Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξι μήνες «παρέα» με τα σκουπίδια

Το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη Οκτώβρη, οπότε και τα σκουπίδια σταμάτησαν να αποτίθενται στο ΧΥΤΑ Σκοπού. Ο χώρος είχε υπερκορεστεί, με κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτόν όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Λαγανά, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση του ΧΥΤΑ θα απειλούσε με μεγάλη ρύπανση. Ετσι, ο ΧΥΤΑ έκλεισε, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί νέα αδειοδοτημένη περιοχή για τα σκουπίδια.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε την κατασκευή ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας, στο βουνό Βραχίωνας, θέση που είχε εγκρίνει και η προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει για τη λειτουργία ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Σκοπού και μέχρι τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ. Η δημοτική αρχή μπροστά στο αδιέξοδο επιχείρησε να προωθήσει τη «λύση» της επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Σκοπού, και που συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων που παρέμεναν έξω από το χώρο κρατώντας τον κλειστό.

Τυπικά, ο ΧΥΤΑ Σκοπού έκλεισε το 2014, με απόφαση του Περιφερειάρχη, επικαλούμενος το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την ΕΕ, επειδή βρίσκεται εντός θαλασσίου πάρκου, χωρίς να υπάρχει νέα αδειοδοτημένη περιοχή για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Τη... σοβαρότητα με την αντιμετωπίστηκε το θέμα αποδεικνύει και το γεγονός ότι η ανάγκη για λύσεις αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία να θησαυρίζουν διάφορα μελετητικά γραφεία στα οποία έχει προστρέξει ο δήμος, χρυσοπληρώνοντας σειρά μελετών που τους ανέθετε.

Το πόσο σημαντικές είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής που δεν φρόντισε να έχει μια ενδιάμεση λύση, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι διαδικασίες για τη λειτουργία νέου ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας, είναι χρονοβόρες αφού και λόγο του γεωγραφικού σημείου, απαιτούνται σειρά μελετών, δασολογικών, περιβαλλοντικών, κλπ.

Εχει σημασία βέβαια να πούμε ότι η δημοτική αρχή (ΝΔ) εκλέχτηκε με το σύνθημα «όχι στο Λίβα» και με την υπόγεια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με ανταλλαγή ψήφων στην Περιφέρεια. Μάλιστα ο νυν υπουργός Δικαοσύνης, Κοντονής πρωτοστάτησε να μην πάνε τα σκουπίδια στο Λίβα, προσφεύγοντας, μαζί με άλλους παράγοντες του νησιού, στο ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ, που βγήκε μετά την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής, οριστικοποιούσε τη θέση Λίβας με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

Στο μεταξύ, μπροστά στο απειλητικό πια πρόβλημα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε τρεις λεγόμενους οδικούς χάρτες για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο καμία ουσιαστική λύση να προωθείται. Μόνο το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 15 Μάρτη, οπότε και έγινε η γενική απεργία στο νησί, έχουν αναφερθεί τέσσερις περιοχές, και συγκεκριμένα Γαλάρο, Λούχα, Ορθονιές και Σκοπός, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας δήμου και υπουργείου Εσωτερικών. Την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σχεδόν κάθε βδομάδα προτείνεται και άλλη θέση, κάτι που δικαιολογεί τις ανησυχίες των κατοίκων, οι οποίοι έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις.

Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίστηκε η υποβολή στην Περιφέρεια από τη δημοτική αρχή και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου, φακέλου αδειοδότησης απορριμμάτων σε όμορο του ΧΥΤΑ Σκοπού χώρο, ιδιοκτησίας του δήμου. Στο χώρο αυτό, τα απορρίμματα θα συλλέγονται από τους δρόμους του νησιού και θα δεματοποιούνται. Παράλληλα, αποφασίστηκε να προχωρήσει η εγκατάσταση του αναδόχου για την λειτουργία της προσωρινής λύσης στην επεξεργασία των απορριμμάτων, στη θέση Ορθονιές, ως ενδιάμεση λύση μέχρι να την οριστική που είναι η διαχείριση των σκουπιδιών στη θέση Λίβας.

Να σημειώσουμε ότι για την επεξεργασία των απορριμμάτων κατά την υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης, στις Ορθονιές, υπεγράφη σύμβαση με την εταιρεία «Μεσόγειος ΑΕ». Παράλληλα προχώρησε και η «λύση» της ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, από την Περιφέρεια για νέο εξοπλισμό στην ανακύκλωση, για νέους κάδους, για πράσινα σημεία, κλπ. την οποία ανακύκλωση έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ