Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
Βαρυχειμωνιά εργοδοτικής ασυδοσίας και εκβιασμών

Σε θέσεις μάχης βρέθηκαν τα συνδικάτα για την υπεράσπιση των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Μαζί με την κακοκαιρία εντάθηκε και η ασυδοσία των εργοδοτών, με εργαζόμενους να εξαναγκάζονται να πάνε για δουλειά μέσα στον χιονιά, με απειλές για κόψιμο του μεροκάματου κ.ο.κ.

Σε αυτό το φόντο, που έφερε τους εργαζόμενους στα όριά τους, εργατικά συνδικάτα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε θέσεις υπεράσπισης των εργαζομένων, με παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, κατορθώνοντας πολλές φορές να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ώστε το προσωπικό να γυρίσει σπίτι με ασφάλεια.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, εργοστάσια σε βιομηχανικές ζώνες αρνήθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή και εργαζόμενοι στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα βρέθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς είχε σταματήσει κάθε συγκοινωνία από και προς το αεροδρόμιο. Επίσης, εργαζόμενοι σε εταιρείες στο αεροδρόμιο αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν εκεί τη Δευτέρα, έμειναν χωρίς φαγητό και πέρασαν τη νύχτα όπως όπως, στους καναπέδες, για να συνεχίσουν τη δουλειά την Τρίτη!

Εργαζόμενοι σε διάφορα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να πάνε για δουλειά, παρά την «παράλυση» των συγκοινωνιών και το κλείσιμο βασικών οδικών αρτηριών. Στις συνθήκες αυτές ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.


Eurokinissi

Ακόμα, κατήγγειλε ότι τις μέρες της γενικής αργίας επιχειρήσεις προσπάθησαν να χρεώσουν ρεπό και μέρες άδειας σε εμποροϋπαλλήλους. Η εταιρεία «Cosmote - e-Value» αξίωσε να «αναπληρώσουν» οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι το διάστημα που βρίσκονταν εκτός σύνδεσης «με δική τους υπαιτιότητα», κάτι που κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Πιέσεις να πάνε για δουλειά παρά τη γενική αργία δέχθηκαν εργαζόμενοι σε Τύπο - Χαρτί, ενώ την πεπατημένη της τηλεργασίας ακολούθησαν οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες - ορισμένοι πάνω από 35 ώρες - στις εγκαταστάσεις, μέσα στο κρύο. Αντίστοιχη ταλαιπωρία υπέστησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Σχηματαρίου και Οινοφύτων, της Θήβας και της Εύβοιας.

Σοβαρή είναι και η καταγγελία των εργαζομένων στο δήμο Πειραιά ότι οι συμβασιούχοι - περίπου το μισό προσωπικό - δεν έχουν πάρει ακόμα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το ψύχος (π.χ. μπουφάν) όπως και το σύνολο των ΜΑΠ, ενώ η δημοτική αρχή τούς πίεσε να δουλέψουν τις μέρες της γενικής αργίας σε συνθήκες ψύχους, χωρίς να υπάγονται στις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης της κακοκαιρίας. Τώρα μάλιστα απειλεί να κόψει το μεροκάματο σε όσους δεν πήγαν στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα μαζί με το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά έκαναν κινητοποίηση στο αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά την περασμένη Πέμπτη, ενώ σχεδιάζουν και νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 31 Γενάρη με στάση εργασίας (9.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του δημαρχείου στην πλατεία Κοραή.

Παρεμβάσεις συνδικάτων

Για όλα αυτά τα ζητήματα, συνδικάτα της Αττικής έκαναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να μην θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους, όπως στις περιπτώσεις των εταιρειών courier, που τους καλούσαν να κάνουν διανομές μέσα στον χιονιά και τις επόμενες μέρες πάνω στον πάγο.

Κάτω από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις για τη γενική αργία που προκήρυξε. Αρχικά η Πολιτική Προστασία είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, κάτι που η εργοδοσία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «ανωτέρα βία», για να μην πληρώσει τα μεροκάματα της γενικής αργίας.

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι οι εργοδότες θα καταβάλουν τα μεροκάματα κανονικά, ωστόσο τους απάλλαξε για τις μέρες αυτές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας, με την κάλυψη του κράτους, είναι η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομών «Wolt» στο Ηράκλειο Κρήτης, επειδή ζήτησε τη διακοπή της διανομής στις συνθήκες της κακοκαιρίας και κάλεσε τους συναδέλφους του να μη δουλέψουν μέσα στον χιονιά! Ο εργαζόμενος είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Ηρακλείου.

Τη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου και απαιτεί να ανακληθεί η απόλυση. Την απόλυση καταγγέλλουν επίσης τα Σωματεία Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόλυση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ