Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δραστικά μέτρα

Σε μία ακόμα ...δραστική πρωτοβουλία προχωράει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο φόντο των ρεκόρ που σπάει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, κι ενώ η τιμή της μεγαβατώρας έπιασε άλλη μια «κορυφή», στα 340 ευρώ, η ΡΑΕ διαφημίζει τα νέα έντυπα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία θα υιοθετήσουν όλοι οι πάροχοι. Ετσι, η λαϊκή οικογένεια θα μπορεί κάθε μήνα να μαζεύεται γύρω από το ...μαγκάλι και να διαβάζει με κάθε λεπτομέρεια το πού πάνε τα «μαλλιά της κεφαλής» της. Οπως αναφέρει η ΡΑΕ, σκοπός της «τυποποίησης των εντύπων» είναι η «κατανόηση του τρόπου διαμόρφωσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας», «η κατανόηση του κόστους» και άλλες τέτοιες μπούρδες. Στους λογαριασμούς θα καταγράφονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ρήτρες αναπροσαρμογής», «πρόσθετοι όροι σύμβασης», «πάγιο», «βασική χρέωση προμήθειας», «όριο αυξομείωσης», «λοιπές χρεώσεις», «λοιπές πιστώσεις», «διακανονισμοί», «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης», «πάγιο», «τιμολόγηση κατανάλωσης», «προσαύξηση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής», «άλλες χρεώσεις βάσει όρων συμβολαίου» κ.λπ. Πρόκειται για τα «εργαλεία» που αξιοποιούν οι κυβερνήσεις και οι ενεργειακοί όμιλοι στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», για να γδέρνουν το λαϊκό εισόδημα, βυθίζοντας τους εργαζόμενους στην ενεργειακή φτώχεια. Η πρόκληση σπάει κόκαλα: Ο λαός στραγγίζεται για να μπορεί να ζεστάνει το σπιτικό του και η κυβέρνηση του σερβίρει «έντυπα» για τη ...διαφάνεια, με την οποία θα «μετράει» τη φτώχεια του.

Οδηγία - θηλιά

Μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ είναι ο μέσος προϋπολογισμός για την ανακαίνιση ενός σπιτιού με βάση τα πρότυπα που θέτει η Κομισιόν με την τελευταία της Οδηγία περί υποχρεωτικής «ενεργειακής αναβάθμισης» των παλιών κτιρίων. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα είτε να χρεωθούν ξανά στις τράπεζες για να ανακαινίσουν το σπίτι τους, είτε να απαξιωθεί η περιουσία τους, πληρώνοντας από πάνω και τα «πράσινα» χαράτσια που θα επιβάλλονται σε περίπτωση καθυστερήσεων από τα κράτη - μέλη. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη δεν υπάρχει, είτε «πράσινη» είτε «μαύρη». Και πως «βρέξει - χιονίσει», τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα ο λαός. Από την άλλη, τραπεζικοί όμιλοι, κατασκευαστικές εταιρείες και επιχειρήσεις του real estate έχουν ήδη αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους για το νέο πακέτο κρατικής στήριξης μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», που τους εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία και κέρδος, ενώ προϋποθέτει υποχρεωτικά και τη «μόχλευση ιδιωτικών πόρων», μέσω δανειοδότησης του δικαιούχου ή με συμμετοχή από την τσέπη του. Με άλλα λόγια, η «ενεργειακή αναβάθμιση» των σπιτιών προϋποθέτει την περαιτέρω ...οικονομική υποβάθμιση των ιδιοκτητών τους, ενώ για χιλιάδες δανειολήπτες το κόστος της ανακαίνισης θα μεταφραστεί και σε αύξηση των ενοικίων, μετακυλίοντας τις συνέπειες των «πράσινων» πολιτικών σε όλες τις πτυχές που αφορούν τη λαϊκή στέγη.

Γελοιότητες...

Δεν ξέρουμε σε ποια σούπερ μάρκετ, ποιας περιοχής πηγαίνουν για ψώνια τα στελέχη της κυβέρνησης και τι τιμές βλέπουν στα προϊόντα. Σίγουρα, όμως, αυτό που περιέγραψε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης - αν δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του - είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Πάει, λέει, στα σούπερ μάρκετ και ο κόσμος όχι μόνο δεν διαμαρτύρεται για τις τιμές αλλά βγάζει και ...selfie μαζί του. Πάλι καλά που δεν τον κερνάνε και κάνα κιλό φέτα! «Δεν είδα κανέναν να πέφτει πάνω μου και να μου λέει ότι μας γδέρνουν οι τιμές. Αυτή η εικόνα που βγάζετε προς τα έξω δεν υπάρχει», ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή. Και κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μιλούν για την ακρίβεια, επειδή προκαλούν ...«μαυρίλα», τέτοιες μέρες. Τέτοιο θράσος δηλαδή! Τι κι αν ο ίδιος ομολογούσε τις προάλλες ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό αποτελεί «κανονικότητα»... Καλό θα ήταν πάντως ο υπουργός να γίνει πιο παρατηρητικός την επόμενη φορά που θα πάει για ψώνια. Γιατί αυτοί που σηκώνουν τα κινητά τους, μάλλον δεν τραβάνε selfie αλλά αναμνηστικές φωτογραφίες των προϊόντων που κάποτε έβαζαν στο καλάθι τους και τώρα με τις ανατιμήσεις τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας.

... που εξοργίζουν

Για να σοβαρευτούμε, πάντως, κι επειδή το θέμα της ακρίβειας «καίει» τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι εκατομμύρια οικογένειες αναγκάζονται αυτήν την περίοδο να περιορίσουν στο ελάχιστο τις αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου, εκτός από το καπέλο στην τιμή, πληρώνουν και τους δυσβάσταχτους έμμεσους φόρους, είτε πρόκειται για τα καύσιμα είτε για το ρεύμα είτε για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Είναι λοιπόν εξοργιστικό οι υπουργοί να κάνουν πλακίτσα με τις ανατιμήσεις και την ίδια ώρα να ψηφίζουν 2 δισ. περισσότερους έμμεσους φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, που κατά βάση θα επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν ακόμα βγει το 2021 - από 1η Γενάρη αναμένονται και νέες ανατιμήσεις - οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά κοστίζουν 150 ευρώ επιπλέον σε μια λαϊκή οικογένεια κάθε μήνα, ή 1,5 μισθό τον χρόνο!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ