Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται η καταστολή μεταναστών και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Συνεχίζεται το δράμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, από όπου προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ, αντιμετωπίζοντας άγρια καταστολή.

Το Σάββατο έγιναν διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και κοντά στα σύνορα απαιτώντας να παρασχεθεί βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα εδώ και μήνες, σε άθλιες συνθήκες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν εκατοντάδες απόπειρες μεταναστών να μπουν σε Πολωνία και Λιθουανία, με την Πολωνία να κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα.

Την περασμένη Πέμπτη, οι λευκορωσικές δυνάμεις καταστολής εκκένωσαν τους καταυλισμούς στη συνοριογραμμή και μετέφεραν χιλιάδες ανθρώπους σε κοντινό κέντρο logistics.

Την ίδια στιγμή, οι λευκορωσικές αρχές συνεχίζουν τα παζάρια με την ΕΕ πιέζοντας για διάφορα ανταλλάγματα, ενώ οργανώνονται πτήσεις επιστροφής για μετανάστες που υπό το βάρος όσων αντιμετωπίζουν δέχονται να επαναπατριστούν. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία ανέστειλε το καλοκαίρι τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που είχε με την ΕΕ, μετά τις τελευταίες ευρωενωσιακές κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός της χώρας του να βοήθησε μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, αλλά αρνήθηκε ότι κάλεσε χιλιάδες μετανάστες στη Λευκορωσία για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα. «Είμαστε Σλάβοι. Εχουμε καρδιά. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ισως κάποιοι να τους βοήθησαν. Αυτό δεν θα το συζητήσω καν. Αλλά δεν τους προσκάλεσα εδώ».

Η Λευκορωσία έχει προτείνει στην ΕΕ να δεχτεί περίπου 2.000 μετανάστες - πρόσφυγες και το Μινσκ να στείλει πίσω στις χώρες τους άλλους 5.000.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία και οι Βαλτικές Χώρες σηκώνουν τους τόνους, αξιοποιώντας και τη «μεταναστευτική κρίση» για να ζητήσουν σκληρότερη στάση απέναντι σε Λευκορωσία και Ρωσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ την «μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια», κατηγορώντας τον Λουκασένκο ότι «εξαπέλυσε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ». Κατήγγειλε δε στήριξη του Ρώσου Προέδρου στον Λουκασένκο.

Ο Μοραβιέτσκι πραγματοποίησε περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία και έχουν δεχτεί κύματα μεταναστών από το καλοκαίρι, ενώ εντός της βδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ