Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η εποχή μας επιβάλλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας

Στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών στο Μεξικό απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών στο Μεξικό με σύνθημα: «Προετοιμάζουμε τη νεολαία για την ανατροπή του καπιταλισμού!» έλαβε μέρος αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ζαχαρία Ντελακρούζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 17-19 Δεκέμβρη.

Ο Νίκος Αμπατιέλος απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ μίλησε και σε Διεθνές Σεμινάριο με θέμα τον συντονισμό της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών διεθνώς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Μεξικό, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε συναντήσεις με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού και της Νεολαίας του, της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών.

***

Με συνθήματα υπέρ της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας και Μεξικού, της ΚΝΕ και της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο 3ο Συνέδριό της υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Ν. Αμπατιέλου.

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών (ΟΝΚ) από το Μεξικό, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) και όλων των συντρόφων μας στην Ελλάδα, σας μεταφέρουμε τους πιο θερμούς συντροφικούς και διεθνιστικούς μας χαιρετισμούς.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου σας. Η κορυφαία αυτή διαδικασία της Οργάνωσής σας μπορεί να συμβάλει στο δυνάμωμα της πάλης της νεολαίας του Μεξικού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού (ΚΚΜ) συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατούνται στον κοινό αγώνα που δίνουμε στις χώρες μας για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη χάραξη του δρόμου της επαναστατικής ανατροπής. Στην κοινή μας πάλη για την ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, τη συγκρότηση μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου.

Στο πλευρό των κομμάτων μας, η ΚΝΕ και η ΟΝΚ αναπτύσσουν στενή συνεργασία στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα, συντονίζουν τη δράση τους για την ισχυροποίηση της πάλης που δίνει η νεολαία εργατικής - λαϊκής καταγωγής στις χώρες μας.

Σήμερα, στο φόντο των νέων σύνθετων συνθηκών που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς μας, παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συναντηθούμε διά ζώσης για δύο ολόκληρα χρόνια. Χαιρόμαστε πολύ που σήμερα καταφέρνουμε να βρεθούμε και πάλι από κοντά.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Συνεχίζουμε να δρούμε στο έδαφος δύσκολων συνθηκών, με νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

(...) Η επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας μας δυναμώνει.

Πριν από μερικούς μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νέο αντεργατικό νόμο που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση του 10ωρου, ενταφιάζει το δικαίωμα στην απεργία στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση, ενισχύει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων.

Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση των επιταγών του κεφαλαίου είναι τέτοια, που ο δήθεν "προοδευτικός" ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το 50% αυτού του νομοθετικού εκτρώματος της ΝΔ.

Απέναντί τους, όμως, βρήκαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν μέσα σε αυτά.

Οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων δύο μεγάλων μονοπωλίων, των λιμενεργατών της COSCO και των διανομέων της "e-food", αποδεικνύουν ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να κουρελιάσει τους αντεργατικούς νόμους.

Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν «χωράνε» στο πλαίσιο του ανελέητου κυνηγιού του καπιταλιστικού κέρδους

(...) Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει "προοδευτική εναλλακτική" εντός των τειχών του συστήματος, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν "χωράνε" στο πλαίσιο του ανελέητου κυνηγιού του καπιταλιστικού κέρδους.

Οσοι σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει δήθεν "δίκαιος" καπιταλισμός, συνειδητά αποκρύπτουν αυτή την αλήθεια, να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη.

Εχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ποτέ δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη για όλους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης.

Καμία αστική κυβέρνηση - νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Στην Ελλάδα έχουμε πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, όπως και από τις κυβερνήσεις του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Η στάση των κομμάτων αυτών ακόμα και από θέσεις αντιπολίτευσης αποδεικνύει ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά από μια "δεύτερη φορά αριστερά".

Στο Μεξικό, αντίστοιχα, έχετε πλούσια πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ομπραδόρ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι ολοένα εντεινόμενοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με κύρια αιχμή το δίπολο ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στόχο τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, προμηνύουν νέους κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου.

Στην Ελλάδα, η σύμπλευση των αστικών κομμάτων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης επιβεβαιώνεται αναφανδόν από την κοινή τους επιδίωξη για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που διεξάγεται, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Αυτό εξυπηρετούν οι επιθετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο λεγόμενος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Η ΝΔ ολοκλήρωσε τη συμφωνία το 2019 και πρόσφατα ανανέωσε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, με ισχύ 5ετίας και στη συνέχεια επ' αόριστον. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων, στοχοποιείται, ο λαός μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους.

(....) Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για:

- την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

- να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου και να μη δημιουργηθούν νέες

- να καταργηθούν οι επιθετικές συμφωνίες

- την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε κάθε χώρα.

Σταθερά εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στους πρόσφυγες που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες έχουμε καθήκον να μελετάμε την κοσμοθεωρία μας, να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής οικοδόμησης

Στη συνέχεια, ο Ν. Αμπατιέλος έδωσε αναλυτικά στοιχεία και πείρα από την πάλη των κομμουνιστών στην Ελλάδα, από τις προσπάθειες της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους και ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές, ενώ κλείνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τα 30 χρόνια από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις εντείνουν τον αντικομμουνισμό. Αξιοποιούν το ανιστόρητο κατασκεύασμα της "θεωρίας των δύο άκρων", που ταυτίζει τον φασισμό με τον μόνο πραγματικό αντίπαλό του στην Ιστορία, τον κομμουνισμό. Προσπαθούν να πείσουν για "το τέλος της Ιστορίας" και της ταξικής πάλης.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η εποχή μας επιβάλλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία απέδειξε τον ευεργετικό, απελευθερωτικό χαρακτήρα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Ο Οκτώβρης του '17 ανέδειξε την υπεροχή του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στο στέρεο έδαφος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες έχουμε καθήκον να αναδεικνύουμε σταθερά μέσα στη νεολαία την αλήθεια αυτή, να μελετάμε την κοσμοθεωρία μας, να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής οικοδόμησης. Ζήτημα που είναι κρίσιμο όχι μόνο για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε και να εξηγούμε στους νέους και τις νέες τα αίτια ανατροπής του σοσιαλισμού, αλλά και για να αναθερμάνουμε στη νεολαία την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού ως μοναδικής εναλλακτικής διεξόδου στον καπιταλισμού, κι ακόμη για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Το ξεκαθάρισμα με τις δυνάμεις εκείνες που βαφτίζουν τον καπιταλισμό "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα" ή "σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά" και στην πραγματικότητα επιχειρούν να στρατεύσουν λαϊκές δυνάμεις, ακόμα και κομμουνιστές, σε αστικούς σχεδιασμούς, μέσα στις μυλόπετρες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η προσπάθεια αυτή - στις σημερινές συνθήκες αντεπανάστασης και κρίσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος - έχει πολύ μεγάλη σημασία και γι' αυτό οφείλουμε να την στηρίζουμε ολόπλευρα. Εχει επίσης και μεγάλες απαιτήσεις. Γιατί η ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος σε επαναστατική κατεύθυνση σημαίνει υψηλό επίπεδο κατάκτησης της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, επαναστατικού Προγράμματος από τα Κομμουνιστικά Κόμματα, επαναστατική γραμμή από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες, σύγκρουση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό και πολύμορφη και μαζική πολιτική δουλειά. Απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία για την επόμενη περίοδο, γιατί θα είναι σκληρή η αναμέτρηση για τις αρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης αλλά και την πικρή πείρα της αντεπανάστασης. Για να αντιπαλέψουμε θέσεις που στο όνομα των εθνικών ιδιαιτεροτήτων καταπατούν τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, αρνούνται τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, παρουσιάζουν ως "υποκατάστατα" προτάσεις που πατάνε στο έδαφος του καπιταλισμού, διαιωνίζοντας την εξουσία των μονοπωλίων, όπως π.χ. κάνουν με την προβολή της Κίνας.

Σύντροφοι, η νίκη της αντεπανάστασης δεν αποτελεί ιστορική νίκη του καπιταλισμού. Ξέρουμε ότι η πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης αντικειμενικά δεν είναι περίπατος, δεν προχωρά ομαλά και ευθύγραμμα.

Πλέον σήμερα, στον 21ο αιώνα, η μελετημένη πείρα, μαζί με την ίδια την αντικειμενική εξέλιξη των κοινωνιών, μπορούν να μας οδηγήσουν στη νέα κοινωνία, όταν το βάλουν στόχο οι λαοί, όταν αποφασίσουν να δείξουν την πραγματική τους δύναμη.

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!

Καλή επιτυχία στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου σας!

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συζήτηση θα είναι πλούσια και εποικοδομητική. Οπως ήταν και η δράση της ΟΝΚ όλα αυτά τα χρόνια.

Ζήτω η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών και η ΚΝΕ!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού και το ΚΚΕ!

Ζήτω ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση(2017-11-01 00:00:00.0)
Ο αντικομμουνισμός είναι όπλο του καπιταλιστικού συστήματος - Δεν θα περάσει!(2017-08-01 00:00:00.0)
Το Σάββατο η διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό(2017-04-05 00:00:00.0)
Διεθνείς αντιπροσωπείες 28 Οργανώσεων Νεολαίας(2010-05-07 00:00:00.0)
«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου»(2010-05-06 00:00:00.0)
Συμμετέχουν αντιπροσωπείες 28 Οργανώσεων Νεολαίας(2010-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ