Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Υγείας - εμπόρευμα

Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

H εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της Υγείας - εμπόρευμα, που θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και σχολές, αποτυπώθηκε και χτες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά την πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.

Χτες 80 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, 928 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες 15 μέρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.923 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547, οι 455 (83,18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16,82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Χαρακτηριστικό της εξάπλωσης είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν χτες κατά 21,1%, φτάνοντας τις 442. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 415 ασθενείς (από 171 πριν από έναν μήνα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 8.129, με τα 2.025 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, 1.345 στη Θεσσαλονίκη, 374 στη Λάρισα, 308 στην Αχαΐα, 212 στη Μαγνησία, ενώ 15 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 847.188.

Κι όσο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, απλά γίνονται περισσότερα τεστ», στην 75η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 4 - 10 Νοέμβρη) ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

  • Κατά 11,6% αυξήθηκε ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 13,5%, σε σχέση με μια βδομάδα πριν.
  • Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ήταν 97% και στην Αττική 88%.
  • Κατά 46,7% αυξήθηκε ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων (6.781 κρούσματα, από 4.621).

Με την υπερδιάδοση της πανδημίας να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει την «κολοκυθιά» εδώ και μια βδομάδα. Από τη μια, εξασφαλίζει «συμβόλαια» στους κλινικάρχες για να διαθέσουν μερικές κλίνες και, από την άλλη, απορρίπτει κάθε συζήτηση για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ εδώ και μια βδομάδα κάνει διαρροές, με τα ΜΜΕ να τις εμφανίζουν ως «αποκαλυπτικές» πληροφορίες γύρω από το αν θα χρειάζονται rapid tests οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να ψωνίσουν στα σούπερ μάρκετ.

Κι αυτό όταν έχει αποδειχθεί πια, και οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνουν, ότι απαιτείται καθημερινός γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού με διαρκή τεστ όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, επικεντρώνοντας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι πανδημικοί δείκτες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, αφού η όποια παρακολούθηση της εξάπλωσης επαφίεται στην αυτοδιάγνωση.

Την ίδια στιγμή, σε «σίριαλ» μετατρέπονται και οι «επιστρατεύσεις» μερικών δεκάδων ιδιωτών γιατρών, που ακόμα κι αν γίνουν, ως «αντιπερισπασμός» στο δίκαιο αίτημα της επίταξης των μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα, απλά θα στερήσουν ένα πολύτιμο ιατρικό δυναμικό από τις γειτονιές, όπου οι δομές ΠΦΥ είναι ξεχαρβαλωμένες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμμετοχή των γιατρών στο κάλεσμά του για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία «αυξάνεται, είναι άνω των 40 στη Βόρεια Ελλάδα», ενώ έκανε γνωστό ότι δίνει νέο «τελεσίγραφο» για να καλύψει... 100 θέσεις πνευμονολόγων, παθολόγων, όσες και πριν από έναν χρόνο, ομολογώντας ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα. Δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο πνευμονολόγο, παθολόγο, εντατικολόγο, αναισθησιολόγο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα 90 διασωληνωμένοι ασθενείς περίμεναν να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οι γιατροί καλούνται να βγάλουν εις πέρας εφημερίες τρόμου και να γίνουν «δήμιοι», ξεδιαλέγοντας περιστατικά που «μπορούν να σωθούν». Τα νοσοκομεία της χώρας γεμίζουν ασφυκτικά και τμήμα τους έχει ήδη μετατραπεί αποκλειστικά σε Covid, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των υγειονομικών δεν δικαιούται να κάνει τεστ επειδή έχει ...εμβολιαστεί. Χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί και προστέθηκαν στις λίστες, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά τα... 2 χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, απαντώντας στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, ανέλαβε να τους ...θυμίσει ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επικαλούμενος «εκατοντάδες νέες ΜΕΘ», που βέβαια στήθηκαν χωρίς τις αντίστοιχες προσλήψεις, με επισφαλείς αναλογίες και ειδικότητες κι ενώ η χώρα πριν από την πανδημία χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Επικαλέστηκε επίσης την «πίεση που δέχονται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα Υγείας στον κόσμο», που κι αυτά μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών επιβεβαιώνοντας τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ