Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για απολύσεις, συνθήκες δουλειάς και εισόδημα

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Κύμα απολύσεων, μειώσεις μισθών μέσα από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία», έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την πανδημία είναι μερικά από όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» στους εργοδότες για αναστολές συμβάσεων έως και στο 25% του προσωπικού τους. Ετσι, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που καλούνται να επιβιώσουν με το πενιχρό επίδομα της αναστολής.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 5 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει καλέσει τα επιχειρησιακά Σωματεία σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής του Διοίκησης, με θέμα την οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, που θα γίνει σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Hilton», όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του «Hilton», τα επενδυτικά σχέδια για ανακαίνιση της πολυτελούς μονάδας, με δαπάνες που υπολογίζονται σε 130 εκατ. ευρώ, μεταφράζονται σε ομαδικές απολύσεις για το προσωπικό. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι στις 31 Γενάρη θα διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης που θα διαρκέσουν έως τα τέλη του 2024 και δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 εργαζομένων. Ετσι, τους καλεί να επιλέξουν τον δρόμο της «εθελούσιας αποχώρησης» ή των μαζικών απολύσεων. Ηδη τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση μπροστά στο ξενοδοχείο, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει νέα στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο.

Επενδύσεις που υλοποιούνται στο έδαφος της επίθεσης στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων στο «Hilton» ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.

«Είναι καθαρό για ακόμη μια φορά ότι κάθε επένδυση που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως συνέβη στο παρελθόν με μια σειρά μεγάλα ξενοδοχεία (Αστέρας Βουλιαγμένης, Ledra Marriott, όμιλος Κυπριώτη κ.ά.), όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά προϋποθέτει την απαλλαγή τους από το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό και την αντικατάστασή του από εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, μικρότερους μισθούς, με ελάχιστα έως μηδαμινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης.

Οπως οι βουλευτές υπενθυμίζουν, παρότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις δουλειάς σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις που έχει περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα, μπορούν αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, «η "Ιονική Ξενοδοχειακή ΑΕ" αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο πάνω από 300 εργατικές οικογένειες, απολύοντας μισθωτούς ειδικευμένους και έμπειρους, οι οποίοι για δεκαετίες έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη για τους μετόχους».

Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, στο ερώτημα αν έχει ενταχθεί η εταιρεία «στον Νόμο 4745/2020 που προβλέπει ειδική οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων - εργοδοτών στον κλάδο του τουρισμού που υλοποιούν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους» ή αν έχει λάβει «οποιαδήποτε άλλη κρατική επιχορήγηση ή επιδότηση». Θέτουν ακόμα ερωτήματα γύρω από τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση «ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να διαπραγματευτεί με το επιχειρησιακό σωματείο», αλλά και για να αλλάξει ο νόμος, «ώστε να υποχρεώνονται οι εργοδότες που προχωρούν σε εργασίες ανακαίνισης - αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων να διατηρούν τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ