παρών» και στην Αφρική, που «βράζει» από τους ανταγωνισμούς

Τη Σενεγάλη και το Πράσινο Ακρωτήριο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, «στο πλαίσιο της ενεργού δραστηριοποίησης της Ελλάδας στην Υποσαχάρια Αφρική», όπως παρουσιάζεται επισήμως η προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν το αποτύπωμά τους σε μια ζώνη όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη Σενεγάλη έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της χώρας, συναντήθηκε με την ομόλογό του, ενώ παρέστη και στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ντακάρ.

Επιπλέον, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Ελληνες αξιωματικούς της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mάλι», την ώρα που μια σειρά κράτη της ΕΕ αναδιατάσσoυν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ευρύτερη περιοχή, όπου αυξάνουν την παρουσία τους Ρωσία και Κίνα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για «ενεργότερη παρουσία», μεταξύ άλλων και μέσω της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας του περασμένου Σεπτέμβρη.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Πράσινο Ακρωτήριο, όπου αναμένεται να έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, δίνοντας χτες στην ενημέρωση δημοσιογράφων στην Αθήνα το υπόβαθρο των επισκέψεων, τόνισε το γεγονός ότι ο υπουργός έχει επισκεφτεί 5 χώρες της περιοχής τους τελευταίους μήνες. Οτι στη Σενεγάλη λειτουργεί πλέον η πρώτη ελληνική πρεσβεία στη Δυτική γαλλόφωνη Αφρική, ενώ θέλοντας να δείξει τη σημασία της περιοχής και το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων, σημείωσε το γεγονός ότι προχτές επισκέφτηκε τη χώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και χτες ο Γερμανός Πρόεδρος. Επεσήμανε ακόμα ότι το «ενδιαφέρον» για την περιοχή μεγαλώνει μετά από εξελίξεις όπως τα πραξικοπήματα σε Μάλι και Γουινέα - Μπισάου, επιμένοντας ότι στις περιοχές αυτές ανακύπτουν ζητήματα όπως η λεγόμενη τρομοκρατία, βολικά πάντα προσχήματα επεμβάσεων για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών από πλευράς της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα, το διάστημα 4-18/2 πραγματοποιήθηκε στο Τζιμπουτί από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην Αφρική (US - NAVAF) η Διεθνής Ναυτική Ασκηση με την επωνυμία «International Maritime Exercise Cutlass Express 2022» (IMX/CE 2022).

Συμμετείχαν 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, καθώς και Κινητή Ομάδα Εκπαίδευσης (ΚΟΕ) του ΚΕΝΑΠ (NMIOTC - Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής), στελέχη της οποίας εκπαίδευσαν συνολικά 78 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σενεγάλης, της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και της Υεμένης επί αντικειμένων Ναυτικής Αποτροπής, για την «αφομοίωση των εφαρμοζόμενων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, τακτικών κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων νηοψίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ