Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουιάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολίβαρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολίβαρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο.

1918 Η προσωρινή εργατοαγροτική κυβέρνηση της Λετονίας ανακηρύσσει την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική - λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1927 Η Βουλή ψηφίζει την άρση της ασυλίας και τη δίωξη των βουλευτών του ΚΚΕ «επί εσχάτη προδοσία». Οσοι πιάστηκαν κλείστηκαν στις Φυλακές Συγγρού. Τρεις μήνες μετά, έπειτα από μια σειρά συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών, οι κομμουνιστές βουλευτές αποκαταστάθηκαν στις έδρες τους.

1940 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ ανακοινώνει τον νόμο περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν κατά του Αξονα.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος της λεωφ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του «ΦΙΞ» εμβολίζεται με άρματα μάχης. Ολοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άνδρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το δημαρχείο, κ.ά. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου προκηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες γι' αυτήν την απόφαση του ΟΗΕ.

1960 Ξεκινά τις εργασίες του το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (17 - 23/12/1960).

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 72 ανθρώπων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ