Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «νέο ΕΣΥ» και η κατάσταση των δομών Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

Το τι σημαίνει το «νέο ΕΣΥ», το νέο εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, το έχουμε δει στην πράξη και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς. Ολα τα παραπάνω παραδείγματα είναι η απόδειξη ότι η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος, όπως ακριβώς κάνουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ.

Φαίνεται όλο και πιο καθαρά σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς σε αυτό το «παιχνίδι» θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το «νέο ΕΣΥ», να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Προϋπόθεση γι' αυτό; Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και ασθενείς - πελάτες.

Με τις αναστολές εκατοντάδων υγειονομικών, η κυβέρνηση, οι ΥΠΕ έστειλαν εντολή στα νοσοκομεία να αναπληρώσουν τα κενά. Πώς όμως έγιναν και γίνονται αυτές οι «αναπληρώσεις»; Με συναδέλφους με 3μηνες συμβάσεις, που φεύγουν πριν καλά καλά μάθουν τη δουλειά, με εργολαβικές εταιρείες που σουλατσάρουν και λυμαίνονται το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Από τη μια, δηλαδή, διόγκωση του καθεστώτος ομηρίας στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοί μας εδώ και χρόνια και, από την άλλη, ενίσχυση στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μιλά για δημόσιο σύστημα Υγείας του οποίου οι λειτουργίες θα εκχωρούνται σε ιδιώτες με τη μορφή συμπράξεων.

* * *

Προχωρούν παραπέρα την υλοποίηση των σχεδιασμών τους για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. Βλέπουμε ακόμα και αυτήν την κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας περίοδο να κλείνουν ΜΕΘ, όπως στο Νοσοκομείο της Εδεσσας, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το ίδιο κάνουν και στο Κιλκίς, όπου μετά τη χρόνια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γουμένισσας ετοιμάζονται τώρα να διακόψουν τη λειτουργία του. Η εμπειρία από το κλείσιμο νοσοκομειακών δομών στη Θεσσαλονίκη, το Λοιμωδών και το «Παναγία», αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν αφορούν τη βελτίωση υποτίθεται της περίθαλψης των ασθενών αλλά αντίθετα δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Ολα αυτά ενώ παράλληλα, στην αντίπερα όχθη, ο «καθαρόαιμος» ιδιωτικός τομέας θησαύρισε κυριολεκτικά αυτήν την περίοδο. Μεγαθήρια ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα διογκώνονται. Η κυβέρνηση άφησε και αφήνει ακόμα εκτός μάχης μόνο στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 1.000 απλές κλίνες και 120 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, παρά το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για την επίταξή τους. Τώρα, προχωράει σε συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα, τα οποία, σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), θα περιθάλπουν ασθενείς μόνο που είναι για εξιτήριο, με το αζημίωτο φυσικά. Τέτοια η προσφορά τους!

* * *

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μεταφοράς. Ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή μας αποτελούν τα ελάχιστα μέτρα στους χώρους δουλειάς, που ουσιαστικά έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού, όπως σε πολλούς χώρους στη Σίνδο, με το ιδιαίτερο πρόβλημα των πολλών εποχιακών εργατών από διάφορες χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο. Με τουριστικές περιοχές όπως στη Χαλκιδική, όπου επικρατεί ο οδικός τουρισμός, και τα μέτρα μέχρι και τον προηγούμενο μήνα να έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου. Με τον τεράστιο συνωστισμό στο μοναδικό μέσο μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, τον ΟΑΣΘ, όπου στα λεωφορεία τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ολα αυτά γιατί τα μέτρα που διεκδίκησε το εργατικό κίνημα αντιμετωπίζονται ως αχρείαστο κόστος από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αχρείαστο κόστος η ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη.

Αυτή η πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θα βρουν τη μαχητική απάντησή μας μπροστά τους. Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στο πλάι με τα εργατικά σωματεία της πόλης θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε, ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας, γιατί έχουμε ευθύνη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

(Εκτενές απόσπασμα από την παρέμβαση στην εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ» και τις θέσεις του ΚΚΕ, 2/11/2021)


Χρήστος ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ
Γιατρός στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ