Από την κινητοποίηση τα ξημερώματα χτες στο λιμάνι της Ζακύνθου |
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια εγκατάσταση που επιδιώκει να τοποθετήσει στο βουνό Βραχιώνας, στη θέση Λίβας, η ιδιωτική εταιρεία «Δυτικός Ανεμος Ζακύνθου ΕΕ», προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν αυτή να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Επισημαίνεται ότι το θέμα δεν προέκυψε σαν «κεραυνός εν αιθρία»: Υπήρχε διαχρονική προετοιμασία του από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), καθώς και από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Αρχές.
«Οχι στο προσχεδιασμένο έγκλημα που συντελείται στην περιοχή του Λίβα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΖ Γιώργος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως με πρόσχημα τη δημιουργία εγκατάστασης για τη δεματοποίηση των απορριμμάτων έφτιαξαν στον ορεινό όγκο ηλεκτροφωτισμένο δρόμο, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές και για τις ανεμογεννήτριες. Κατήγγειλε ότι «μέσα στο καλοκαίρι, τη στιγμή που καιγόταν απ' άκρη σ' άκρη η Ελλάδα, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πήραν απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στην περιοχή, που ήδη έχει μετατραπεί σε χωματερή, με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και με κίνδυνο πρόκλησης πλημμύρας στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές».
Ανέφερε δε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας δεν είναι γενικά κατά της νέας τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υποδομών και στα χαράτσια κατά του λαού.
Κατήγγειλε ακόμα την πρακτική που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αφού τόσο η πρώτη (τα ξημερώματα του Σαββάτου) όσο και η δεύτερη (χτες) μεταφέρθηκαν μέσα στη νύχτα, με ειδικά ναυλωμένα πλοία (παντόφλες), προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΖ σημειώνει πως «οι νέες επενδύσεις σε "πράσινες" υποδομές δημιουργούν στην πραγματικότητα καινούργιες αγορές τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως», με τα υψηλά τιμολόγια να καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ως αποτέλεσμα της «πράσινης» ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος.
Στο λιμάνι, εκτός από το ΕΚΖ, σωματεία, ΕΛΜΕ και εργαζόμενους, βρέθηκαν επίσης ο Τάκης Στρούζας, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, και ο Κώστας Πλατυπόδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ενώ στο απογευματινό συλλαλητήριο συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών και άλλοι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚΖ.
Σε καταγγελία κατά της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών είχε προχωρήσει η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, απαιτώντας να μην παραδοθούν τα βουνά του νησιού στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», που αναφερόμενη στην περιφερειακή αρχή τονίζει μεταξύ άλλων:
«Η σιωπή της σημερινής περιφερειακής αρχής (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) αποτυπώνει την πλήρη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στον τομέα της Ενέργειας στα νησιά μας.
Γνώριζαν και είχαν ήδη δώσει το "πράσινο φως" όταν στη συνεδρίαση στις 29/5/2021, όπου η "Λαϊκή Συσπείρωση" έθετε έγκαιρα το θέμα, απάντησαν "Είμαστε ενημερωμένοι και βεβαίως το παρακολουθούμε, παρόλο που δεν έχουμε την αρμοδιότητα (...) Η όποια εγκατάσταση γίνεται σε αυτές τις περιοχές γίνεται υπό την έγκριση πολλών υπηρεσιών" (...) Τρανή απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι η Περιφέρεια ήταν υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, κόντρα στον 20ήμερο αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς στη Σάμη με την άγρια καταστολή από την κυβέρνηση». Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και επισημαίνει:
«Η πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ - είχε ως προωθητικά εργαλεία όλες τις περιφερειακές αρχές μέχρι σήμερα: Σπύρου (ΝΔ), Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ), Κράτσα - Αλεξάκη (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ).
Ας μην ξεγελαστεί λοιπόν κανένας από τα μεγάλα λόγια που θα αρχίσουν να διατυπώνουν τοπικά και περιφερειακά στελέχη αυτών των πολιτικών δυνάμεων, όσο θα δυναμώνει η αντίδραση του λαού, για να θολώνουν τα νερά».