Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και σήμερα στα δικαστήρια Πολυγύρου

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Με συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, συνεχίζουν τον αγώνα τους τα εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε το κοινό ψήφισμα των δεκάδων σωματείων στην γραμματέα του υφυπουργού. Μέσα από το ψήφισμα αναδεικνύεται ότι η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ εντάσσεται στην προσπάθεια των εταιρειών στα μεταλλεία να απαλλαγούν από οποιαδήποτε φωνή διεκδικεί αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας για τους μεταλλωρύχους ώστε να μπορούν πλέον ανενόχλητες να καταργούν εργατικές κατακτήσεις, να μειώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να συνεχίζουν να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα Υγείας & Ασφάλειας για την προστασία τους και να διατηρούν την ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Ανάμεσα στα σωματεία - συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας που υπογράφουν το ψήφισμα - κάλεσμα διεκδικώντας ανάκληση της απόλυσης είναι: Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ, Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, Λογιστών, Οικοδόμων, Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Χημικής Βιομηχανίας, Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμάκου, Ξύλου, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, ΣΕΤΕΠΕ, Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Εργαζομένων στην «Σκλαβενίτης», Εργαζομένων Σίτισης στην ΠΦΛΘ, Α', Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΣΕΦΙΕ, Εργαζομένων στο THE MET, Εργαζομένων «e-food», Εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ», Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Νηματουργίας «Βαρβαρέσος», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νάουσας, Συνταξιούχων Νάουσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών.

Σήμερα η σύσκεψη συντονισμού της δράσης στην Καβάλα

Σε σύσκεψη καλούν σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο καφέ «Ιωσηφίδη», στη Ν. Καρβάλη, τα Σωματεία Εργαζομένων στην «ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλους τους συνδικαλιστές, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής. Οπως τονίζουν τα σωματεία, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί για τον συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», «για να μην περάσει η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, να παρθούν πίσω οι απολύσεις».

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις απολύσεις από την «Energean»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», από την εργοδοσία της «Energean», πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης παρουσιάζει τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για τη μείωση του «εργασιακού κόστους» με απολύσεις και συμπίεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και με την αντικατάσταση των έμπειρων και εξειδικευμένων εργατών με νέους, «ευέλικτους» και φθηνούς, στο πλαίσιο υλοποίησης του «προγράμματος αναδιάρθρωσης». Επίσης, ο βουλευτής υπενθυμίζει πως πρόκειται για μια εταιρεία που πρόσφατα έλαβε με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση της Βουλής αλλά και της ΕΕ, δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων, των μηνύσεων και των πειθαρχικών διώξεων, όπως και να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής, αλλά και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

«Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα "Πετρέλαια Καβάλας", με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες, απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.

  • Στο μεταξύ άλλη μια εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή, σημειώθηκε χθες στην Πάτρα, αυτή τη φορά του Ταμεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και προέδρου του κλαδικού συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Βασίλη Βασιλείου. Τον απέλυσε η εργοδοσία του «CasinoRio», χώρο που επικρατούν η απληρωσία, οι αναστολές εργασίας και άλλα προβλήματα. Εργατικό Κέντρο και συνδικάτο, έχουν προκηρύξει απεργία για σήμερα στο χώρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ