Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το Προσφυγικό «θρυαλλίδα» για το ξεδίπλωμα ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Οι αποφάσεις της Συνόδου σηματοδοτούν την αναβάθμιση της Τουρκίας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία

«Στάχτη στα μάτια» του λαού επιχείρησε να ρίξει η συγκυβέρνηση με... tweets στο διαδίκτυο

Eurokinissi

«Στάχτη στα μάτια» του λαού επιχείρησε να ρίξει η συγκυβέρνηση με... tweets στο διαδίκτυο
Η επανενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, η παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ, είναι μερικά απ' τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στην Τουρκία από την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, προκειμένου να λειτουργήσει ως στρόφιγγα που θα ανοιγοκλείνει επιτρέποντας τη ροή τόσων μεταναστών και προσφύγων όσων χρειάζονται τα μονοπώλια της ΕΕ.

Πολύ περισσότερο, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, «πατάνε» στο Προσφυγικό, δίνοντας στην πραγματικότητα ώθηση σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξυφαίνονται με επίκεντρο τον ανταγωνισμό για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους ενεργειακούς και μεταφορικούς διαύλους της περιοχής.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου, θα συγκληθεί Διακυβερνητική Διάσκεψη στις 14/12 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπεται πως η Κομισιόν θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, προβλέπεται πως η Κομισιόν «θα παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016».

Επιπλέον, αναφέρεται πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».

Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφώνησε να εφαρμόσει το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, αναφέρεται, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

Τέλος, στην απόφαση γίνεται λόγος για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.

«Αποκατάσταση της τάξης» με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης «που ενεργοποιήθηκε σήμερα» (σ.σ. την Κυριακή) με την Τουρκία «θέτει σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο σχέδιο με στόχο την ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία. «Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει «ανησυχίες» (και αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης) πρόσθεσε ότι αυτή η Σύνοδος «δεν θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις διαφορές που συνεχίζουμε να έχουμε με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου. Θα επανέλθουμε».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συνάντηση και αμοιβαία επωφελή τη συζήτηση.

Ικανοποίηση διαρρεόταν και από την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως τα ανταλλάγματα θα δίνονται στην Τουρκία στο βαθμό που υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ενώ κυβερνητικές πηγές επισήμαναν τη συμμετοχή στην παρακολούθηση ...αποδόσεων της Τουρκίας. Παρά ταύτα η αναβάθμιση της Τουρκίας σε ένα πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών προκαλεί προβληματισμό κυρίως ως προς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.λπ.

Κυβέρνηση: «Κουκουλώνει» την υπογραφή της... με «τιτιβίσματα»!

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, χαρακτήρισε τη Σύνοδο «ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε ανυπομονησία για την ενίσχυση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας «εντός του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει», δήλωσε, εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία, με Νταβούτογλου και Ερντογάν. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων», δήλωσε.

Στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα τη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προκειμένου και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό. Με αυτή τη λογική, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της», διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η επίλυση του Κυπριακού. Μίλησε, επιπλέον, για τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, καθώς Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν τη βούληση για θετικά βήματα και υποστήριξε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρουν μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, ντόρος σηκώθηκε (αντικειμενικά συγκαλύπτοντας την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου), γύρω από αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο «Twitter», που απευθύνονταν στον Τούρκο ομόλογό του. Ο Αλ. Τσίπρας έγραψε, μεσούσης της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Εχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο».

Ο Α. Νταβούτογλου απάντησε ότι η αναφορά δεν συνάδει με το κλίμα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, ενώ τα επίμαχα «tweets» αποσύρθηκαν λίγο μετά την ανάρτησή τους...

Χτες βράδυ, το «Ρόιτερς» φιλοξένησε την ακόλουθη δήλωση αποδίδοντάς την σε αξιωματούχο από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Υπήρξε ένα λάθος. Ο Τσίπρας πράγματι τα είπε αυτά στον Νταβούτογλου (σε μια ιδιωτική συνάντηση) αλλά δεν προορίζονταν να γίνουν δημόσια, οπότε διεγράφησαν», είπε ο αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ