Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΡΙΝΙΑΣ»
Σε εξευτελιστικά επίπεδα παραμένει η τιμή της σταφίδας

Κινητοποίηση σήμερα στον κόμβο «Σελινούντα» για κατώτερη εγγυημένη τιμή και για μείωση του κόστους παραγωγής

«Για ακόμα μια φορά οι αγρότες και ειδικότερα οι σταφιδοπαραγωγοί βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι στις δήθεν εξαγγελίες κυβέρνησης και εμπόρων για τις τιμές των προϊόντων μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που καλεί σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ. σε κινητοποίηση στον κόμβο «Σελινούντα» (παλαιά εθνική οδός, Αίγιο).

Αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας. Καυτηριάζει τη δήθεν προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από κυβέρνηση και μεγαλεμπόρους, με προσπάθεια να κατευναστούν οι κινητοποιήσεις των παραγωγών, αφού τους ζητούν να είναι ευχαριστημένοι αν η τιμή του προϊόντος φτάσει το 1,40 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη και πέρυσι η σταφίδα είχε υψηλότερη τιμή.

«Μας δουλεύουν κανονικά, ότι δόθηκε τιμή για την σταφίδα και ότι κερδισμένοι είναι όλοι, ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση. Η τιμή στην κορινθιακή σταφίδα από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ για όσους παράδωσαν μέχρι την ημερομηνία της σύσκεψης παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 0,50 λεπτών, τη στιγμή που η παράταση για την συνδεδεμένη ενίσχυση δόθηκε μετά τις 30 Νοέμβρη, ημερομηνία υποχρέωσης παράδοσης για την συγκεκριμένη ενίσχυση, πιέζοντας τους παραγωγούς να παραδώσουν το προϊόν», προσθέτει, επισημαίνοντας:

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή»!

Στέκεται στην κατάσταση που επικρατεί και για μια σειρά άλλα προϊόντα όπως τα εσπεριδοειδή (λεμόνια), όπου για μια ακόμη χρονιά οι τιμές παραγωγού καταρρέουν, καθώς συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες αλλά και το ελαιόλαδο όπου δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για την ακαρπία, με αποτέλεσμα, παρά τη μικρή ανάκαμψη των τιμών, λόγω μειωμένης παραγωγής, οι αγρότες να βλέπουν το όποιο εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Τονίζοντας πως «το κόστος για τα αγροτικά εφόδια έχει εκτιναχτεί στα ύψη» και δίνοντας παραδείγματα όπως «η θεϊκή αμμωνία από 11,5 ευρώ έφτασε τα 27 ευρώ (υπερδιπλασιάστηκε) και το ραουνταπ από 90 ευρώ στα 160 ευρώ (αύξηση κατά 77,7%)», ο Σύλλογος καλεί μεταξύ άλλων σε πάλη για κατώτερη εγγυημένη τιμή για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ το κιλό, μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, άμεσα έργα προστασίας της παραγωγής και της ζωής του λαού, κανένα πλειστηριασμό και σπίτι ή αγροτική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Παράλληλα, καλεί σε σύσκεψη για τα προβλήματα υγείας στην περιοχή, με αφορμή και την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αιγίου, αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, από κοινού με τα σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ