Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για ένα λαϊκό αύριο στη χώρα μας

Μαζική συμμετοχή και φέτος στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου
Μαζική συμμετοχή και φέτος στην εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου
Με τις σημαίες της Εθνικής Αντίστασης να ανεμίζουν περήφανες δίπλα στο μνημείο για τους νεκρούς αγωνιστές, αντιστασιακοί και απόγονοί τους, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ασπρομάλληδες και μικρά παιδιά, τίμησαν, προχτές Κυριακή, τα 73 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, δίνοντας μαζικό «παρών» στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Με τη σημερινή σας συγκέντρωση στέλνετε περήφανο χαιρετισμό τιμής και αγώνα. Αγώνα στο δρόμο της τιμής. Οσο και αν προσπαθεί το σύστημα να φέρει στα μέτρα του αυτή την επέτειο, όσο μελάνι κι αν ξοδεύουν και διοργανώνουν εθνικά μνημόσυνα, το Νοέμβρη του 1942, εδώ στο Γοργοπόταμο, σήμανε μιας νέας ανάστασης καμπάνα. Η ανατίναξη της γέφυρας από τις ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Αρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού, μια πράξη που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος». Και υπογράμμισε: «Η ΚΕ του Κόμματός μας θέλει από αυτό το βήμα να αποτίσει φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, που αγωνίστηκαν όχι μόνο ενάντια στην Κατοχή. Αγωνίστηκαν για να υπάρξει ένα λαϊκό αύριο στη χώρα μας».

Στο βήμα ο Ν. Σοφιανός
Στο βήμα ο Ν. Σοφιανός
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Φοίβος Ιακωβίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, ενώ το ιστορικό της ανατίναξης της γέφυρας παρέθεσε ο Γρηγόρης Τουγλίδης, α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Κάποιοι άλλοι ήρθαν εδώ την περασμένη Κυριακή, για να τιμήσουν δήθεν τον Αρη και τα παλικάρια του με μία επιμνημόσυνη δέηση και με κάποιες ομιλίες που λίγη σχέση είχαν με τα πραγματικά γεγονότα. Γιατί αν ήθελαν πραγματικά να αποδώσουν τιμή στους ήρωες του έπους και της Εθνικής Αντίστασης, θα έπρεπε να παραδέχονται ότι η Εθνική Αντίσταση δεν ήταν ανώνυμη και παλλαϊκή. Την αντίσταση την έκανε το ΕΑΜ με τον ΕΛΑΣ που αποτελούσε το ένοπλο τμήμα του και τη θρυλική ΕΠΟΝ που συνένωσε τα φλογερά νιάτα της Ελλάδας. Θα έπρεπε ακόμα να παραδέχονται πως ιδρυτής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ, που έδωσε στον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη τη χώρα, ομοσπονδίες και συλλόγους συνταξιούχων, την ΠΕΚΑΜ, την ΠΕΑΦΕ κ.ά., ενώ στεφάνια κατάθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΚΝΕ.

Αντάρτικα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ