Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΕΠΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο αυξημένος συγχρωτισμός οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης στα πανεπιστήμια

Χρήσιμα ευρήματα επιστημονικής έκθεσης και προειδοποιήσεις μπροστά στην εξεταστική

«Ο αυξημένος συγχρωτισμός οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας». Αυτό είναι το τεκμηριωμένο συμπέρασμα που εξάγεται από τα ευρήματα της έκθεσης του ΚΕΠΥ του ΑΠΘ (Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), την οποία συνυπογράφουν οι επιστήμονες Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, και Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ.

Οι καθηγητές μελέτησαν τα στοιχεία αναφορικά με τις νέες μολύνσεις από κορονοϊό στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, από την έναρξη λειτουργίας του τον Οκτώβρη έως και τα μέσα Γενάρη, και επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν «είναι ιδιαίτερα επίκαιρα ενόψει της εξεταστικής και της αναμενόμενης αύξησης του συγχρωτισμού εξεταζόμενων και εξεταστών χωρίς την τήρηση αυξημένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας», καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει και δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα.

Κατά την περίοδο 11/10/2021 - 16/1/2022 δηλώθηκαν στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ συνολικά 3.834 κρούσματα, εκ των οποίων το 96,2% αφορούσε φοιτήτριες - φοιτητές, το 3,2% μέλη ΔΕΠ και το 0,6% το διοικητικό προσωπικό των Τμημάτων του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, «κατά το πρώτο 3βδόμαδο λειτουργίας του ΑΠΘ (11-31 Οκτωβρίου 2021), οπότε και παρατηρήθηκε η μέγιστη προσέλευση φοιτητών/τριών στο πανεπιστημιακό campus, με εικόνες έντονου συνωστισμού σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, η αθροιστική επίπτωση της COVID-19 στα μέλη ΔΕΠ ήταν κατά 70,8% υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (ηλικίας 40 - 64 ετών) κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Προοδευτικά και με την πάροδο του χρόνου, καθώς η κινητικότητα και προσέλευση φοιτητριών/τών στο πανεπιστημιακό campus αποκλιμακώθηκαν, με σημαντική αραίωση των ακροατηρίων σε αμφιθεατρικά μαθήματα και εργαστήρια (μέρος δε των οποίων άρχισε να διενεργείται και με υβριδικές μεθόδους), η συγκριτική αθροιστική επίπτωση της COVID-19 στα μέλη ΔΕΠ μειώθηκε σημαντικά, φτάνοντας να είναι 55% χαμηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό το 3βδόμαδο των εορτών και της πρώτης βδομάδας μετά από αυτές (27 Δεκεμβρίου 2021 - 16 Ιανουαρίου 2022), οπότε και τα αμφιθεατρικά - εργαστηριακά μαθήματα δεν πραγματοποιούνταν ή ήταν σημαντικά λιγότερα σε σχέση με την προ εορτών περίοδο».

Παρόμοια εικόνα καταγράφει η έκθεση και στο διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ, που έρχεται σε καθημερινή και πιο προσωπική - ατομική επαφή με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΕΠΥ καταλήγει σε ουσιαστικά συμπεράσματα για την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης και λήψης πρόσθετων ουσιαστικών μέτρων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ανάλυση της εξέλιξης της επιδημίας στο ΑΠΘ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την καθοριστική σημασία, σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί στερούνται πρόσβασης σε συνεχή φυσικό αερισμό, γεγονός που αφορά την πλειονότητα των αμφιθεατρικών και εργαστηριακών αιθουσών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για μετάβασή της από και προς το πανεπιστήμιο. (...)

Η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συγχρωτισμού και συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων κατά τις εξετάσεις, με πλημμελή τήρηση των αναγκαίων μέτρων δημόσιας υγείας (π.χ. δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου όλων των εξεταζόμενων πριν τις εξετάσεις, δωρεάν χορήγησης μασκών υψηλής προστασίας FFP2/KN95, τήρησης αποστάσεων, επαρκούς φυσικού αερισμού), αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Και καταλήγει αναδεικνύοντας την ανάγκη για σημαντική χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς και για προτεραιοποίηση της προστασίας της υγείας του λαού έναντι των όποιων οικονομικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ