Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Κορυφώνονται σήμερα με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία οι εκδηλώσεις για τα 48 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.
  • Κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ προς τους σπουδαστές μπροστά στις εκλογές τους.
  • «Οι μέρες της Κομμούνας» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και εκδηλώσεις στα Στέκια της Οργάνωσης.
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
Τόσο όσο

Απαγορευμένες λέξεις είναι οι «ΗΠΑ» και το «ΝΑΤΟ» στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον σε αυτήν που εξέδωσε για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Βλέπετε, παρακολουθεί και η πρεσβεία, που κάτι τέτοια δεν τα σηκώνει... Αντίθετα, στην ανακοίνωση περισσεύουν οι διαπιστώσεις και οι κορόνες για την πανδημία, τον αυταρχισμό, την ακρίβεια, όπου ως μόνη διέξοδος προβάλλεται «να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση». Δηλαδή, «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα» - όπως γράφει και η αφίσα τους - «τόσο όσο», για να γίνει «σκαλοπατάκι» στην κυβερνητική εναλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ χαλίφης στη θέση του χαλίφη...

Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα κορυφωθεί στην Αθήνα, σήμερα το απόγευμα, ο εορτασμός της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς διοργανώνουν στις 6 μ.μ. μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία με συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω:

Αγρίνιο, κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

Αλεξανδρούπολη, δημαρχείο, 6 μ.μ.

Αμαλιάδα, Εργατικό Κέντρο, 6.30 μ.μ.

Αμφισσα, πλατεία Λαού, 6 μ.μ.

Αρτα, πλατεία Κιλκίς, 7 μ.μ.

Βόλος, πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.

Γιάννενα, μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου, 6 μ.μ.

Γρεβενά, πεζόδρομος της Θεοδώρου Ζιάκα, 6 μ.μ.

Δράμα, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Ζάκυνθος, κτίριο του παλιού Εργατικού Κέντρου, 7.30 μ.μ.

Ηγουμενίτσα, πλατεία Δημαρχείου, 6 μ.μ.

Ηράκλειο, πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.

Ικαρία, στον Εύδηλο, 7 μ.μ.

Καβάλα, πλατεία Καπνεργάτη, 5.30 μ.μ.

Καλαμάτα, πλατεία 23ης Μαρτίου, 6 μ.μ.

Καρδίτσα, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Κατερίνη, σιντριβάνι - πλατάνι, 7 μ.μ.

Κέρκυρα, κτίριο του Εργατικού Κέντρου, 6 μ.μ.

Κεφαλονιά, κεντρική πλατεία Αργοστολίου, 6 μ.μ.

Κιλκίς, πλατεία Ειρήνης, 6 μ.μ.

Κοζάνη, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Κομοτηνή, Πάρκο Περιφέρειας, 5.30 μ.μ.

Κως, πλατεία Ελευθερίας, 5.30 μ.μ.

Λαμία, πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.

Λάρισα, κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

Λευκάδα, πλατεία Αγίου Μηνά, 6.30 μ.μ.

Λήμνος, στο λιμάνι της Μύρινας, 6.30 μ.μ.

Λιβαδειά, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 6.30 μ.μ.

Μεσολόγγι, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Μυτιλήνη, πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.

Ξάνθη, ΠΡΟΚΑΤ, 5 μ.μ.

Πάτρα, Εργατικό Κέντρο, 5 μ.μ.

Πτολεμαΐδα, κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

Πύργος, έξω από το 1ο Γυμνάσιο, 6.30 μ.μ.

Ρέθυμνο, δημαρχείο, 6.30 μ.μ.

Τρίκαλα, κεντρική πλατεία, 5 μ.μ.

Σάμος, πλατεία Καρλοβάσου, 6 μ.μ.

Χανιά, πλατεία Δημοτικής Αγοράς, 6 μ.μ.

Χίος, πύλη Πανεπιστημίου Αιγαίου, 5.30 μ.μ.

Η προσυγκέντρωση ΚΚΕ και ΚΝΕ στην Αθήνα

Η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην πάλη του λαού και της νεολαίας

Στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου από την ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ

Με συνθήματα και χειροκροτήματα έγιναν δεκτές, χτες το πρωί, στον χώρο του Πολυτεχνείου αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου κατέθεσαν στεφάνια.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα που «συνόδεψε» τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος. «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» ακούστηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, από τον Ιάσονα Φανό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Σε δήλωσή του μετά την κατάθεση, ο Θέμης Γκιώνης ανέφερε τα εξής:

«Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τιμάμε όλους τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, που υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην πάλη του λαού και της νεολαίας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι βάσεις, για να μπει τέρμα στις συμφωνίες και τις συμμαχίες της αστικής τάξης. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής, μέχρι την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό».

Να γίνει η σημερινή νεολαία η γενιά της πάλης για την ανατροπή


Επίσης, εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Ιάσονας Φανός έκανε την εξής δήλωση: «48 χρόνια από τον φοιτητικό και εργατικό - λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η ΚΝΕ παραμένει η μοναδική εγγύηση για τη νεολαία της πατρίδας μας, ότι τα διδάγματά του, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα θα διαδίδονται, θα γίνονται κτήμα της. Ενάντια στους εθνικιστές - φασίστες υμνητές της διεφθαρμένης και φρικιαστικής χούντας, αλλά και ενάντια σε όσους απογυμνώνουν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου από το αληθινό του νόημα, ενάντια σε όσους έχουν πρόβλημα με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που αναγράφονταν και τότε και σήμερα στις πύλες του ιστορικού κτιρίου - "Εξω οι ΗΠΑ, Εξω το ΝΑΤΟ" - με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τα ανεκπλήρωτα οράματα του Πολυτεχνείου στη νέα γενιά είναι εδώ, γιατί είναι εδώ η ΚΝΕ, που καταθέτει όλες της τις δυνάμεις προς τη νέα γενιά, από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζωντανά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου

Eκδήλωση με ομιλητή τον Γ. Μαργαρίτη και συναυλία με τα τραγούδια του αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι

Από την εκδήλωση στο ΑΠΘ
Από την εκδήλωση στο ΑΠΘ
Με τα τραγούδια του αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη στα χείλη των φοιτητών ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο φουαγέ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ οι εκδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων με ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη και θέμα: «Τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ.

Ο Γ. Μαργαρίτης στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου. «Για έναν λαό που έχει εθιστεί στους μισθούς των 584 ευρώ, με Συμβάσεις Εργασίας βδομάδων και μηνών και την ακρίβεια να καλπάζει, με Παιδεία που έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς», είπε χαρακτηριστικά, το σύνθημα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία» αντηχεί στους σημερινούς αγώνες. «Η ελευθερία δε», τόνισε, περιορίζεται σε ένα πλέγμα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, αντεργατικών νόμων που πρόσφατα επιχείρησαν να απαγορεύσουν τις απεργίες, ενώ με πρόσχημα την καταπολέμηση των fake news επιχειρείται η φίμωση του Τύπου.

«Η μόνη διαφορά», σημείωσε, «είναι ότι έχει προστεθεί το ζήτημα της Υγείας, που και αυτή έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα για όσους μπορούν να το αγοράσουν, ενώ οι υπόλοιποι, τα λαϊκά στρώματα, έχουν απομείνει με την "ατομική ευθύνη"», καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν στα όριά τους υπό την πίεση της πανδημίας αλλά και της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.


Οπως τόνισε, το άλλο βασικό σύνθημα, «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», διατηρεί επίσης την επικαιρότητά του, καθώς η χώρα μετατρέπεται ολόκληρη σε μια βάση προετοιμασίας πολέμου, για έναν πόλεμο όπου ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, με ευθύνη ιδιαίτερα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι οποίες προωθούν τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, που περνούν μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στα ερωτήματα «Γιατί μοιάζουν οι εποχές; Γιατί είναι επίκαιρα τα συνθήματα σήμερα;» ο Γ. Μαργαρίτης ανέφερε πως η απάντηση βρίσκεται στο ότι η δικτατορία και η αστική δημοκρατία εκφράζουν τα ίδια αστικά συμφέροντα, αυτά των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων.

Στη συνέχεια περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα του 1967, σημειώνοντας πως η χούντα αποτέλεσε ουσιαστική συνέχεια του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που ακολούθησε τον Εμφύλιο, ενώ το νομικό πλαίσιο παρέμεινε το ίδιο με τη μετεμφυλιακή περίοδο όπως και οι κρατικοί μηχανισμοί, σαν τα Τάγματα Εθνικής Ασφάλειας που έλεγχαν και φακέλωναν τον κόσμο της υπαίθρου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον ρόλο του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως τα σχέδια των πραξικοπηματιών δεν «ήταν της τελευταίας στιγμής, είχαν προετοιμαστεί από το ΝΑΤΟ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους τους λαούς του δήθεν ελεύθερου κόσμου σε περίπτωση που αμφισβητούσαν την εξουσία της αστικής τάξης».

Κλείνοντας, ο Γ. Μαργαρίτης τόνισε προς τους φοιτητές ότι τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι «όλα ζωντανά και περιμένουνε να τα διεκδικήσουν, εμείς και κυρίως εσείς οι νέοι που θα παραλάβετε από εμάς τη σκυτάλη».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
Κορύφωση σήμερα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ενα λουλούδι, ένα στεφάνι, ένα μήνυμα, ένα γράμμα... Με κάθε τρόπο, νέοι και μεγαλύτεροι αποτίουν φόρο τιμής στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Με κάθε τρόπο κρατούν ζωντανά τα διδάγματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τα μέχρι σήμερα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου.

«Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Τα συνθήματα που δέσποζαν στην πύλη του ιστορικού κτιρίου, με τις υπογραφές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ξαναγράφονται και σηματοδοτούν τη διαχρονικότητα των συνθημάτων του ξεσηκωμού. Το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου διαπερνά και τον φετινό εορτασμό. Αποτυπώνεται στις αφίσες και στα πανό, στα συνθήματα και στις κουβέντες, στον προβληματισμό και στα τραγούδια. Φοιτητές πιάνουν μια κιθάρα και «σκαρώνουν» τραγούδια, «ντύνουν» με μελωδίες τα συνθήματα, δίνουν μια νότα ζωντάνιας στον χώρο: «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Το γελαστό παιδί», «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Τάξεις από σχολεία της Αθήνας κάνουν ένα διαφορετικό «μάθημα Ιστορίας», καταθέτοντας το λουλούδι τους. Μικρά παιδιά, με τους γονείς τους να τα κρατούν από το χέρι, καταθέτουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά. Η Ιστορία περνάει από γενιά σε γενιά. Ενας παππούς «ξεναγεί» τα εγγόνια του στον χώρο, τους δείχνει την πύλη του Πολυτεχνείου, τους εξηγεί τι έγινε εκεί πριν από 48 χρόνια. Στιγμές που χρόνια μετά... καρπίζουν. Μια μητέρα, συγκινημένη, απευθύνεται στη φοιτήτρια κόρη της, που σήμερα συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο, ενθυμούμενη πότε ήταν μικρό κορίτσι και την πήγαινε στο Πολυτεχνείο να καταθέσουν ένα λουλούδι...

Νέοι στρατευμένοι αποτίουν φόρο τιμής
Νέοι στρατευμένοι αποτίουν φόρο τιμής
Μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις κ.λπ. αποτίουν φόρο τιμής. «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα», αναγράφει ένα από τα πανό που φιλοτεχνούν μέλη φοιτητικών συλλόγων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη σημερινή πορεία.

«Για όσους χάθηκαν. Οι μάχες που δώσατε αποτελούν παράδειγμα για τους δικούς μας αγώνες. Οι μάχες δεν τελείωσαν. Ακολουθούμε τα ίδια μονοπάτια», γράφει ένα από τα πολλά σημειώματα ανάμεσα στα γαρίφαλα και τα στεφάνια πάνω στην καγκελόπορτα που τσαλαπάτησαν οι ερπύστριες.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα με την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Παντείου, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, Μηχανολόγων ΠΑΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φοιτητικών Εστιών Αθήνας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νοσηλευτικής καλούν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία με προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στο ίδιο ραντεβού καλούν εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και άλλοι μαζικοί φορείς.

Κατάθεση στεφάνων


Με καταθέσεις στεφάνων από συλλόγους, σωματεία και φορείς σηματοδοτήθηκε η χτεσινή, δεύτερη μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Το πρωί νέοι στρατευμένοι, με τις στολές τους και με τον κόσμο στον χώρο του Πολυτεχνείου να τους υποδέχεται με συνθήματα και χειροκροτήματα, κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που τους συνόδευαν.

Με συνθήματα και παλμό υποδέχτηκε η νεολαία τις αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, που κατέθεσαν επίσης χτες στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Θερμής υποδοχής έτυχαν και οι αντιστασιακές οργανώσεις, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΠΕΚΑΜ και η ΠΕΑΦΕ, που κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια, πλαισιωμένες από συνθήματα και χειροκροτήματα από τους νέους στο Πολυτεχνείο: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η άφιξη στον χώρο του Πολυτεχνείου του Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» και διανομέων που εργάζονται στη «Wolt», στο πλαίσιο της χτεσινής τους κινητοποίησης. Η μοτοπορεία που ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως έγινε δεκτή στον χώρο του Πολυτεχνείου με δυνατά χειροκροτήματα και το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», απάντησαν οι διανομείς. Οι εργαζόμενοι της «e-food» και της «Wolt» κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς διανομείς.

Το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλο, «σφράγισαν» τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις με την κατάθεση στεφάνων, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς στο Πολυτεχνείο για την κατάθεση στεφάνων
Εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς στο Πολυτεχνείο για την κατάθεση στεφάνων
Στεφάνι κατέθεσε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ το «παρών» έδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με το δικό της στεφάνι και με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». «Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς γεμίζει και σήμερα δύναμη, μας διδάσκει πως το δίκιο δεν χαρίζεται, κατακτιέται με τον συλλογικό αγώνα. Θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν στα χρόνια της χούντας. Τους τιμάμε κάθε μέρα κρατώντας ζωντανά τα δίκαια αιτήματα του αγώνα που έδωσαν. Οι μαθητές βαδίζουμε στους ίδιους δρόμους, αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και τη ζωή μας», είπε o Γιώργος, μέλος 15μελούς, από Γυμνάσιου της Αθήνας.

Πλήθος εργατικών σωματείων κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με την υποδοχή των φοιτητών θερμή: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εργάτη μπορείς, και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις». Στεφάνια κατέθεσαν επίσης το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ, φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ κ.ά.

Στεφάνια κατέθεσαν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, η «Προοδευτική ΚΦ», το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ.


Διανομείς κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι στο Πολυτεχνείο
Διανομείς κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι στο Πολυτεχνείο

INTIME NEWS

Live blog στην ιστοσελίδα του «Οδηγητή»

Οι επισκέπτες του site του «Οδηγητή» έχουν και σήμερα τη δυνατότητα να παρακολουθούν με διαρκή ροή, σε μορφή live blogging, όλες τις στιγμές του αγωνιστικού εορτασμού για τα 48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που κορυφώνεται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στη διεύθυνση http://www.odigitis.gr/live-blogs/to-polytexneio-zei/

ΣΥΣΔΙΕΚ
Συλλογική δράση και διεκδίκηση για σύγχρονα δικαιώματα

Από 22 Νοέμβρη έως 10 Δεκέμβρη οι εκλογές του Συλλόγου

Κάλεσμα σε κάθε σπουδαστή να δυναμώσει τη συλλογική διεκδίκηση, να δυναμώσει τον Σύλλογό του, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις σχολές από 22 Νοέμβρη μέχρι και 10 Δεκέμβρη, απευθύνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία, ο ΣΥΣΔΙΕΚ αναφέρεται στους αγώνες και κατακτήσεις που ήδη μετρά μέσα από τη συλλογική δράση και στην ανάγκη συνέχισης της πάλης για σύγχρονα δικαιώματα. Στο κάλεσμά του επισημαίνει:

«Μετά τις τελευταίες επιτυχημένες εκλογές του Συλλόγου μας όπου συμμετείχαν πάνω από 2.500 σπουδαστές, από καλύτερη θέση μπορέσαμε να αναπτύξουμε τη συλλογική συζήτηση και δράση μέσα στις σχολές μας, να διεκδικήσουμε και να έχουμε αποτελέσματα!

Γι' αυτό σε καλούμε να συμμετάσχεις και εσύ στις εκλογές του Συλλόγου μας!

Γιατί συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας κατακτήσαμε:

-- Να πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές για να συζητάμε όλα όσα μας απασχολούν συλλογικά, ελεύθερα, δημοκρατικά!

-- Τα 800 ευρώ του έκτακτου επιδόματος για τους πρακτικάριους που δούλευαν παράλληλα και ήταν σε αναστολή, μια κατάκτηση που αφορούσε τους σπουδαστές όλης της Ελλάδας!

-- Να αμείβεται η πρακτική άσκηση, όταν μας έλεγαν όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας ότι "δεν γίνεται να πληρώνεστε, ζητάτε πολλά", παρότι οι σπουδαστές εργαζόμαστε κανονικά και μάλιστα καλύπτουμε τις περισσότερες φορές κανονικές θέσεις εργασίας!

-- Να δίνονται δωρεάν ορισμένα αναλώσιμα σε κάποιες ειδικότητες, να αντιμετωπιστούν προβλήματα με τη θέρμανση και ζητήματα υποδομής των κτιρίων σε κάποιες σχολές!

-- Να μη διαγράφονται οι άνεργοι σπουδαστές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

-- Να πάρουν οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ πάσο για τα ΜΜΜ.

Γιατί αποδεικνύεται πως τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες!

Γιατί οι αγώνες που δώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια τελικά "μέτρησαν", πίεσαν όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ευθύνη για την κατάσταση στις σπουδές μας, γιατί έτσι έχουμε αποτελέσματα! Με οργάνωση, συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί!

Γιατί οι κατακτήσεις μας αποδεικνύουν πόσο δίκαια και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα του Συλλόγου μας!

Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει ο Σύλλογος και ο αγώνας για όσα σωστά δεν ανεχόμαστε!

Είναι η στιγμή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

Μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου μας συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά, βάζουμε αισιόδοξους στόχους για να δυναμώσει ο Σύλλογός μας.

-- Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου. Μαζικός Σύλλογος σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να διεκδικεί!

-- Συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου. Πρωτοστατούμε στο ΙΕΚ μας, στο να έρθουν κι άλλοι συνάδελφοι στις διαδικασίες του, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε πλάι πλάι για τα δικαιώματά μας. Κάθε σπουδαστής που δεν βολεύεται με τη σημερινή κατάσταση να δώσει το "παρών" στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου.

-- Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές και συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα για να είναι τα "αυτιά και τα μάτια" του Συλλόγου, να μπορούν καλύτερα να ενημερώνουν όλους τους σπουδαστές, να οργανώνουν τον αγώνα στην κάθε σχολή».

Πικετοφορία στη Χαλκίδα

Πικετοφορία και πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι Οργανώσεις Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας τη συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Με συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», τίμησαν την εξέγερση και τον αγώνα των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού κατά της χούντας και κάλεσαν σε συνέχιση της πάλης ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη μετατροπή της σε προπύργιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο»

Από την Αλεξανδρούπολη
Από την Αλεξανδρούπολη
Με κεντρικό σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!», Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εκδηλώσεις - συζητήσεις στις οποίες βάζουν στο επίκεντρο το επίκαιρο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, ενώ ακολούθησαν οι πολιτικές ομιλίες.

Στην Αλεξανδρούπολη, την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση μίλησε η Σωτηρία Δευτεραίου, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Εβρου. Στάθηκε μεταξύ άλλων στις επικίνδυνες εξελίξεις με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της πόλης και συνολικά την περιοχή, αναφέροντας ότι «η μόνιμη παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο στρατόπεδο "Γιαννούλη" ενισχύει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως βάση. Το λιμάνι θα συνδεθεί μέσω του καινούριου περιφερειακού με τα στρατόπεδα "Γιαννούλη" και "Κανδηλάπτη", όπου στρατοπεδεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, το αεροδρόμιο θα συνδεθεί με το λιμάνι μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού εκατέρωθεν.

Από την Κομοτηνή
Από την Κομοτηνή
Ο σχεδιασμός αυτός αποδεικνύει ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι μόνο τα μικρά κομμάτια μέσα στο λιμάνι ή στα στρατόπεδα, όπως μας παρουσιάζουν, αλλά ολόκληρη η πόλη να λειτουργεί ως βάση».

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση, προχτές Δευτέρα, έκανε ο Σταύρος Σταμούλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δράση μηχανισμών, με ενορχηστρωτή την αμερικάνικη πρεσβεία, που επιχειρούν, ιδιαίτερα μπροστά στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, να μετατρέψουν τον λαό και τη νεολαία σε ενεργό υποστηρικτή των αιματοβαμμένων σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή, για να κερδίζουν μερτικό από τη λεία μια χούφτα εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

«Τόσα εκατομμύρια δαπανούν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο, άλλωστε, για να σβήσουν όπως λένε το "αντιαμερικανικό κλίμα στην Ελλάδα", με στόχευση ιδιαίτερα στην νεολαία», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα και πρόσθεσε: «Γι' αυτό αυξάνουν και τη συνεργασία τους με τους διάφορους καλοθελητές και σε τοπικό επίπεδο, όπως κάνουν και με το "Xanthi Tech Lab", για να πείσουν τη νέα γενιά ότι μπορεί να γίνει "φίλη" με τους φονιάδες των λαών».

Στην Κομοτηνή

Από την Ξάνθη
Από την Ξάνθη
Στην εκδήλωση στην Κομοτηνή, την περασμένη Κυριακή, μίλησε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ. Σχολίασε ότι «τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο Πολυτεχνείο», ενώ μιλώντας για τα σύγχρονα συμπεράσματα της εξέγερσης ανέφερε: «Τα γεγονότα των ημερών του Πολυτεχνείου επιβεβαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι γίνονται διεργασίες στη συνείδηση του κόσμου οι οποίες πολλές φορές δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν ακόμα κι αν δεν εκφράζονται με άμεση συμμετοχή στον αγώνα».

Τις επόμενες μέρες

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!». Συγκεκριμένα:

-- Στην Καρδίτσα, στο αναψυκτήριο Παυσίλυπου σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Αποστόλη Σκούφη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ.

-- Στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» το Σάββατο 20 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος.

-- Στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 20 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας.

-- Στη Σπάρτη, προβολή του ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της δικτατορίας 1967 - 1974» το Σάββατο 20 Νοέμβρη, στα γραφεία των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Ευαγγελιστρίας 46.

-- Στην Κόρινθο, προβολή του ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της δικτατορίας 1967 - 1974» την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Κορίνθου του ΚΚΕ (Αποστόλου Παύλου 46) στις 6 μ.μ.

-- Στα Τρίκαλα την Κυριακή, στις 7 μ.μ. στο μαγαζί «Σουίτα», με ομιλητή τον Σπύρο Κλάντζο, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ.

ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Υποδοχή νέων μελών και άλλες εκδηλώσεις

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ την Κυριακή 21 Νοέμβρη παίρνει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου: Διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών και γνωριμίας με την ΚΝΕ στα τρία Στέκια Πολιτισμού της Οργάνωσης που λειτουργούν στην Αττική, απευθύνοντας το κάλεσμα «Ελα μαζί μας για ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Γνώρισε την ΚΝΕ!».

Ολες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18.00 και θα περιλαμβάνουν συζήτηση, προβολή βίντεο κ.ά.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν:

  • Στο Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Θα γίνει συζήτηση με την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) στην Αθήνα. Θα γίνει συζήτηση με τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του ΚΣ.
  • Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (κεντρική πλατεία). Θα γίνει συζήτηση με την Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ.

Αντίστοιχη εκδήλωση, με θέμα «Ελα μαζί μας για ν' αλλάξουμε τον κόσμο. Γνώρισε την ΚΝΕ!», διοργανώνει και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την Κυριακή 5 Δεκέμβρη.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 17.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5), και θα μιλήσει η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Προβολές ταινιών και μουσική βραδιά στην Αθήνα

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, πλατεία Βικτωρίας), τιμώντας τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ, ξεκινά κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που εξιστόρησαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

Οι προβολές γίνονται κάθε Κυριακή στις 19.30, με το εξής πρόγραμμα: Κυριακή 21 Νοέμβρη, προβολή ταινίας για την άνοδο του Μεταξά στην εξουσία και το καθεστώς που επικρατούσε. Κυριακή 28 Νοέμβρη, «Ούλοι εμείς εφέντη», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Στην προβολή θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης, που θα απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών.

Τέλος, στις 30 Νοέμβρη, στις 20.30, το Στέκι θα παρουσιάσει μια βραδιά με νέους μουσικούς: Ο σολίστ Αντώνης Μανιάς και οι μαθητές του παρουσιάζουν έργα του Μπετόβεν και άλλων συνθετών.

Εκδήλωση για τον Νίκο Γόδα και βιβλιοπαρουσιάσεις στο «Τραβέρσο»

Εκδήλωση με θέμα «Νίκος Γόδας. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στον Πειραιά, «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Θα μιλήσει ο Ανδρέας Σοφιανός, επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο εγγονός του Νίκου Γόδα, Χρήστος.

Παράλληλα, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στο «Τραβέρσο», όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Στέκι λειτουργεί και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, πολιτικές επεξεργασίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, λογοτεχνικά βιβλία και εκδόσεις για μικρότερες ηλικίες. Η έκθεση λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο έως τα Χριστούγεννα, από 11.00 έως 20.00.

Αναλυτικά οι βιβλιοπαρουσιάσεις: Σάββατο 20 Νοέμβρη, στις 13.00, «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» (Μάισκι Ι. Μ.). Παρουσιάζει η Δώρα Τσαλίκη, στέλεχος της ΚΝΕ. Σάββατο 27 Νοέμβρη, στις 18.00, «Κι όμως κινείται...» (Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας). Παρουσιάζει η Πηνελόπη Παγουλάτου, στέλεχος της ΚΝΕ. Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 13.00, «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (Τζ. Ριντ). Παρουσιάζει η Ελενα Φαράκου, στέλεχος της ΚΝΕ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οι μέρες της Κομμούνας» στον Περισσό!

Την Κυριακή 21 Νοέμβρη στις 7 μ.μ.

Την ερχόμενη Κυριακή, 21/11, στις 7 μ.μ., η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσιάζει το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Μετά την επιτυχημένη πρώτη παράσταση στο 47ο Φεστιβάλ, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ καλούν μέλη και φίλους της Οργάνωσης να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» που ανέβασε τη φετινή χρονιά η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με αφορμή την 150ή επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού.

Προσκλήσεις μπορεί κανείς να προμηθευτεί στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1948 - '49, όσο βρισκόταν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, και ανέβηκε πρώτη φορά το 1956. Οπως μαρτυρά και ο τίτλος, αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού. Πιο συγκεκριμένα, τα φώτα στρέφονται στο επαναστατημένο Παρίσι και στις έντονες συζητήσεις των κομμουνάρων τόσο για τον παλιό κόσμο που έχει σαπίσει όσο και για το μέλλον που εγκαινίασε η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα.

Το έργο διαρθρώνεται σε δύο μέρη, από τα οποία το πρώτο παρουσιάζει την υπεράσπιση των κανονιών της Εθνοφρουράς από τον στρατό και το δεύτερο επικεντρώνεται στις μέρες μετά την εξέγερση, όταν το ημερολόγιο έγραφε 18 - 19/3/1871... Οι ήρωες του έργου, οι εξεγερμένοι προλετάριοι του Παρισιού στις εργατικές συνοικίες της πόλης, παλεύουν να χτίσουν μία νέα ζωή, έτοιμοι και για τις πιο μεγάλες θυσίες που απαιτεί αυτός ο αγώνας.

Από την παράσταση την πρώτη μέρα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
Από την παράσταση την πρώτη μέρα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
Είναι ο κόσμος των εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle. Ο Papa και ο Coco, η Babette και η Genevieve, η Madame Cabet και ο γιος της Jean. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους και τα οδοφράγματα. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων.

Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το 'χει ανάγκη...».

Πόσο επίκαιρα είναι άλλωστε τα λόγια των κομμουνάρων στο τραγούδι «Απόφαση», που περιλαμβάνεται στο έργο: «Ξέροντας ότι στρέφετε ενάντιά μας / τα φονικά σας όπλα, τα κανόνια, / χίλιες φορές ο θάνατος / απ' τη μιζέρια την αιώνια. / Βλέποντας να περισσεύει κάρβουνο / χωρίς φωτιά, παγώνουμε εμείς / απόφαση, το κάνουμε δικό μας / να ζεσταθεί το κόκαλό μας. / Βλέποντας πως καθόλου δεν μπορείτε / να δώσετε μεροδούλι ανθρωπιάς / θα κάνουμε δικά μας τα εργοστάσια / είναι αρκετό αυτό για μας».

Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν: Βαγγέλης Βάντζος, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Νίκος Γιόφτσος, Δήμητρα Ελευθερίου, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Ζίρα, Χριστιάνα Κιόσια, Σπύρος Μαμάης, Τάσος Μανωλόπουλος, Δανάη Μάντζου, Μάγδα Μαρμάρου, Αναστασία Ματθαίου, Δημήτρης Μπακλαβάς, Κώστας Σαζακλόγλου, Γιώτα Σπανού, Σίντυ Τανέ, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Κώστας Τσίτσικας, Αποστόλης Φραγκούλης.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιοβάνα Καποδίστρια και Αλεξάνδρα Πετροπούλου. Σκηνικά: Βικτώρια Νταρίλα. Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Ιωάννα Σαγώνα. Απόδοση τραγουδιών στα Ελληνικά: Γιώργος Θεοφάνους, Αμέρισσα Φτούλη. Ηλεκτρική κιθάρα, θέρεμιν: Γιώργος Θεοφάνους. Τραγούδι, κρουστά: Αμέρισσα Φτούλη. Sound design: Γιώργος Θεοφάνους. Φωτισμοί: Γκίκας Γιακουμής. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον σύντροφο Τάσο Μαγγίνα.

Αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία

Καμιά μέριμνα για τους πολλούς χιλιάδες μαθητές που βρίσκονται σε καραντίνα

INTIME NEWS

Κοντά στις 10.000 είναι τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών την τελευταία βδομάδα, και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι τα πρωτόκολλα - λάστιχο λειτουργούν και όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία!

Σύμφωνα με τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, από την Τετάρτη 10/11 έως και χτες, τα ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 0 - 17 ετών είναι 9.280!

Επιπλέον από τους 170 δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα σε 66 σημεία σε όλη τη χώρα και ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματά τους, προκύπτει ότι πάρα πολλά από τα θετικά κρούσματα αφορούν παιδιά. Ενδεικτικά: 5 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 10 έτη στον δήμο Αχαρνών, 7 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 14 έτη στον δήμο Διονύσου, 2 κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 13 έτη στον δήμο Ελευσίνας, 6 κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 13 έτη στο Αγρίνιο, 7 κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 11 έτη στο Ναύπλιο, 11 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 12 έτη και άλλα 32 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 18 έτη σε διαφορετικά σημεία της Αχαΐας, 10 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 13 έτη σε Θήβα και Λιβαδειά, 16 θετικά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 15 έτη στη Σπάρτη, 20 θετικά με διάμεση ηλικία τα 13 έτη στη Λάρισα κι ο κατάλογος συνεχίζεται με πολλές δεκάδες ακόμα περιπτώσεις όπου τα κρούσματα αφορούν μαθητικές ηλικίες...

Την ίδια ώρα, τα κλειστά τμήματα σε σχολεία παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, λόγω των πρωτοκόλλων που απαιτούν να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές της τάξης. «Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν», είπε προχτές η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, συναρτώντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή με το πόσο έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και ισχυριζόμενη ότι «από τα παιδιά που νοσούν, μόνο το 30% έχει νοσήσει λόγω της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Ωστόσο η εμπειρία γονιών και εκπαιδευτικών δείχνει ότι υπάρχει διασπορά μέσα στα σχολεία, η οποία όμως λόγω των πρωτοκόλλων δεν καταγράφεται συγκεκριμένα και δεν είναι εμφανής, αφού σε τάξεις των 25 και 27 μαθητών μπορεί να εμφανίζονται διαδοχικά κρούσματα όμως δεν πιάνουν το 50%+1, αφού μέχρι να νοσήσουν 13 και 14 μαθητές του τμήματος έχουν επιστρέψει από τη δεκαήμερη καραντίνα τα κρούσματα που εμφανίστηκαν πρώτα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που δίνει ο Σύλλογος Γονέων για την Α' τάξη του ΓΕΛ Σουφλίου, όπου επιβλήθηκαν πρόσφατα συγχωνεύσεις και σημειώθηκαν κρούσματα που έπληξαν σχεδόν τους μισούς μαθητές: Στις 29/9, 12/10, 15/10, 18/10, 22/10 (στο μεταξύ έχουν επιστρέψει αυτοί που νόσησαν στις 29/9 και στις 12/10 κ.ο.κ.), 25/10, 7/11, 8/11, 9/11, 10/11...

Ετσι έχουμε αντικειμενικά έναν μεγάλο αριθμό μαθητών που ανακυκλώνονται στην καραντίνα, που νοσούν ή που νοσεί κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους (και όντας παιδιά ανεμβολίαστα κάθονται αναγκαστικά στο σπίτι) και την ίδια ώρα το τμήμα προχωράει... Αλλά για αυτούς τους μαθητές δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την εκπαιδευτική διαδικασία, με τους γονείς τους όταν δεν μπορούν να τους βοηθήσουν να βρίσκονται σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οχυρωμένη πίσω από πρωτόκολλα λάστιχο και την αυτοδιάγνωση των σελφ τεστ, αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία, όπως η αραίωση μαθητών ανά τάξη, βάζοντας την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών στο ζύγι του κόστους - οφέλους...

Να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση - Υγεία

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με παρουσίαση έρευνας για τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας και την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων

Η πραγματική κατάσταση στα σχολεία, κόντρα στην επίπλαστη εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η δυνατότητα και ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για μόρφωση, Υγεία για όλα τα παιδιά, αναδείχτηκαν μέσα από τη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με θέμα «4ο κύμα πανδημίας: Υγεία και μόρφωση στο ρίσκο της "ατομικής ευθύνης". Η απάντηση των εργαζομένων».

Ο Δημ. Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να μην παίρνει μέτρα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων. Για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην Υγεία μίλησε αναλυτικά ο Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», τονίζοντας πως το δημόσιο σύστημα Υγείας στενάζει από τις ελλείψεις και την ένταση της δουλειάς. Ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε την ανάγκη τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες να συνεχίσουν να αναδεικνύουν το ζήτημα της προστασίας της υγείας, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, με πολύ συγκεκριμένες διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά ερευνητικά ευρήματα

Μία πρωτότυπη έρευνα παρουσιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς Θεώνη Δρόσου και Σουζάνα Γλαβίνα, που ανέδειξε τις επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας σε ψυχοκοινωνικό και μαθησιακό επίπεδο για τους μαθητές, τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, επιβεβαιώνοντας πως πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια, για ουσιαστική στήριξη των μαθητών.

Με τη συνολική απώλεια βδομάδων διά ζώσης μαθήματος από την αρχή της πανδημίας να φτάνει το 40% - 50% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και να ξεπερνά το 60% στην Αττική, η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση κάθε άλλο παρά ισότιμη ήταν. Δεν συμμετείχε καθόλου στη διαδικασία το 20% των μαθητών της τάξης, το 35% των μαθητών της τάξης με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες και το 75% των μαθητών που είναι προσφυγόπουλα. Πάνω από τους μισούς μαθητές που συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση το έκαναν μέσω τάμπλετ (29,1%) ή κινητού (22,7%).

Σε ό,τι αφορά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, το 26% των μαθητών ανά τάξη εμφανίζει συμπεριφορές προηγούμενης τάξης μετά την τηλεκπαίδευση, με διάσπαση προσοχής, ανωριμότητα, μαθησιακά κενά, δυσκολία προσαρμογής και περισσότερες προστριβές μεταξύ των μαθητών, με το 24,3% να εμπλέκεται σε τέτοιες. Αλλες ψυχοκοινωνικές παρατηρήσεις είναι διαφοροποίηση στην τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς (30,5%), άγχος, αγωνία ή στρες (15,6%), λιγότερες πρωτοβουλίες μέσα στην τάξη και φόβος (15,5%), τάση απομόνωσης, ακόμα και σημάδια θλίψης (10%).

Σε ό,τι αφορά τις μαθησιακές επιπτώσεις, διαπιστώνεται πως το 26,5% εμφανίζει γνωστική ετοιμότητα προγενέστερης τάξης και το 23,7% αδυναμία συγκέντρωσης στο διά ζώσης μάθημα. Ορθογραφία, ανάπτυξη ελεύθερης γραπτής έκφρασης, αναγνωστική ικανότητα και κατανόηση εννοιών, αναγνωστική αποκωδικοποίηση, ανάπτυξη προφορικού λόγου, ήταν από τα στοιχεία που εμφανίστηκαν ως αδυναμίες που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά το μάθημα της Γλώσσας, ενώ στο μάθημα των Μαθηματικών εντοπίζονται αδυναμίες στη γραπτή εκτέλεση πράξεων, τη θεσιακή αξία των αριθμών, τη γραφή και ανάγνωσή τους, τη γραπτή εκτέλεση πράξεων και τους νοερούς υπολογισμούς, παρότι οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης επικεντρώθηκαν στα δύο αυτά μαθήματα σε ποσοστό 45,6%.

Στο ερώτημα τι θα βοηθούσε στην ομαλή επανένταξη των μαθητών στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, οι απαντήσεις κατανέμονται ανάμεσα στα μέτρα για σταθερή και μόνιμη ύπαρξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού σε κάθε σχολική μονάδα, ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων των σχολικών μονάδων, μείωση των μαθητών ανά τάξη, επιμόρφωση εκπαιδευτικών από δημόσιους φορείς, αυξημένη πρακτική εφαρμογή της θεωρίας (εκπαιδευτικοί περίπατοι και επισκέψεις), συστηματική εφαρμογή της ενισχυτικής διδασκαλίας και αύξηση των ωρών της, επαναδιδασκαλία των βασικότερων διδακτικών αντικειμένων, αναπροσαρμογή της διδακτικής ύλης στο επόμενο έτος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των συναισθημάτων των εκπαιδευτικών που ήταν αντίστοιχα με εκείνα των μαθητών τους, ενώ στο ερώτημα αν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης υποστηρίχθηκαν από την υπηρεσία τους οι απαντήσεις κυμαίνονται από το καθόλου έως το λίγο σε ό,τι αφορά υλικοτεχνική υποδομή, παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη και επιμορφωτικά σεμινάρια. Αντίστοιχες είναι οι απαντήσεις για την περίοδο μετά το τέλος της τηλεκπαίδευσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 263 μόνιμοι και αναπληρωτές δάσκαλοι απ' όλη την Ελλάδα, ενώ τα ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν στο διάστημα 14 Ιούνη - 2 Ιούλη 2021.

  • Ολόκληρη η εκδήλωση βρίσκεται στο κανάλι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο YouTube.

Από σήμερα Τετάρτη έως και το Σάββατο 27 Νοέμβρη μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων να προμηθεύονται δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self tests) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοέμβρη μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία σε γυμναστές

«Τα τελευταία χρόνια όσοι ζουν και σχετίζονται με την Εκπαίδευση βλέπουν να υποβαθμίζεται επικίνδυνα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, ένα μάθημα εντελώς απαραίτητο φυσικά για την ευεξία και την ευρωστία των μαθητών. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη αυτής της υποβάθμισης από τη σημαντική μείωση, από την ελαχιστοποίηση ουσιαστικά των προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής είτε αυτοί είναι μόνιμοι είτε είναι αναπληρωτές».

Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή που έγινε προχτές και επισήμανε ότι «τα οργανικά κενά των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής μένουν παγωμένα από το 2011. Από τότε έχουν πάψει να επικαιροποιούνται τα τρέχοντα πραγματικά, τα λειτουργικά δηλαδή κενά των σχολείων στις ανάγκες της Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσιάζετε για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής των ΠΕ 11 να είναι παρωχημένη, να είναι ψευδής και βεβαίως να βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από την υφιστάμενη πραγματικότητα».

Ο Γ. Δελής έφερε ενδεικτικά παραδείγματα από σχολεία όλης της χώρας όπου λείπουν γυμναστές και είτε δεν γίνεται καν το μάθημα της Γυμναστικής είτε διδάσκεται από άλλες ειδικότητες, γεγονός που εγείρει θέματα ασφάλειας των μαθητών. Στη Σέριφο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει γυμναστής ούτε στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο ούτε στις λυκειακές τάξεις. Δεν υπάρχει γυμναστής επίσης, στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου στην Κρήτη, στο 2ο Δημοτικό στο Τυμπάκι Κρήτης, στο 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο Δημοτικό Σχολείο Σαρωνίδας, στο ΕΠΑΛ Σκιάθου, στο 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης...

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, είπε ότι οι προσλήψεις γίνονται με βάση τα αρμοδίως δηλωθέντα λειτουργικά κενά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ότι αυτά τα κενά είναι πάγια πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καλύπτονται. Ωστόσο, από τα νούμερα που έδωσε για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όσο και από την καθημερινότητα των σχολείων, παρά τις γενικευμένες συγχωνεύσεις, φαίνεται ότι και πάλι τα κενά παραμένουν πολλά στα σχολεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ