Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1933 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Σοβιετική Ενωση, 16 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

1950 Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης, που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16-22/11/1950), ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

1951 Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ.

1967 Κορυφώνεται μία ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Τα γεγονότα προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

1970 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1973 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί τον λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές». Από το απόγευμα η κατάσταση οξύνεται. Εξω από το Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών. Καθώς η επίθεση κατά του Πολυτεχνείου φαίνεται αναπόφευκτη, αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Μεσάνυχτα: Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες εξέρχονται από τους στρατώνες τους στου Γουδή και στον Διόνυσο και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.

1980 Η πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.

...και σαν χτες

1918 Εν μέσω επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ότι δεν θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη.

1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη.

1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.

1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στον Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης.

1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Καταλυτικό ρόλο σ' αυτό παίζει η κατεύθυνση της ΚΟ Αθήνας και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένα εργάτες (ιδιαίτερα οικοδόμοι), νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους κ.ά. Το βράδυ γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα, 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μία ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ