Καθώς φουντώνει διαρκώς η αναμέτρηση Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, εντείνονται διεργασίες γύρω από την ανάπτυξη επιπλέον ΝΑΤΟικών δυνάμεων και στα Βαλκάνια, μία ακόμα κρίσιμη «ζώνη» για τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα.
Ενδεικτική είναι η συζήτηση που συνεχίζεται στη Βουλγαρία, όπου η κυβέρνηση Πετκόφ φαίνεται έτοιμη να παζαρέψει τους όρους αναβάθμισης της προσφοράς της στο ΝΑΤΟ, όπως και τον ρόλο της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής (με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία), σχολιάζοντας τη συζήτηση σχετικά με το αν τελικά η Βουλγαρία θα δεχτεί ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην επικράτειά της, ο Κ. Πετκόφ δήλωσε ότι «πρώτη και βασικότερη θέση μας είναι η εργασία με όλα τα διπλωματικά μέσα για να μειωθούν οι εντάσεις».
Με φόντο κατηγορίες της αντιπολίτευσης (που διατύπωσε και ο βουλευτής του κόμματος GERB και πρώην ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ) ότι η χώρα δεν συμπεριφέρεται ως μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πετκόφ είπε ότι «η αποκλιμάκωση αποτελεί προτεραιότητά μας επειδή υπάρχει πραγματική κλιμάκωση. Για πρώτη φορά, βασική ιδέα της στρατηγικής της χώρας μας είναι να μην είμαστε δωρητές ασφάλειας αλλά να είμαστε εταίροι (...) Βασική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε βουλγαρικά στρατεύματα, υπό βουλγαρική στρατιωτική διοίκηση και με Βούλγαρο διοικητή. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως ικανές για την άμυνα της χώρας. Ενημερώσαμε και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, ο Πετκόφ τόνισε ότι νέα όξυνση της «κρίσης με τη Ρωσία» και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας ίσως έχουν πολλαπλές συνέπειες για τη Βουλγαρία στον τομέα της Ενέργειας (η Βουλγαρία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από τη Ρωσία) και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «εναλλακτικές».
Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Στ. Γιάνεφ, ανέφερε ότι «εάν αποφασιστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα, η βουλγαρική κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο με βουλγαρικά στρατεύματα (...) Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Σόφια σύμφωνα με το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον».
Την ίδια στιγμή, δυσκολίες στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων προσθέτει και η «τεταμένη ατμόσφαιρα» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), όπου έληξαν χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εκλογική μεταρρύθμιση, που υποτίθεται ότι πρέπει να λήξει άμεσα για να εφαρμοστεί στην ανάδειξη της νέας Βουλής, τον Οκτώβρη.
Η συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση έχει φέρει πάλι στο προσκήνιο τις εγγενείς «δυσκολίες» του ίδιου του μορφώματος της Β-Ε, έτσι όπως αυτό «ξεπήδησε» από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 και τους ιμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς με τη Συμφωνία του Ντέιτον. Με φόντο και τις προσπάθειες της ηγεσίας των Σερβοβόσνιων να διευρύνουν τον βαθμό αυτονομίας από τους θεσμούς της «ενιαίας» ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αντίστοιχα σχέδια διατυπώνουν εδώ και καιρό και οι Κροατοβόσνιοι, ζητώντας καταρχάς μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης στην ανάδειξη εκπροσώπων τους στην ενιαία Βουλή κ.τ.λ.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «δύσκολη αλλά απαραίτητη συζήτηση» που πρέπει να συνεχιστεί ώστε «ένας συμβιβασμός να διασφαλίσει το ευρωατλαντικό μέλλον της Β-Ε».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ, το μεγαλύτερο κόμμα των Κροατοβόσνιων), Ιλίτζα Κιτσάνοβιτς, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να μη γίνεται αναφορά στον κροατικό λαό στο Σύνταγμα (της Β-Ε) αλλά στον εκλογικό νόμο» και είπε ότι δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε προθεσμίες για να αποτραπούν αποκλεισμοί (στις επικείμενες εκλογές) αλλά ούτε αυτό το λύσαμε...».