Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής

Αύριο στις 9.30 π.μ. στη λεωφ. Συγγρού 15 - 17

Από πρόσφατο αποκλεισμό της χωματερής της Φυλής
Από πρόσφατο αποκλεισμό της χωματερής της Φυλής
Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο, Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στη Χωματερή της Φυλής. Η κινητοποίηση θα γίνει στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (λεωφ. Συγγρού 15 - 17), όπου θα παρουσιαστεί στο ΔΣ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα στην Αττική (ΠΕΣΔΑ).

Η Επιτροπή καταγγέλλει πως το νέο ΠΕΣΔΑ, με ευθύνη της διοίκησης Πατούλη, περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα, καθώς συνεχίζει και επεκτείνει το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προβλέπεται κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική. Προωθεί την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική, Πειραιά και Δυτική Αττική και στήνει νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα αιτήματα που διεκδικούν οι φορείς και τα σωματεία της Αττικής είναι:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στηλιτεύει τη στάση της παράταξης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια σχετικά με το φλέγον για τον λαό ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων. Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει: «Την Παρασκευή 19 Νοέμβρη είχε προγραμματιστεί η 2η (!) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ από τη συγκρότησή του σε σώμα τον Γενάρη του 2020. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω "ευαισθησίας επί ζητημάτων ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων" του αντιπεριφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Συνδέσμου Β. Κόκκαλη. Δηλαδή επέδειξε ευαισθησία για το γεγονός ότι δεν είχαν σταλεί εισηγήσεις, μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια: Τις εισηγήσεις θα έπρεπε να είχε στείλει ο ίδιος!

Είχε προηγηθεί ένα βολικό αίτημα για αναβολή από την παράταξη "Δύναμη Ζωής" της κας Δούρου προκειμένου να μελετηθούν δεόντως τα ζητήματα... Βέβαια, ούτε η παράταξη της ΝΔ ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επέδειξαν τέτοιες "ευαισθησίες" όταν τον Οκτώβρη του 2019 ψήφιζαν τη νέα χωματερή στη Φυλή, από κοινού με τον γνωστό Τζήμερο, και τη δοκιμαστική λειτουργία στο Γραμματικό. Τα πράγματα θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν τραγικά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη ο περιφερειάρχης καλεί τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και τους δημάρχους της Αττικής σε "ενημέρωση" για το νέο ΠΕΣΔΑ. Πάει περίπατο δηλαδή για μια ακόμα φορά η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και η διοίκηση της Περιφέρειας αναζητάει κοινό για να μας εκθέσει τα "κατορθώματά" της.

Ο λαός της Αττικής δεν τσιμπάει πλέον στη φαρσοκωμωδία που στήνουν, καταπατώντας κάθε διαδικασία, για να κρύψουν το γεγονός ότι νέο και ισχύον ΠΕΣΔΑ κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, έχουν ως αφετηρία τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και όχι την προστασία της υγείας, της ποιότητας ζωής και του εισοδήματος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος. Ο λαός του Λεκανοπεδίου οργανώνει τον αγώνα του για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή και για να μην υπάρχουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική και σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org