Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Ανακοίνωση με αφορμή τα 79 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Σε αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Φέτος τιμάμε τα 79 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της ιταλικής - γερμανικής - βουλγάρικης κατοχής. Αποδίδουμε φόρο τιμής και υποκλινόμαστε μπρος στο μεγαλείο της ψυχής, το θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του ΕΛΑΣ, που με αρχηγό τον θρυλικό Αρη Βελουχιώτη ήταν αυτοί που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία της ανατίναξης της γέφυρας του τρένου, ανακόπτοντας τον μόνο δρόμο ανεφοδιασμού των κατοχικών στρατευμάτων.

(...) Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια σε έναν εχθρό που η δύναμή του φάνταζε ανίκητη. Ηταν μια λαϊκο-επαναστατική πράξη που φούντωσε τ' αντάρτικο με τη φλόγα της ανατίναξης. Μα πάνω απ' όλα φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως η δική του δύναμη είναι ανεξάντλητη και σαν ξεχυθεί μέσα από τη δική του οργάνωση στον αγώνα για το δίκιο του, γίνεται νικηφόρα για το δικό του δίκιο. Και αυτό φωτίζει τον δρόμο του αγώνα στο σήμερα.

Ο Γοργοπόταμος στην ιστοριογραφία των αστών και των οπορτουνιστών παρουσιάζεται ως μια στιγμή "εθνικής ενότητας", και μάλιστα αξιοποιείται με αυτόν τον συμβολισμό στις σύγχρονες συνθήκες προκειμένου να επιβάλει στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις την ύπουλη προπαγάνδα περί ταύτισης των συμφερόντων των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης, του λαού για να τους τραβά στο άρμα στήριξης του σάπιου καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης. Είναι η ίδια σάπια αυτή προπαγάνδα περί "εθνικών συμφερόντων" που πασχίζει να υποτάξει την εργατική τάξη, τον λαό στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου.

Ιστορικά επιδιώκουν να ακυρώσουν ή να υποβαθμίσουν τον ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, που ήταν ο "αιμοδότης" και ο "νους" της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια κορυφαία στιγμή της λαϊκής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Με στόχο το σήμερα. Την παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Αλλωστε, στην ίδια ρότα βρίσκεται και η άθλια αστική θεωρία της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού.

(...) Ως ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αυτή την επίθεση, ώστε να αποτραπεί η χειραγώγηση των νέων, των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να οργανώσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Αγωνιζόμαστε ώστε οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις και έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν το πραγματοποιούν. Βασιζόμαστε στα διδάγματα που προκύπτουν από τη μεγάλη δεκαετία του 1940, τα οποία αποτελούν υλική δύναμη για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης σήμερα, του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για τον σοσιαλισμό.

Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης, η πάλη για την ανατροπή, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη και εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ