Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικήσεις για τους όρους σπουδών και πρακτικής

Με αιχμή μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, τις υποδομές και τη στελέχωση των σχολών τους, τους όρους σπουδών και πρακτικής, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής προχώρησε την Παρασκευή σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ προβάλλει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων, που σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των σπουδών μέσα στην πανδημία, περιλαμβάνει: Διενέργεια δωρεάν, επαναλαμβανόμενων rapid tests για όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε ΙΕΚ. Καμία απουσία σε όσους και όσες έχουν νοσήσει από COVID και ήταν σε καραντίνα. Να μην «κοπεί» κανένας σπουδαστής και καμία σπουδάστρια! Να μην αποκλειστεί κανείς και καμία από τις εξετάσεις. Να οριστεί άλλη μέρα εξέτασης για όσους νοσούν, ή να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (διά ζώσης με αραίωση τμημάτων, απαλλακτικές εργασίες). Επίσης ζητούν αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τις σχολές και πάσο ανεξαρτήτως ηλικίας, εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων προστασίας στη σχολή και στην πρακτική, μείωση του αριθμού σπουδαστών ανά τμήμα σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων και εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών των δήμων ή της Περιφέρειας. Οι σπουδαστές προβάλλουν παράλληλα πάγια αιτήματα για συγγράμματα, προσωπικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων, κυβερνητική δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές, χωρίς «ναι μεν, αλλά», μηνιαίες αποδοχές και όχι εφάπαξ, με βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές συμβάσεις (όπου υπάρχουν), πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και ως προϋπηρεσία.

Οι σπουδαστές ζητούν συνάντηση για τα παραπάνω με το υπουργείο Παιδείας, καθώς στην κινητοποίηση της Παρασκευής η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι λόγω του χιονιά θα κλειστεί ραντεβού άλλη μέρα με τον γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνεται στους σπουδαστές και καλεί να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις με καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχολές, και σε όποιο ΙΕΚ έχει πρόβλημα με τη θέρμανση να γίνει κινητοποίηση στην διεύθυνση, να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για όλα τα προβλήματα, με βάση τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ