Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα μείωση των συντάξεων

Στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 11.30 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απαιτώντας να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία επιβάλλονται νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας.

Η ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων υπογραμμίζει πως με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που βγήκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, «οι συνταξιούχοι για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

Οσον αφορά στο περιεχόμενο της ΚΥΑ, θυμίζει πως «η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ποσού μέχρι 268 ευρώ τον μήνα από τη δικαιούμενη "Εθνική Σύνταξη". Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται, τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα, μπροστά στην ακρίβεια και στα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία». Και προσθέτει ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να διαλέγει δήμιους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων (ανεξάρτητα από το πώς αυτά αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά)».

Τέλος, απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα Δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 - 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με αίτημα την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του υφυπουργού εργασίας.

Επίσης αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν, την Πέμπτη 13/1, στις 6.30 μ.μ. στο ΥΜΑΘ, τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στα τάρταρα οι συντάξεις

Την αναγκαιότητα αυτών των διεκδικήσεων και μάλιστα μέσα σε συνθήκες έξαρσης της ακρίβειας, που εξανεμίζουν το εισόδημα των συνταξιούχων, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» που δείχνουν τη διαρκή συμπίεση των συντάξεων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Δεκέμβρη, το 34,67% των συνταξιούχων ή 853 χιλιάδες συνταξιούχοι είχαν συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάτω από 600 ευρώ μεικτά! Οσον αφορά στην κύρια σύνταξη, το 46% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.131.147 άτομα, λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά (658 ευρώ καθαρά), ενώ οι 956.056 απ' αυτούς λαμβάνουν κύρια σύνταξη λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του 2021, η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε στα 741,16 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνονται ο φόρος, οι κρατήσεις για Υγεία και ΑΚΑΓΕ), η μέση επικουρική στα 194,44 ευρώ και το μέσο μέρισμα (δημόσιο) στα 102,75 ευρώ. Ομως η διάμεσος αυτών των συντάξεων είναι ακόμα πιο χαμηλή. Συγκεκριμένα η διάμεσος της κύριας σύνταξης γήρατος διαμορφώθηκε στα 714,92 ευρώ (μαζί με φόρο και κρατήσεις Υγείας 6%), η διάμεσος στις αναπηρικές στα 493,36 ευρώ, ενώ η διάμεσος των συντάξεων χηρείας - αυτών που περικόπτει η ΚΥΑ - μόλις στα 438,16 ευρώ μεικτά!

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα των νέων συντάξεων που εκδίδονται ως απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ είναι 661,9 ευρώ, ενώ του Δημοσίου στα 885,6 ευρώ μεικτά, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή συρρίκνωση των συντάξεων με το νέο σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ