Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Καθήκον μας να οργανώσουμε τους αγώνες των εργαζόμενων λαών, να φωτίσουμε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού

Δελτίο Τύπου του ΚΚ Ελλάδας και του ΚΚ Τουρκίας, με ευθύνη των οποίων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση

Σε δελτίο Τύπου για την Εκτακτη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, το ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ), που είχαν από κοινού την ευθύνη για την πραγματοποίησή της, επισημαίνουν τα εξής:

«

Στις 10 - 11 Δεκέμβρη 2021 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης Εκτακτη Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) με θέμα: "Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα".

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του TKP.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Ανταλλάχθηκε πολύτιμη πείρα από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, των εργατικών και λαϊκών κινημάτων, σε συνθήκες πανδημίας αλλά και όξυνσης της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας, έντασης της εκμετάλλευσης και των αδιεξόδων του ιστορικά παρωχημένου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που εκτός των άλλων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τις εισαγωγικές ομιλίες στην έκτακτη συνάντηση έκαναν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας και ο ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ, Κ. Οκουγιάν (φωτ. από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που παρακολούθησε τις εργασίες από την έδρα της ΚΕ στον Περισσό)
Τις εισαγωγικές ομιλίες στην έκτακτη συνάντηση έκαναν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας και ο ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ, Κ. Οκουγιάν (φωτ. από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που παρακολούθησε τις εργασίες από την έδρα της ΚΕ στον Περισσό)
Ανταλλάχθηκαν εκτιμήσεις για τις αναδιατάξεις στο πλαίσιο πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών συμμαχιών και της εμφάνισης νέων. Καταδικάστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του σε νέες χώρες, η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη θάλασσα και τον Καύκασο. Καταδικάστηκαν οι σχεδιασμοί νέου αιματοκυλίσματος στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονμπάς, στο πλαίσιο των αντιθέσεων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού με τη Ρωσία. Από πολλά κόμματα καταδικάστηκε η επιδίωξη των ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να αξιοποιήσει γι' αυτούς τους σκοπούς του το εθνικιστικό αντιδραστικό καθεστώς που έχει επικρατήσει στην Ουκρανία και το οποίο έχει προχωρήσει σε διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, καθώς και σε ενέργειες ιστορικής δικαίωσης του ρόλου των ντόπιων φασιστών.

Σημειώθηκε η σημασία που αποκτούν οι εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπως φαίνεται και από τη συγκρότηση νέων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως είναι η AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ), το Quad (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ), στο πλαίσιο των αντιθέσεων αυτών των δυνάμεων με την Κίνα. Από ομιλητές τονίστηκε πως η διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας είναι μια σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα.

Μια σειρά ομιλητές σημείωσαν τον πολλαπλασιασμό των εστιών έντασης και συγκρούσεων, ως συνέπεια της πολιτικής ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που επιτείνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τους λαούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της διαπάλης των αστικών τάξεων και των μονοπωλίων, όπως είναι οι λαοί της Συρίας, της Λιβύης κ.ά.

Κόμματα επεσήμαναν πως η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων αποτελεί τη βάση της έντασης των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού των καπιταλιστικών κρατών και των συμμαχιών τους.

Τονίστηκε ότι σε αυτές τις συνθήκες τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έχουν την ευθύνη να οργανώσουν και να ηγηθούν των αγώνων των εργαζόμενων λαών, να φωτίσουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Υπογραμμίστηκε ότι είναι απαραίτητο να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των ταξικών εργατικών οργανώσεων, των κινημάτων των φτωχών αγροτών και αγροτών γης και γενικότερα των λαϊκών κινημάτων.

Σημειώθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη έντασης της αλληλεγγύης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, την Κούβα και τον λαό της, που έχει κατακτήσει την ανεξαρτησία, την ισότητα, σημαντικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αγωνιζόμενος για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης. Να δυναμώσει η διεθνής καταδίκη του γενοκτόνου αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας και η απαίτηση για τον τερματισμό του. Να συμβάλουμε ώστε τα εργατικά και λαϊκά κινήματα να εναντιωθούν αποφασιστικά σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική μηχανορραφία, επέμβαση, πραξικόπημα και σαμποτάζ ενάντια στην Κούβα.

Στην τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, εκφράστηκε γι' ακόμη μια φορά η αλληλεγγύη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον ηρωικό αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη και καταδικάστηκαν η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και ο εποικισμός. Πολλά κόμματα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Στη Διεθνή Τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν ευχαριστίες στο ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας και αλληλεγγύη στους κοινούς αγώνες των δύο λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αστικές τάξεις των χωρών τους.

Επιπλέον, από πολλά κόμματα εκφράστηκε η αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργαζομένων για τα κοινωνικά και πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους, όπως αυτοί που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία χρονιά στην Ινδία, στο Σουδάν, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας.

Ταυτόχρονα, σημαντικός αριθμός κομμάτων κριτίκαρε και απέρριψε σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Μπροστά στο 2022 εγκρίθηκε Κείμενο για τις κοινές και συγκλίνουσες δράσεις που θα αναπτύξουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ