Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πλημμυρίζουν με ασθενείς, στενάζουν από τις ελλείψεις

Τραγικές εικόνες μετά από κάθε εφημερία, ενώ τα λουκέτα παραμένουν σε νοσοκομεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»
Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»
Με 165 ασθενείς έχουν «πλημμυρίσει» οι Παθολογικές κλινικές Α' - Β' και η Πνευμονολογική κλινική στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», μετά και την εφημερία της Τρίτης 7 Δεκέμβρη, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά τις τραγικές επιπτώσεις από τα λουκέτα που μπήκαν σε δημόσια νοσοκομεία, όπως αυτό στο «Αγία Βαρβάρα» πριν από 10 χρόνια.

Στο ιατρείο COVID του ΤΕΠ (που στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους του ΤΕΠ, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψυχικής και σωματικής αντοχής) προσήλθαν και εξετάστηκαν 95 ασθενείς, με ύποπτη συμπτωματολογία για COVID, μόνο την περασμένη Τρίτη. «Προσέλευση που αποτελεί αρνητικό "ρεκόρ" στο νοσοκομείο για την περίοδο του 4ου κύματος και σχετίζεται άμεσα με τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας στη Δυτική Αττική, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της υγείας στους εκατοντάδες μεγάλους εργασιακούς χώρους και του επικίνδυνου συνωστισμού χιλιάδων εργαζομένων στα αραιά δρομολόγια του προαστιακού και των λεωφορείων», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Η εφημερία μάλιστα ολοκληρώθηκε με μηδενικές διαθέσιμες κλίνες COVID (απλής νοσηλείας και ΜΕΘ), με διακομιδές ασθενών COVID σε άλλο νοσοκομείο και με δεκάδες εισαγωγές ασθενών COVID και μη COVID στις Παθολογικές κλινικές και στην Πνευμονολογική κλινική που έχουν φρακάρει, έχοντας «διασκορπισμένους ασθενείς σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου».

Το Σωματείο αναδεικνύει τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ένα νοσοκομείο που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς από την έναρξη της επιδημίας και έκτοτε νοσηλεύει αδιάλειπτα ασθενείς με COVID, χωρίς να έχει ενισχυθεί με παθολόγους και πνευμονολόγους.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, «αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα λοίμωξης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, λόγω των απαράδεκτων οδηγιών του ΕΟΔΥ, έχει σταματήσει ο αναγκαίος προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων, με την αιτιολογία ότι "είναι εμβολιασμένοι", αν και έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν».

«Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να στελεχώσει και επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δ. Αττικής "Αγία Βαρβάρα" και να επιτάξει ιδιωτικές μονάδες Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, αντικειμενικά επαναφέρει τον κίνδυνο το Θριάσιο Νοσοκομείο να μετατραπεί ξανά σε μιας νόσου, αφήνοντας ακάλυπτους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει το Σωματείο.

Χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες και στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Σε κινητοποίηση προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων, ενάντια στην υποστελέχωση, στην έλλειψη ιατρών σε βασικές ειδικότητες και τη συνολική υποβάθμισή του. Τα αιτήματα αιχμής ήταν η επιστροφή των ειδικών ιατρών που είναι σε μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία, η άμεση ενίσχυση του Παθολογικού με παθολόγους και πνευμονολόγους εφόσον νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19, η ενίσχυση του Ακτινολογικού με ακτινολόγους, η επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης ιατρών για θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί, η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (35% των εργαζομένων του νοσοκομείου), η άρση της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους (16). Επίσης, αίτημα του Συλλόγου είναι η απεμπλοκή του νοσοκομείου από τον εμβολιασμό και η ένταξή του στις δομές ΠΦΥ, καθώς και η μη μετατροπή εκ νέου του ΓΝ «Παμμακάριστος» σε αποκλειστικής νοσηλείας κορονοϊού, ενδεχόμενο που αναφέρεται από την ΥΠΕ, διότι η εμπειρία έδειξε ότι ανάλογη πρακτική επέφερε επιπλέον υποβάθμιση.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Τάκης Παντελής, από την ΠΟΕΔΗΝ, και ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη των Ομοσπονδιών στα αιτήματα των εργαζομένων. Επίσης, δυναμικό «παρών» έδωσαν κάτοικοι της περιοχής. Παρέμβαση έκανε η πρόεδρος του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, Τούλα Ζαγαρέλου, ενώ παρουσία είχαν και μέλη του Χώρου Κινημάτων Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ απόφαση της 1ης ΥΠΕ για αύξηση των διατιθέμενων κλινών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στις 75, οπότε συνυπολογίζοντας τις 35 κλίνες του Παθολογικού ο συνολικός αριθμός κλινών ανήλθε στις 110 για ένα μόνο τμήμα, χωρίς αύξηση των ιατρών. Παράλληλα, με απόφαση της 1ης ΥΠΕ, λειτουργεί πλέον και νέα εμβολιαστική γραμμή στο νοσοκομείο (3 συνολικά).

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αχαΐας

Διαμαρτυρία στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί την Τετάρτη, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Τη στιγμή που τα προβλήματα μεγεθύνονται, οι γιατροί κατήγγειλαν τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, με τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, να επισημαίνει πως το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, μετά τις σχετικές εντολές υπουργείου και 6ης ΥΠΕ, έχει περιορίσει κατά 80% την τακτική του λειτουργία.

Υπογράμμισε ότι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν σε κλινικές που δεν είναι του αντικειμένου τους και έφερε ως παράδειγμα τη ΜΕΘ του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου το πρόγραμμα «συμπληρώνουν» γιατροί που δεν έχουν τη σχετική εξειδίκευση.

Τόνισε, πως το ΓΝ Αιγίου λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω των ελλείψεων προσωπικού, με χαρακτηριστικότερες αυτές του χειρουργικού τομέα. Αναφερόμενος στο ΠΓΝΠ του Ρίου, καυτηρίασε το ότι οι 5 εν λειτουργία κλινικές κορονοϊού στερούν τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από άλλες ασθένειες.

Μάλιστα, στο ίδιο νοσοκομείο, ασθενείς στοιβάζονται πλέον σε ράντζα, άλλοι που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι, σχεδόν καθημερινά, σε θαλάμους εκτός Εντατικής, με τις ελλείψεις μόνιμων γιατρών να φτάνουν τις 45 και νοσηλευτικού προσωπικού περίπου τις 500.

Στο πλευρό των γιατρών βρέθηκε η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως «για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να μην έχουμε εκατόμβη χαμένων ζωών καθημερινά, πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να λειτουργήσουν μονάδες που έχουν παροπλιστεί, όπως το Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, και να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους εμβολιασμούς που είναι απαραίτητο να γίνουν και όχι πειθαναγκασμός και εκβιασμοί».

Στην Κατερίνη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Κατερίνης πραγματοποίησαν χτες το πρωί σωματεία και φορείς του νομού Πιερίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για αποφασιστική ενίσχυση των δομών δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Συνταξιούχων Λιτοχώρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού, Ομάδα Γυναικών Κατερίνης (μέλος ΟΓΕ).

Απαίτησαν μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία. Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, στα Κέντρα Υγείας Κατερίνης, Αιγινίου και Λιτοχώρου, στο ΕΚΑΒ, με κατεπείγουσες διαδικασίες και μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων. Να ανοίξουν όλα τα τοπικά ιατρεία στο νομό Πιερίας. Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αρθούν οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών. Επίταξη και ένταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό, οργανωμένα και με κεντρικό σχέδιο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΓΝ Καρδίτσας: Αντιμέτωποι με απολύσεις και πάλι οι συμβασιούχοι της καθαριότητας

Αντιμέτωποι με τις απολύσεις είναι για ακόμη μια φορά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, καθώς ενώ δόθηκε η δυνατότητα παράτασης έως τις 31 Μάρτη, η διοίκηση του νοσοκομείου τάσσεται υπέρ της παράδοσης της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Οι καθαρίστριες είναι από 1 έως και 4 χρόνια στο νοσοκομείο, ενώ ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, μέσα στην πανδημία, είναι στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Παρόλο που υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και οι ανάγκες είναι εξαιρετικά αυξημένες, ανταποκρίθηκαν αξιοπρεπώς στις απαιτήσεις της δουλειάς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία που τους καθιστά απαραίτητο προσωπικό για το νοσοκομείο. Αντίστοιχες ανάγκες καλύπτει και το προσωπικό ασφαλείας.

Στην καταγγελία τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΓΝ Καρδίτσας σημειώνουν ότι αυτή η απόφαση για την απόλυση «βασίζεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", που σημαίνει νοσοκομεία - επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιωτών. Οι υπηρεσίες της καθαριότητας και της φύλαξης είναι το εύκολο θύμα που θα δώσουν πρώτα σε εργολάβους. Ομως, θα συνεχίσουν και αλλού, με τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Απαιτούν να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για εργολαβίες, να παραταθούν οι συμβάσεις και να αυξηθεί το ωράριο των 4ωρων σε 6ωρο ή 8ωρο για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχοποίηση υγειονομικών και πιέσεις για πρόωρα εξιτήρια(2022-08-11 00:00:00.0)
Νέα πρωτοβουλία οργάνωσης της πάλης για τη θωράκιση των νοσοκομείων(2021-09-07 00:00:00.0)
Στο υγειονομικό προσωπικό μετακυλίει η κυβέρνηση τις ευθύνες και τα αποτελέσματα των ελλείψεων(2021-06-08 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει πλέον καμιά εξασφάλιση...(2021-03-04 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας(2020-11-19 00:00:00.0)
Εκρηκτικές συνθήκες για τους υγειονομικούς και τον λαό(2020-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ