Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το Ψήφισμα του ΚΚ Ισπανίας

Αναφορικά με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία

Η ισπανική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας - «αριστεράς», στην οποία συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, στέλνει πλοία όπως η φρεγάτα «Μπλας ντε Λέθο» στον ΝΑΤΟικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. κάτω) και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Ιούνη στη Μαδρίτη τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας...
Η ισπανική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας - «αριστεράς», στην οποία συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, στέλνει πλοία όπως η φρεγάτα «Μπλας ντε Λέθο» στον ΝΑΤΟικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα (φωτ. κάτω) και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Ιούνη στη Μαδρίτη τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας...
Τις τελευταίες μέρες οξύνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία. Οι κινήσεις μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα συνοδεύονται και από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις. Διαπραγματεύσεις που έχουν και στοιχεία «μυστικής διπλωματίας» και στις οποίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως «προστάτες» της «κυριαρχίας» της Ουκρανίας, της δήθεν «κυρίαρχης επιλογής» της να επιλέξει συμμαχίες, καθώς και ως «προστάτες» της εδαφικής της ακεραιότητας από τη «ρωσική επιθετικότητα». Από τη μεριά της, η Ρωσία εκτιμά πως το θέμα δεν είναι απλώς η Ουκρανία, αλλά οι γενικότερες «εγγυήσεις ασφάλειάς» της από τις ΗΠΑ, καθώς και το ΝΑΤΟ, το οποίο διαρκώς επεκτείνεται προς τα σύνορά της. Ετσι η εγκατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, έως και σε πρώην σοβιετικά εδάφη ΝΑΤΟικών αντιβαλλιστικών πυραύλων περιορίζει τις δυνατότητές της να απαντήσει σε τυχόν πρώτο πυρηνικό χτύπημα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το Κόμμα μας τοποθετήθηκε με Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 22/1/22, ανάλογα έπραξαν μια σειρά άλλων κομμάτων.

Στις συνθήκες που επικρατούν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, δεν είναι εύκολη η κοινή τοποθέτηση γύρω από ανάλογα ζητήματα. Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, είναι, πρώτα απ' όλα, αναγκαία η διευκρίνιση των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν, και σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθά η ανοιχτή επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με Ψήφισμα που πρότεινε το ΚΚ Ισπανίας και αφορά τις παραπάνω εξελίξεις.


Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αυτήν την ανοιχτή επιστολή.

***

Σύντροφοι,

Στις 24/1/2022 πήραμε την πρόταση του ΚΚ Ισπανίας σχετικά με Ψήφισμα που προτείνει για υπογραφή.

Το κείμενο αυτό, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να προωθεί μια «φιλειρηνική γραμμή», στην ουσία αποτελεί κείμενο αθώωσης του ιμπεριαλισμού, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, διάχυσης αυταπατών στους λαούς, υποκρισίας.

Κι αυτό γιατί:

1. Το συγκεκριμένο κείμενο παραπέμπει όλες τις πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, στην επιθετική ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των «γερακιών του Πενταγώνου», όπως γράφει. Με αυτόν τον τρόπο επιδεικτικά αγνοεί τις πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, που βρίσκονται στη σφοδρή σύγκρουση των μονοπωλίων, των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους, για τις πρώτες ύλες, τους δρόμους μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών.

2. Με τον τρόπο αυτό το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας σπέρνει αυταπάτες πως μπορούν οι ιμπεριαλιστές να διαχωρίζονται σε «γεράκια» και σε «περιστέρες», σε «φιλοπόλεμους» και σε «ειρηνιστές», και σε τελική φάση πως μπορεί να υπάρξει κι ένας δήθεν «ειρηνικός» ιμπεριαλισμός. Ομως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο η επιθετική εξωτερική πολιτική, αλλά ο ίδιος ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει περιγράψει ο Λένιν και ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο.

3. Το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας εστιάζει στις ευθύνες των ΗΠΑ, που όπως σημειώνεται «απειλούν με "σκληρή απάντηση"» και «έχουν στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Ευρώπη». Την ίδια ώρα, όμως, αποφεύγεται κάθε αναφορά στην ίδια την ΕΕ, λες και αυτή δεν υπάρχει. Κι όμως, πριν 30 χρόνια η ΕΟΚ μετατράπηκε με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ σε ΕΕ, με τη στήριξη σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα, όχι μόνο των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των δυνάμεων του οπορτουνισμού. Η ΕΕ συμμετέχει ως αυτοτελής καπιταλιστικός πόλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προωθεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, οργανώνει στρατιωτικές και αστυνομικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Η ΕΕ, παρά τις σοβαρές αντιθέσεις που έχει και με τις ΗΠΑ και οι οποίες κατά καιρούς εκδηλώνονται, την ίδια ώρα για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στο οποίο, άλλωστε, συμμετέχουν και οι περισσότερες χώρες της. Είναι βαθιά λαθεμένη η εκτίμηση του κειμένου του ΚΚ Ισπανίας, πως το ΝΑΤΟ είναι απλώς ένα «εργαλείο των ΗΠΑ για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη».

4. Το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας αποσιωπά τις ευθύνες των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, απουσιάζει κάθε αναφορά σε αυτές. Κι όμως η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, προωθεί τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση, ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Οπως αποσιωπάται και η ευθύνη της συμμαχικής κυβέρνησης της σοσιαλδημοκρατίας με την «αριστερά» στην Ισπανία, η οποία συμμετέχει ανελλιπώς στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τόσο ενάντια στην Κούβα, όσο και στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή πολεμικού πλοίου στον ΝΑΤΟικό στόλο που κατευθύνεται στη Μαύρη Θάλασσα, ετοιμάζοντας παράλληλα την αποστολή και άλλων στρατιωτικών μέσων. Είναι υποκριτικό το ΚΚ Ισπανίας να μας καλεί να υπογράψουμε ένα κείμενο δήθεν «υπέρ της ειρήνης» και την ίδια ώρα το ίδιο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση χώρας του ΝΑΤΟ, που προωθεί αυτά τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια. Δεν ξεχνάμε πως ανάλογα έδρασαν και άλλες δυνάμεις του ευρωκομμουνισμού, συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ιταλία και στη Γαλλία όταν αυτό βομβάρδιζε τον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

5. Το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας αγνοεί πλήρως πως η σημερινή Ρωσία δεν είναι η ΕΣΣΔ, αλλά μια ισχυρή καπιταλιστική δύναμη, που έχει «κληρονομήσει» ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο εκσυγχρονίζει, και η οποία βρίσκεται σε σφοδρό ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων, και όχι του ρωσικού λαού. Η καπιταλιστική Ρωσία ενεργά συμμετέχει στους διεθνείς ανταγωνισμούς για τα κέρδη των λίγων, την εκμετάλλευση των πολλών και έχει μεγάλη σημασία η λενινιστική θέση πως «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα».

6. Το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας προβάλλει το «θολό» και πρακτικά εξωπραγματικό αίτημα πάλης για τη «διάλυση του ΝΑΤΟ». Πώς αλήθεια θα γίνει αυτή η «διάλυση», αν σε κάθε χώρα δεν δυναμώσει η πάλη για την έξοδο της κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ και από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως είναι η ΕΕ; Πώς μια τέτοια έξοδος θα εξασφαλιστεί και δεν θα είναι ενσωματωμένη σε αστικούς σχεδιασμούς, όπως ήταν παλαιότερα η προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας και της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Είναι φανερό πως το αίτημα της «διάλυσης του ΝΑΤΟ», χωρίς την πάλη σε κάθε χώρα για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, είναι «στάχτη στα μάτια» των λαών. Επιπλέον, μόνο η πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εγγυηθεί πως η έξοδος από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

7. Το κείμενο του ΚΚ Ισπανίας καλεί σε «ένα νέο Σύστημα Ανθρώπινης Ασφάλειας, που θα δώσει πραγματική απάντηση στα πραγματικά προβλήματα που προκαλούν την ανασφάλεια: Φτώχεια, πείνα, ανισότητα, ανεργία, έλλειψη βασικών δημόσιων υπηρεσιών, ασθένειες, κλιματική αλλαγή ή το τεράστιο οπλοστάσιο των όπλων μαζικής καταστροφής». Τέτοιο σύστημα, όσο κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι σπορά αυταπατών η προώθηση τέτοιων ουτοπικών απόψεων, πως μπορεί να υπάρξει ένας πιο «ανθρώπινος» καπιταλισμός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της ανατροπής του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους λαούς είναι ο σοσιαλισμός!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές γιατί το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπογράψει το συγκεκριμένο ψήφισμα του ΚΚ Ισπανίας, που σπέρνει αστικές απόψεις περί «ειρήνης» καθώς και λαθεμένες οπορτουνιστικές αντιλήψεις.

Το Κόμμα μας, σε συντονισμό και με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στις χώρες τους και διεθνώς, θα συνεχίσει την πάλη του:

  • Ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, που σπέρνουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στις ευρωατλαντικές ασκήσεις, όπως οι Defender Europe, Atlantic Resolve και άλλες, που περικυκλώνουν τη Ρωσία.
  • Θα συνεχίσει να αντιτάσσεται στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και σχεδιασμούς τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων.
  • Θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στις δήθεν «αμυντικές συμφωνίες» με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και τις άλλες «συμμαχίες» της αστικής τάξης, όπως αυτή με το κράτος του Ισραήλ, που δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης.
  • Θα συνεχίσει να καταψηφίζει στη Βουλή και να αντιτάσσεται στους πολεμικούς εξοπλισμούς, που δεν είναι για τις ανάγκες της «εθνικής άμυνας» όπως ψευδώς ισχυρίζονται τα κόμματα της αστικής τάξης, αλλά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους.
  • Θα δυναμώσει την πάλη του για να επιστρέψουν στη χώρα μας όλα τα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Θα παλεύει για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που μπορεί να συγκρουστεί με τα μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για να βγει η Ελλάδα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με την ισχυρή εγγύηση που μπορεί να παρέχει η εργατική εξουσία.
  • Θα δυναμώσει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη, τον προλεταριακό διεθνισμό. Συμβάλλοντας ακόμα πιο αποφασιστικά στον συντονισμό της δράσης και της πάλης των λαών της περιοχής μας, όλης της Ευρώπης, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε όλες τις ηπείρους, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στον εξοντωτικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, τις καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις, τη φτώχεια και την ανεργία, για την ειρήνη και ευημερία των λαών όλου του κόσμου, για την αμοιβαία επωφελή οικονομική - πολιτική - πολιτιστική συνεργασία των λαών των χωρών μας, για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ