«Ανησυχία» ΗΠΑ - Ουκρανίας για τις δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου ότι η Κριμαία είναι «σήμερα ρωσική»
Copyright 2021 The Associated |
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ |
Ο Ράντεφ - πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που εκλέχτηκε πρώτη φορά στο αξίωμα το 2017 - «κατέβηκε» ως «ανεξάρτητος» αλλά είχε τη στήριξη, μεταξύ άλλων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικεντρώνοντας στην «καταπολέμηση της διαφθοράς» και στηρίζοντας τις διαδηλώσεις της τελευταίας διετίας κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ (GERB).
Από την άνοιξη έχουν γίνει τρεις φορές βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ενώ ο Ράντεφ πρωτοστάτησε στην ανάδειξη «άφθαρτων» πολιτικών, όπως οι Κιρίλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ (υπηρέτησαν ως μέλη υπηρεσιακών κυβερνήσεων) οι οποίοι τον Σεπτέμβρη πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της «Συμμαχίας για την Αλλαγή», που επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Νοέμβρη και πλέον διαπραγματεύονται με άλλα κόμματα τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πετκόφ προ ημερών ζήτησε ουσιαστικά υπερψήφιση του Ράντεφ, καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «εκείνον που ξεκίνησε την αλλαγή».
Στο μεταξύ, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Ράντεφ δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να είσαι ρεαλιστής στην εξωτερική πολιτική», εκτιμώντας ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν (σ.σ. στη Ρωσία) λόγω της Κριμαίας και της Ουκρανίας δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα», αλλά και δηλώνοντας ότι η Κριμαία είναι «σήμερα ρωσική».
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε στον Βούλγαρο πρέσβη στο Κίεβο, ζητώντας ανάκληση των δηλώσεων Ράντεφ και λέγοντας ότι έρχονται σε αντίθεση «με την επίσημη θέση της Σόφιας για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του».
Η δε αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις δηλώσεις Ράντεφ, προσθέτοντας ότι «ΗΠΑ, G7, ΕΕ και ΝΑΤΟ είμαστε όλοι ξεκάθαροι και ενωμένοι στη θέση μας ότι, παρά την προσπάθεια προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κριμαία είναι Ουκρανία».
Σημειωτέον, τον Ράντεφ έσπευσε να συγχαρεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι σε τηλεφωνική τους συνομιλία «συμφωνήσαμε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν μέσω διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης να αναζητούμε λύσεις και αμοιβαία κατανόηση για την εξεύρεση λύσεων για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».