Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Καπνός»... με βαμβάκι

Ολέθριες κυβερνητικές μεθοδεύσεις στις Βρυξέλλες για καπνοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς

Μισές... ανακοινώσεις έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς για το όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες, όσον αφορά το θέμα του καπνού και του βαμβακιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γ. Δρυς δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για το έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς καπνού. Ομως, έβγαλε ανακοίνωση για να εκφράσει την ικανοποίησή του, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ και στην οποία όπως φαίνεται το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν να μην επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή βαμβακιού του 2001.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, έγινε ξεκάθαρο πως από το 2005 θα ξεκινήσει η κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, τόσο ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας όσο και οι υπουργοί των σκανδιναβικών χωρών και της Αγγλίας τόνισαν ότι μετά την πάροδο της τριετίας, οι επιδοτήσεις στα καπνά πρέπει να τελειώνουν. Μάλιστα, ο επίτροπος Γεωργίας υπενθύμισε και τις αποφάσεις που πάρθηκαν πέρσι τον Ιούνη, στο Γκέτεμπορκ. Δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς είπε στο Συμβούλιο ο Γ. Δρυς. Ομως, η όλη στάση της κυβέρνησης, παρά τις όποιες κορόνες αποπροσανατολισμού και δημιουργίας ψεύτικων ελπίδων, δείχνει ότι η υπόθεση του καπνού είναι από την αρχή ξεπουλημένη και ουσιαστικά τελειωμένη, σε βάρος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Και η πολιτική εξασφάλισης συμμαχιών που λανσάρεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τη ΝΔ, σαφώς δεν πείθει.

Οσον αφορά το βαμβάκι, ο υπουργός Γεωργίας, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον επίτροπο Γεωργίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία πρώτη θέση έχει η δήλωσή του: «Είμαι ικανοποιημένος». Από τη σκοπίμως γενικόλογη αυτή δήλωση του υπουργού Γεωργίας ξεχωρίζει και το εξής: «Νομίζω ότι ξεκαθαρίσαμε τα θέματα των ποσοτήτων οι οποίες είναι προς επιδότηση». Βέβαια, ο Γ. Δρυς είχε ανακοινώσει στις 5/2 ότι στις 15/2 θα γνωστοποιηθεί η ποσότητα παραγωγής που θα σταλεί στην ΕΕ, αλλά ο ίδιος δεν μπήκε στον κόπο να τη δημοσιοποιήσει. Κι αν ο Γ. Δρυς νομίζει ότι ξεκαθάρισε το ποιες ποσότητες βαμβακιού θα επιδοτηθούν, το σίγουρο είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να ανησυχήσουν ακόμα πιο πολύ. Κι ανεξάρτητα από το τι τελικά διαμήνυσε ο επίτροπος Γεωργίας για το όσα του ζητάει η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιμένει στο να εμφανίζει μια επιδοτούμενη παραγωγή βαμβακιού μέχρι 1.146.000 τόνους, χωρίς να λογαριάζει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι 200.000 τόνοι, που έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Να δούμε τι θα πουν οι κύριοι Φίσλερ και Δρυς, αν οι βαμβακοπαραγωγοί αρχίσουν μαζικά τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ