Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ ευλογεί το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής και μεθοδεύει νέες επεκτάσεις του

Σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σχετικά με τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, η απάντηση της Κομισιόν εμμένει στη δημιουργία αυτής της υγειονομικής «βόμβας» στη Φυλή.

Μέσα από την απάντησή της η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η «πράσινη στρατηγική» που διακηρύττει καμία σχέση δεν έχει με την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε του περιβάλλοντος. Προκλητικά μάλιστα σημειώνει ότι «κάθε εργασία διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία ή να βλάπτεται το περιβάλλον και χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα», την ίδια στιγμή που το ποσοστό των καρκίνων έχει ανέβει κατά 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Αττικής από εγκληματικές χωματερές όπως της Φυλής, όπου η ίδια έχει βάλει τη βούλα της, όπως και οι περιφερειακές διοικήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η Επιτροπή υποτίθεται ότι θέτει σε προτεραιότητα την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων, δραστηριότητες που διεξάγονται εξολοκλήρου από ιδιωτικές εταιρείες με κριτήριο το κέρδος τους, έτσι ώστε να μην υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Αποδεικνύεται ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που προκρίνει η ΕΕ στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας» στηρίζει την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου, που αποτελεί για το κεφάλαιο έναν χρυσοφόρο τομέα. Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και με το οποίο διαμορφώνεται θεσμικό πλαίσιο για μια νέα «Φυλή», τηρουμένων των αναλογιών, στην περιοχή του Σχιστού Πειραιά στην Αττική, με την παραπλανητική επωνυμία «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας»!

Η Επιτροπή στην απάντησή της υπερθεματίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί νέα εγκατάσταση στη Φυλή, στην ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη Δυτική Αττική, όπως επιβεβαιώνουν επίσημα έγγραφα του υπουργείου Περιβάλλοντος, δείχνοντας τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που προκαλεί αυτή η χωματερή, καθώς σε όλες τις δειγματοληψίες που έγιναν δεν υπάρχει ούτε μία που να μην παρουσιάζει υπέρβαση των ορίων σε όλους τους ρύπους, χημικούς και μικροβιολογικούς.

Στηρίζει επιπλέον, μέσω της εκκωφαντικής της σιωπής στη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, τη μαζική καύση απορριμμάτων, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του αέρα, καθώς και του εδάφους και των επιφανειακών νερών, μέσω των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων.

«Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από την εμπειρία τους μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και στις ελληνικές κυβερνήσεις, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο από την εκμετάλλευση των απορριμμάτων σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και του δικαιώματος του λαού και των παιδιών του να ζουν σε ένα πραγματικά ανθρώπινο περιβάλλον. Γι' αυτό είναι ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη, να απαιτήσουν, με ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, χωροθέτηση των ήπιων εγκαταστάσεων διαχείρισης με αντικειμενικά, γνωστά από πριν κριτήρια, καθώς και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ