Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο διεκδίκησης - απάντηση στη θηλιά που σφίγγει στον λαιμό του λαού

Αγωνιστική απάντηση στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης έδωσαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία και στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη μαχητική και μαζική διαδήλωση που πραγματοποίησαν μετά από κάλεσμα εργατικών Σωματείων της πόλης.

Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές κατήγγειλαν τη θηλιά που τους περνάει ο νέος προϋπολογισμός, διαμηνύοντας: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η επιλογή μας», και στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν δέχονται ο λαός να συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησαν ο Πάρις Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας. Εκ μέρους των ΕΒΕ χαιρέτισε ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Δέρματος και Γουναρικών και εκ μέρους των αγροτών ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Το καλάθι στο σούπερ μάρκετ γίνεται κάθε μέρα ακριβότερο, το κόστος της Ενέργειας βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια σχεδόν την πλειοψηφία του λαού. Το κόστος στέγασης εκτινάσσεται και κυριολεκτικά διώχνει οικογένειες απ' τα σπίτια τους. Για όσους δουλεύουν με τηλεργασία, το κόστος αυτό εκτοξεύεται ακόμα παραπάνω», σημείωσε ο Π. Σαρρής. Και αφού αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες του τελευταίου διαστήματος που έδωσαν κατακτήσεις στους εργαζόμενους, κατέληξε: «Η διέξοδος βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, κατάργηση των έμμεσων φόρων, αύξηση των μισθών και συντάξεων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που καθηλώνουν το λαϊκό εισόδημα, για να πληρώσει το κεφάλαιο». Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να κάνουν στην άκρη τους εργατοπατέρες του ΕΚΘ που προσφέρουν πολύτιμη στήριξη στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Και να δυναμώσει η πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, «να ενισχυθεί το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική σε κάθε συνοικία, σε κάθε σχολείο και σχολή, με μορφές οργάνωσης παντού. (...) Με ταξική αλληλεγγύη προστατεύουμε τον λαό ώστε κανείς να μην πεινάσει, κανείς να μην κρυώσει φέτος τον χειμώνα!».


MotionTeam

Στα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων στάθηκε ο Β. Βεργίδης, μιλώντας για τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, για το Τέλος Επιτηδεύματος, για τον ΕΝΦΙΑ κ.ά., την ίδια στιγμή που «μια στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει μείωση του τζίρου. Τι κι αν δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στους επαγγελματίες. Τι κι αν εκτοξεύονται τα χρέη σε εφορία, προμηθευτές, ΔΕΚΟ; Τι κι αν δεν μπορούμε ούτε τον ΕΦΚΑ να πληρώσουμε; Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο. Δισεκατομμύρια για τα μονοπώλια, νέα βάρη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται».

Ο Κ. Μακρίδης σημείωσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει την ελάχιστη χρηματοδότηση για τον ΕΛΓΑ με ποσό που με το ζόρι καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες και είναι αδύνατο να καλύψει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Δεν προβλέπει τίποτα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική προστασία για την παραγωγή και τη ζωή των αγροτών. «Αντίθετα, αυτό που συνεχώς αυξάνεται είναι οι τιμές στα φάρμακα, στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, αλλά και σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης». «Η χρονιά πήγε καλά για μια χούφτα μεγαλεμπόρους και βιομήχανους που παίρνουν την παραγωγή μας για ψίχουλα και κερδοσκοπούν στις πλάτες όλων μας», ανέφερε, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που αν και στολισμένοι γιορτινά δεν μπορούν να κρύψουν την επιδείνωση των όρων ζωής του λαού από το κύμα ακρίβειας και τους μισθούς που παραμένουν στα τάρταρα. Κεντρικό πανό ήταν αυτό των εργατικών σωματείων που δήλωνε «Πληρώσαμε πολλά - Φτάνει πια - Εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς». Ακολουθούσαν τα μπλοκ των σωματείων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που πρόβαλαν την πάλη για «κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων», για «7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» κ.ο.κ. Σωματεία της Υγείας, όπως η ΕΝΙΘ και του «Θεαγενείου», ζήτησαν «μαζικές προσλήψεις - όχι αναστολές - άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ». Μαχητικά διαδήλωσαν και τα Συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία και φυσικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

  • Μαχητική πικετοφορία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ και στην Κατερίνη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ