Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Καταγραφή δεσμεύσεων» των Ταλιμπάν και από το Βερολίνο

Η Γερμανία πήρε τη σκυτάλη των επαφών με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, καθώς εκεί βρέθηκαν ο Γερμανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Γιάσπερ Βικ, και ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα, Μ. Πότσελ (υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν, όπως και οι άλλες πρεσβείες των χωρών της Δύσης, έκλεισαν μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν).

Οπως ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ, οι δύο διπλωμάτες είχαν την περασμένη Πέμπτη συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, εστιάζοντας σε τομείς «όπου η πρακτική συνεργασία είναι τόσο αναγκαία, όσο και εφικτή», όπως «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με το Βερολίνο, αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να «εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, «συμπεριλαμβανομένων και γυναικών», αλλά και στις κοινότητες και στους πολίτες «που χρειάζονται βοήθεια».

Ακόμα - αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - η κυβέρνηση των Ταλιμπάν κατανοεί ότι «η ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών και των αγοριών στην Εκπαίδευση αποτελεί εθνική ανάγκη» και θα παραμείνει δεσμευμένη στη γενική αμνηστία που υποσχέθηκαν για τους αντιπάλους τους, στην ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών θέλουν να φύγουν από τη χώρα κ.τ.λ. «Καταγράψαμε τις δεσμεύσεις. Η περαιτέρω συνεργασία θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους», κατέληξε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Τους Γερμανούς διπλωμάτες συνόδευε ο Ολλανδός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Εμιλ ντε Μποντ, ενώ το Βερολίνο ευχαρίστησε το Κατάρ για την «υποστήριξη που τους παρείχε» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Στο μεταξύ, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) χαρακτηρίζει σε έκθεσή του «κολοσσιαίο» το κόστος που θα είχε για το Αφγανιστάν η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και ζητά να αναληφθεί άμεσα δράση για να ενισχυθούν οι αφγανικές τράπεζες. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το πρόβλημα της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να βελτιωθεί η περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα της χώρας και να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος». Προτείνεται να διαμορφωθεί ένα σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, εγγυήσεις πιστώσεων κ.ά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αφγανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να καταβάλλει τους μισθούς τριών μηνών που χρωστά στους δημόσιους υπαλλήλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ