Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Παίρνουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού

Συγκέντρωση την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και παρεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία

Τα επιτακτικά τους αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα στις συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας θέτουν στο επίκεντρο συνδικάτα από κάθε κλάδο, σωματεία υγειονομικών και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τη συγκέντρωση που οργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα σωματεία θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενώ την ίδια μέρα στις 11 π.μ. θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υγειονομικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

Τα σωματεία απαιτούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, οργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους, με έλεγχο των μέτρων προστασίας, καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών, με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Επίσης, ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου». Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Μέχρι στιγμής το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα: Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής. Επίσης, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιων νοσοκομείων.

Στη συγκέντρωση των σωματείων στο υπουργείο Υγείας καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, ΣΕΤΕΠΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα

Στη Λαμία θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πικετοφορία.

Στη Χαλκίδα, σωματεία θα πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Avramar» και η «Μιμίκος», απαιτώντας μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, ενώ σωματεία της περιοχής προγραμματίζουν συγκέντρωση την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Βοιωτία, τα δύο Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, σε συνεργασία με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και σωματεία της περιοχής, σχεδιάζουν αγωνιστική κινητοποίηση, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση των δύο νοσοκομείων και να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για ενδεχόμενη συγχώνευσή τους.

Μέρα δράσης στα νοσοκομεία

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενώ οργανώνει, επίσης την Πέμπτη, μέρα πανελλαδικής δράσης για τα νοσοκομεία και καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Στη μέρα δράσης και στη συγκέντρωση στο υπουργείο καλεί και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύλλογοι υγειονομικών μαζί με σωματεία και φορείς θα πραγματοποιήσουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ουσιαστική θωράκισή τους για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τα εξής: Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» πραγματοποιεί συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου, μαζί με σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά» καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στο προαύλιο. Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στη διοίκηση. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ.

«Ανοσία της αγέλης για τον λαό και για τα κέρδη των λίγων», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνοντας για τα κυβερνητικά μέτρα: «Ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων μέτρων, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου τους για το "νέο ΕΣΥ". Ενα "νέο ΕΣΥ" στηριγμένο στα συντρίμμια του ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου ΕΣΥ που οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το οποίο θα είναι φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της αυτοχρηματοδότησης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκεται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση, η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους».

Συγκεντρώσεις και πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Στο ίδιο πλαίσιο, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται την Πέμπτη 13 Γενάρη από σωματεία - φορείς - Εργατικά Κέντρα:

-- Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20).

-- Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 12 μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ, στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη διαμαρτυρία των γονιών και των εκπαιδευτικών, και στις 6.30 μ.μ. σε πικετοφορία από το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Κέντρου Υγείας.

-- Στο Ηράκλειο, στη 1 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ.

-- Στη Λευκάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Μηνά.

-- Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ στην Περιφερειακή Ενότητα (παλιά νομαρχία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ