Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκκλήσεις...

«Αυτοσυγκράτηση» από τις επιχειρήσεις για να μη μεταφέρουν «αυθωρεί και παραχρήμα» τις αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και πρώτες ύλες στους καταναλωτές ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, καλώντας τις μάλιστα να «συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης», την οποία θα «διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών». Τους λέει δηλαδή ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν μακροπρόθεσμα από την ανάκαμψη της οικονομίας, αν αυτή δεν απειληθεί από τον περιορισμό της κατανάλωσης εξαιτίας των υψηλών τιμών και από τα άλλα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που θα κάνει ακριβότερο το χρήμα. Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους έχει διαμορφώσει το ιδανικό θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της κερδοφορίας τους κάτω από όλες τις συνθήκες! Οπως ακριβώς γίνεται με τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στην τιμή του ρεύματος, σε περίπτωση που η χονδρική αυξηθεί πολύ, όπως γίνεται τώρα.

... αυτοσυγκράτησης

Σ' αυτούς απευθύνεται η κυβέρνηση, και όχι στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ που βρέθηκαν ξανά χτες στους δρόμους, διεκδικώντας μέτρα πραγματικής στήριξης της υγείας και του εισοδήματός τους, αντί να τους φορτώνει τον ρόλο «αστυφύλακα» για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για τη νέα έξαρση της πανδημίας, την ώρα που σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των βαρών στο λαιμό τους. Η «δυναμική ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αφορά τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ, αφού είναι γνωστό το «μέρισμα» που έχουν λαμβάνειν την επόμενη μέρα: Τα νέα χρέη που προστέθηκαν στα παλιά την περίοδο της πανδημίας και τη φοροληστεία που θα συνεχιστεί ακάθεκτη, όπως δείχνει και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Αρα λοιπόν οι εκκλήσεις περί «αυτοσυγκράτησης» πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε όλους αυτούς που ξέρουν και μόνοι τους ότι τα τεράστια πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχονται να εξασφαλίσουν τη «δυναμική ανάκαμψη» των κερδών τους, τα οποία θα πληρώσουν οι λαοί με νέα χρέη, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και με την ακρίβεια που σαρώνει. Αλλος ένας λόγος λοιπόν ο λαός να μη δείξει καμία «αυτοσυγκράτηση» και να μπει στην πάλη.

Εχουν γνώση

Μετά το φιάσκο των δήθεν αντικυβερνητικών «Κουβανών» από το Κάιρο, τη Βαρκελώνη και το Μπουένος Αϊρες (!), η προπαγανδιστική μηχανή των αμερικανικών ΜΜΕ «ξαναχτύπησε», κλιμακώνοντας με όλα τα μέσα τον επιθετικό σχεδιασμό ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Το γνωστό διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο «VICE», που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έστειλε «κρυφά» μια δημοσιογράφο του στην Κούβα προκειμένου να «ανακαλύψει εάν η 62ετής κομμουνιστική δικτατορία χάνει τον έλεγχο του λαού της». Κι επειδή μια δεύτερη γκάφα μέσα σε λίγους μήνες δεν συγχωρείται, το κανάλι αποφάσισε να επιστρατεύσει τα μεγάλα μέσα, στέλνοντας στην Κούβα μια έμπειρη «ανεξάρτητη δημοσιογράφο», που έχει εργαστεί για τον Λευκό Οίκο, στο γραφείο του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε αναλάβει και υποδιευθύντρια του γραφείου Τύπου για τα ισπανόφωνα Μέσα της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον το 2016... Με τα «προσόντα» αυτά, μάλλον σε πράκτορα παρά σε δημοσιογράφο παραπέμπει η συγκεκριμένη. Εχουν γνώση όμως οι φύλακες. Ο κουβανικός λαός, στηριζόμενος από το τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης, απέτρεψε πολλές φορές τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών και την προπαγάνδα τους. Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Είχε προαναγγελθεί

Δεν έχουν προλάβει να καταλαγιάσουν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, που στοιβάζουν από 25 έως και 28 μαθητές σε περίοδο πανδημίας και η κυβέρνηση ανοίγει την όρεξη για νέες συμπτύξεις την επόμενη χρονιά, καλώντας έως το τέλος του μήνα τα σχολεία να κάνουν τις προτάσεις τους για ενδεχόμενες μεταβολές (ιδρύσεις, καταργήσεις, υποβιβασμούς κ.λπ.) σχολικών μονάδων. Το «έγκλημα» πάντως είχε προαναγγελθεί, από τις «συστάσεις» της «έκθεσης Πισσαρίδη». Πατώντας πάνω στη στρατηγική ΕΕ και ΟΟΣΑ, η έκθεση εκτιμούσε ότι «παρά τις όποιες συνενώσεις εκπαιδευτικών μονάδων που έγιναν στα χρόνια της κρίσης, το μέσο μέγεθος των εκπαιδευτικών μονάδων παραμένει ιδιαίτερα μικρό» και ότι επιπλέον υπάρχει «χαμηλός αριθμός ωρών διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους»... Με άλλα λόγια, η «συνταγή» είναι αντί για κάλυψη των αναγκών των σχολείων με εκπαιδευτικούς, η με κάθε τρόπο «εξοικονόμηση» ωρών και εκπαιδευτικών, ακόμα και με υπερμεγέθη τμήματα όπου ο ένας μαθητής είναι πάνω στον άλλο, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να θυμίσουμε ότι η «έκθεση Πισσαρίδη» αποτέλεσε το προοίμιο του νομοσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή και αποτελεί το κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ