Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Επιστρατεύσεις» αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε «κοντέινερ», στερεύει ακόμα και η παροχή οξυγόνου, περιστατικά ξεμένουν στα Επείγοντα

INTIME NEWS

Το χαρτί «επιστράτευσης» και τα τελεσίγραφα προς τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς επιχειρεί να ρίξει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που απορρίπτει κάθε συζήτηση για επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και για ουσιαστικά μέτρα θωράκισης με μέσα και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Οι υγειονομικοί εξακολουθούν να ζουν καθημερινά τις εφημερίες τρόμου, αναγκάζονται να κρατούν δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ συνεχίζεται η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

Χτες, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έκανε λόγο για «μέτρα» που θα αφορούν τον περιορισμό των ανεμβολίαστων, αλλά ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μίλησε για μια «πλήρη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα» για 700 κλίνες σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, οι οποίες βέβαια αποζημιώνονται με παχυλά νοσήλια (νοίκια) από τον ΕΟΠΥΥ. Εκανε ξανά λόγο για την «επιστράτευση» των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα, όπως έγινε και στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, στερώντας από τις γειτονιές πνευμονολόγους και παθολόγους, στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ΠΦΥ.

«Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Υπό ποια έννοια; Οτι δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του Δημοσίου», ισχυρίστηκε, όταν εδώ και δύο χρόνια επιβεβαιώνεται με εκκωφαντικό τρόπο ότι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία δεν μπορεί να συνυπάρχει με την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού, όταν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία κρατούν κενές τις κλίνες τους, περιμένοντας «πελατεία» από τα δημόσια νοσοκομεία της μιας νόσου και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Με την αντιεπιστημονική και εγκληματική πολιτική της λογικής ότι «η πανδημία αφορά τους ανεμβολίαστους», με κριτήριο τον περιορισμό του «κόστους», αντί για τον έλεγχο, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της νόσου, αντί για μέτρα ώστε να μη διαδίδεται ο ιός στους χώρους δουλειάς με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους, η κυβέρνηση εξετάζει τη διπλή μάσκα στα φρακαρισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ανοιχτά ...παράθυρα στις σχολικές αίθουσες.

Χτες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έκανε λόγο για «έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση», όταν σχεδόν το 40% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο, ένα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη της «πετυχημένης εμβολιαστικής στρατηγικής που θα έχουμε εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτη» (όπως έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση), όπως αυτή απορρέει από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται στο 61,8% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι εξίσου θλιβερός, στο 66,2%), ενώ με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 64,8% (μ.ο. στην ΕΕ 69,6%). Μέχρι και σήμερα πάνω από 2.500 κατάκοιτοι περιμένουν να εμβολιαστούν κατ' οίκον, ενώ το να καταφέρει ένας κατάκοιτος να κλείσει ραντεβού αποδεικνύεται άλλη μια σπαζοκεφαλιά.

«Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει στη διασπορά ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ακόμη και σε άτομα που έχουν νοσήσει κι εμβολιαστεί», σημείωσε χτες κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, επιβεβαιώνοντας ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΕΘ και απλές κλίνες που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ή τα μέτρα προστασίας που παραμένουν ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την παρακολούθηση των εμβολιασμένων κ.ο.κ.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Χτες, στο Νοσοκομείο Νίκαιας έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με Covid, από την Κυριακή μέχρι και χτες το βράδυ 4 ασθενείς βρίσκονταν στα Επείγοντα επειδή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι, ενώ τελείωσε και η παροχή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), κλινικές μετατρέπονται άρον άρον σε Covid, διασωληνωμένος ασθενής ήταν εκτός ΜΕΘ.

Με μια τέτοια κατάσταση, αναβρασμός επικρατεί στους υγειονομικούς, που βλέπουν τα νοσοκομεία αντί να θωρακίζονται, να αποδυναμώνονται. Ετσι, σήμερα, Τρίτη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών στο Νοσοκομείο «Αττικόν» θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου «λόγω των σοβαρών προβλημάτων που το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση, όπως είναι η καθημερινή νοσηλεία δεκάδων ασθενών σε ράντζα που συνεχώς επιδεινώνεται, η μη επαρκής χρηματοδότηση καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού». Οι γιατροί προειδοποιούν ότι «η υπερπλήρωση του νοσοκομείου με νοσηλεία αριθμού ασθενών που φτάνει το 150% των κανονικών κλινών του νοσοκομείου είναι επικίνδυνη, τροφοδοτεί κύματα ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια».

Το Νοσοκομείο «Θριάσιο» «ολοκλήρωσε» την εφημερία του Σαββάτου με μηδενικές διαθέσιμες κλίνες COVID (απλής νοσηλείας και ΜΕΘ) ενώ 3 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται σε ...«κοντέινερ» και 6 διασωληνωμένοι μη COVID ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες νοσηλείας, διατρέχοντας σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία τους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Παρ' όλα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι «η νοσηλεία των ασθενών στο νοσοκομείο γίνεται με απόλυτη ασφάλεια». «Στις ΜΕΘ, αν και οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών - με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους - υπάρχουν μέρες που εφημερεύει μόνο ένας γιατρός. Γεγονός που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία των ΜΕΘ», απαντά το Σωματείο.

Επίσης, την Τετάρτη 24 Νοέμβρη, τα σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας προσανατολίζονται στη συνδιοργάνωση μαζικών αγωνιστικών παρεμβάσεων για τη στελέχωση και επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» και την επίταξη των ιδιωτικών «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ», «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ», «ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», «ΥΓΕΙΑ» και «ΙΑΣΩ».

Φρακάρουν τα νοσοκομεία και στη Δυτ. Ελλάδα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

Στη «ναυαρχίδα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας, στο ΓΠΝΠ του Ρίου, οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%. Τα 13 κρεβάτια της ΜΕΘ με περιστατικά κορονοϊού ήταν γεμάτα χτες, όπως επίσης και τα 10 που αφορούν περιστατικά εκτός πανδημίας.

Την ίδια ώρα, 5 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό ήταν σε κλινικές για την πανδημία εκτός ΜΕΘ. Αντίστοιχα, σχεδόν καθημερινά, διασωληνωμένοι ασθενείς (non COVID) νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών.

Μάχη για την εξασφάλιση ενός κρεβατιού δίνεται και στις κλινικές. Οι 3 που διέθετε το Νοσοκομείο του Ρίου για περιστατικά κορονοϊού στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, έγιναν 4 χτες, αφού «προστέθηκε» σε αυτές η Ορθοπαιδική. Και οι 4, πλέον, έχουν πληρότητα 100%, με κατειλημμένα και τα 84 κρεβάτια. Αντίστοιχα, τις περισσότερες μέρες, πάντα γεμάτη είναι και η κλινική των ύποπτων περιστατικών για κορονοϊό.

Επιπλέον, σχεδόν καθημερινά, αρκετά περιστατικά παραμένουν για νοσηλεία στα Επείγοντα, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις κλινικές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία νοσηλευόμενων και προσωπικού. Σε πολύ πρόσφατη εφημερία του νοσοκομείου, αυτά τα συμβάντα αφορούσαν 15 ασθενείς, που περίμεναν στα Επείγοντα για τη μεταφορά τους στις κλινικές...

Στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», χτες, δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια στις 2 κλινικές για την πανδημία (συνολικά 75 κλίνες). Αντίστοιχα, γεμάτη ήταν η ΜΕΘ για τα συμβάντα κορονοϊού (7 κλίνες), ενώ από τα 10 διαθέσιμα κρεβάτια Εντατικής, για περιστατικά εκτός πανδημίας, κενά ήταν μόλις τα 2.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι δυσκολίες και στο ΓΝ Πύργου. Πρόσφατα, απέμειναν μόλις 2 γιατροί για τη ΜΕΘ, ενώ ακόμη και με βάση τις οδηγίες του ΚΕΣΥ, αυτοί θα έπρεπε να είναι 6 (ένας για κάθε κρεβάτι), καθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία της αδύνατη, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας, που υποδέχονται κατά κύριο λόγο τις ανάγκες τέτοιων περιστατικών, από τους γειτονικούς νομούς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εδώ και ένα 6μηνο παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους και οι γιατροί που μετακινούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα από άλλους νομούς, με την πίεση συνολικά στον χώρο να μεγαλώνει.

Συνολικά, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εκτός από τις «συγχωνεύσεις» κλινικών, η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την κάλυψη των τεράστιων κενών με προσωπικό 3μηνων συμβάσεων, που καλύπτουν θέσεις προσωπικού που η ίδια έβγαλε σε αναστολή!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ