Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τέρμα οι θυσίες στους κεφαλαιοκράτες - Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην «πανδημία» εργοδοτικών εγκλημάτων

Με έναν νεκρό εργάτη κάθε τρεις μέρες, αποτέλεσμα των συνθηκών εντατικοποίησης και των ελλείψεων σε μέσα προστασίας που «κοστίζουν» για κράτος και εργοδοσία, εργατικά σωματεία διεκδικούν να μπει τέρμα στο «μακελειό διαρκείας» που είναι σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χτες το απόγευμα σωματεία της Αττικής, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές εργαζομένων. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους. Θυμίζουμε ότι η εργατική τάξη, μόνο από τον Οκτώβρη, θρηνεί έναν νεκρό λιμενεργάτη στις προβλήτες της COSCO, έναν οικοδόμο στα Οινόφυτα, έναν εργαζόμενο στις Αστικές Συγκοινωνίες και άλλους δύο διανομείς που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο.

«Σ' ανάπτυξη και κρίση πεθαίνουν οι εργάτες, τέρμα οι θυσίες στους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν χτες οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους δουλειάς, ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όλους εκείνους τους όρους δηλαδή που μπορούν να βάλουν «φρένο» στην «πανδημία» εργατικών ατυχημάτων. «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές», ήταν ένα από τα συνθήματα με τα οποία κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και την επίθεση της εργοδοσίας.

«Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της κυβέρνησης», που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλλει συνθήκες εντατικοποίησης, προκαλώντας εκτός των άλλων και εργατικά ατυχήματα, τόνισε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου. Κάλεσε εργαζόμενους και σωματεία να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, για την προστασία των δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Χαιρετισμό εκ μέρους των ναυτεργατικών σωματείων απηύθυνε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ο κατάλογος των ναυτεργατών που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται στη δουλειά είναι μακρύς, υπενθύμισε, ενώ τόνισε πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα αυξάνονται και λόγω της κατάστασης των υπερήλικων και υποσυντήρητων πλοίων. Τα καθημερινά ατυχήματα των διανομέων κατήγγειλε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. «Δεν μιλάμε για δυστυχήματα αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα», ξεκαθάρισε, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και την εντατικοποίηση που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τους διανομείς. Τους 8 νεκρούς εργαζόμενους στη ΔΕΗ, μέσα στον τελευταίο χρόνο, υπενθύμισε ο Σταύρος Χρηστίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Ενέργειας. Οπως εξήγησε, τα ατυχήματα αυξάνονται την ώρα που η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου καλπάζει. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες διεκδίκησης που έχουν πάρει τα σωματεία όσον αφορά την έλλειψη δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και την υποστελέχωση του «Θριασίου», που αποτελεί το μοναδικό της νοσοκομείο.

Την ανάγκη για οργάνωση της διεκδίκησης έθεσε στο επίκεντρο ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, και κάλεσε σε δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Τη δραματική καθημερινότητα που διαμορφώνει για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό η αντιλαϊκή πολιτική επισήμανε ο Κυριάκος Λουκάκος, εργαζόμενος στις Αστικές Συγκοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, κατήγγειλε τον πρόσφατο θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου στη ΣΤΑΣΥ την ώρα που δούλευε πάνω σε όχημα εργολάβου. Την αντεργατική πολιτική που «δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας» στηλίτευσε ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο όταν μπουν μπροστά οι εργάτες μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε. Τα συχνά ατυχήματα στον χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση κατήγγειλε ο Γιώργος Καταχανάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ, επισημαίνοντας τις πολλές και διάφορες «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις ως έναν ακόμα παράγοντα που αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Τα σωματεία ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο το υπουργείο τούς παρέπεμψε σε διοικητικό του παράγοντα. «Δεν περιμέναμε το υπουργείο να μας υποδεχθεί με ...ανοιχτές αγκάλες», σχολίασε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων. Καταγγέλλοντας τη στάση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι τα σωματεία θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους στο μέτωπο αυτό, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουτιά θανάτου με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία(2024-02-10 00:00:00.0)
Ενώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν μέτρα προστασίας(2023-05-10 00:00:00.0)
Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες μέσα σε μόλις λίγες μέρες(2022-08-30 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!(2021-11-23 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες με αιχμή την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία(2018-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ