Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Προβληματίζεται για το πώς θα ... εφαρμοστεί ο αντεργατικός νόμος - έκτρωμα

ΠΑΜΕ: «Θέλουν τα σωματεία να λειτουργούν ως ηλεκτρονικές καρικατούρες, με τα μητρώα τους παραδομένα στην εργοδοσία»

Προβλήματα στην ...εφαρμογή του εκτρωματικού αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη διαπιστώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έξι μήνες μετά την ψήφισή του και λίγες μέρες πριν την 1/1/22, οπότε και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του «μητρώου» - φακελώματος και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Πιο συγκεκριμένα, παραμονές Πρωτοχρονιάς η συνδικαλιστική πλειοψηφία των εργατοπατέρων βγήκε από τη χειμέρια νάρκη της και με «επείγουσα επιστολή της» (!) προς το υπουργείο Εργασίας, το θέτει, λέει, «προ των ευθυνών του», κάνοντας αναφορά σε «σοβαρά νομικά, αλλά και εφαρμοστικά προβλήματα, των διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4808/2021...».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ούτε και τώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα, το αντίθετο ακριβώς κάνει. Οσον αφορά το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και το υποχρεωτικό φακέλωμα σε αυτό, με την απειλή μάλιστα να χάνουν τη νομική τους υπόσταση τα σωματεία, η ΓΣΕΕ κάτω και από την πίεση εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητάει την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης για «όσο εκκρεμεί ο έλεγχος συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων αυτών...».

Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η στάση των εργατοπατέρων για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία (ηλεκτρονικές διαδικασίες), που υπονομεύει τις ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες των συνδικάτων, χτυπώντας τον πυρήνα της λειτουργίας τους, που είναι η ζωντανή συμμετοχή μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην εργοδοσία να παρεμβαίνει στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων. Εδώ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σιγοντάρει την εφαρμογή της και φτάνει να εγκαλεί το υπουργείο γιατί μέχρι τώρα, όπως γράφει στην επιστολή της, «δεν έχει διατεθεί το προβλεπόμενο από το άρθρο 87 κατάλληλο και χωρίς αντάλλαγμα λογισμικό για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών των σωματείων εξ αποστάσεως με ψηφιακό τρόπο, ο οποίος καθίσταται υποχρεωτικός από 1ης.1.2022...».

Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους εργατοπατέρες τα «κεράσματα» για να κουρελιάσουν τα καταστατικά των σωματείων τους

Βέβαια η στάση αυτή μόνο καινούργια δεν είναι. Από την πρώτη στιγμή που γινόταν γνωστό το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου, οι εργατοπατέρες έκαναν τους ανήξερους, δήλωναν ότι «περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο», ενώ ο ίδιος ο υπουργός τούς κάρφωνε, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μαζί τους. Η ίδια ηγετική ομάδα σύστηνε στα συνδικάτα αναμονή και ακινησία, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήριζε «γελοίες» όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις έπαιρναν απεργιακές αποφάσεις ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της «διαβούλευσης» έβρισκε αρκετά «θετικά» στο εν λόγω έκτρωμα και στην ουσία υπονόμευσε κάθε μαζική και οργανωμένη αντίδραση της εργατικής τάξης.

Η σύμπραξη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση συνεχίστηκε και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού δικά της στελέχη έφτασαν π.χ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας να λένε ότι θα χρηματοδοτήσουν τα σωματεία της περιοχής, για να πάνε σε δικηγορικά γραφεία και να κάνουν τα καταστατικά τους κουρελόχαρτα ώστε να εναρμονιστούν με τον νόμο - έκτρωμα. Ενώ, ο γνωστός συνδικαλιστής - εργοδότης Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ, ήταν ο πρώτος που ζητούσε να εφαρμοστεί ο ν. Χατζηδάκη μέσα από ηλεκτρονική διεξαγωγή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Βέβαια, το συνέδριο αντί να εφαρμόσει τον νόμο Χατζηδάκη απέκλεισε τη συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων που επεδίωκε ο συγκεκριμένος.

Επίσης, η μεγαλύτερη κλαδική Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ) και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο, αυτό της Αθήνας, έχουν προσφύγει ακόμα και δικαστικά ενάντια στον νόμο, ενώ το κυριότερο είναι ότι έχει διαμορφωθεί και ενισχύεται η πάλη εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που εναντιώνονται στην ωμή παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των συνδικάτων και πρωτοστατούν στην πάλη για το ξήλωμα του αντεργατικού νόμου, επιστρέφοντας στους εργατοπατέρες τα ...κεράσματα για αλλαγές των καταστατικών των σωματείων.

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας την «επείγουσα επιστολή» της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας και την ανακοίνωσή της, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ολους τους προηγούμενους μήνες εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα έδωσαν μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους με απεργίες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις με αιχμή αιτήματα που αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική, διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς απειθαρχώντας ταυτόχρονα στους αντεργατικούς νόμους, ιδιαίτερα τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στα συνδικάτα.

Διαμορφώθηκε με αφετηρία τη μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων στο Σπόρτιγκ στις 5 Οκτώβρη και διευρύνεται σταθερά ένα μέτωπο συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και αγωνιστών συνδικαλιστών που παλεύουν για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και για την κατάργηση του νόμου - εκτρώματος.

Κάτω από την πίεση που άσκησαν αυτοί οι αγώνες, αλλά και συνειδητοποιώντας πλατύτερες δυνάμεις μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τις βαθιά αντιδραστικές ανατροπές που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη στη λειτουργία και τη δράση των συνδικάτων, όπως εκφράστηκε και με τις νομικές προσφυγές που έκαναν η μεγαλύτερη κλαδική Ομοσπονδία και το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της δύναμης της ΓΣΕΕ μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία, αναγκάστηκε σήμερα η πλειοψηφία στη διοίκησή της και μπροστά στην εφαρμογή του νόμου από την πρώτη του έτους, να βγάλει ανακοίνωση στην οποία ζητά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου που αναφέρονται στο Κρατικό Μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ) ή έστω την αναστολή της εφαρμογής τους για έναν χρόνο.

Βέβαια επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, πρέπει να θυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός σε συνεχόμενες παρεμβάσεις την άνοιξη είχαν επισημάνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ πάνω στον νόμο - έκτρωμα, καθώς επίσης πως είχε και ρόλο συνδιαμορφωτή.

Αλλωστε, και η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τη συμφωνία τους. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο ελάχιστες μέρες από τις παρεμβάσεις στελεχών της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν τον νόμο. Οπως στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που επιχείρησαν με δικαστικές αποφάσεις να επιβάλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας που πρότειναν μάλιστα να πληρώσουν τα έξοδα για να αλλάξουν τα καταστατικά των σωματείων, οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΘΑ ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο, οι δηλώσεις στελεχών αυτών των δυνάμεων στα ΕΚ Εύβοιας και Θεσσαλονίκης ότι τα συνέδριά τους θα γίνουν με ηλεκτρονικές, δηλαδή με εξ αποστάσεως διαδικασίες.

Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τη βαθιά συμφωνία τους ώστε να δυναμώσει ο ρόλος των συνδικάτων ως κοινωνικός εταίρος των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Θέλουν τα σωματεία να λειτουργούν ως ηλεκτρονικές καρικατούρες, με τα μητρώα τους να έχουν παραδοθεί στις ενώσεις των εργοδοτών, ακόμα και σε μεμονωμένους εργοδότες, δηλαδή με τους εργαζόμενους φακελωμένους, σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών μέσα στους χώρους δουλειάς έχουν χτυπήσει ταβάνι.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Διέξοδος και προοπτική είναι η μαζικοποίηση των συνδικάτων και η κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για την απειθαρχία στο νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή.

Σε αυτόν τον δρόμο, σε αυτό το μεγάλο μέτωπο καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να προχωρήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ