Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικό «παρών» για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα
  • Συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα
  • Παράσταση διαμαρτυρίας για τη σίτιση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για ανοιχτά, ασφαλή πανεπιστήμια, σπουδές και πτυχία με αξία, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, έστειλαν φοιτητικοί σύλλογοι, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με βάση την κατάσταση που βιώνουν στις σπουδές τους με το άνοιγμα των σχολών, την εμπειρία από τις δύο προηγούμενες χρονιές των κλειστών ΑΕΙ, τις ανάγκες και διεκδικήσεις τους που βρίσκονται στον αντίποδα των μέτρων και νόμων της κυβέρνησης, αλλά και μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με συνθήματα και πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης για τις σπουδές τους, ενάντια στους νόμους της καταστολής και των φραγμών στη μόρφωση. Κάλεσαν, για μια ακόμα φορά, να μην υπάρξει ούτε σαν σκέψη νέος νόμος πλαίσιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και χτύπημα στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Φωνάζοντας συνθήματα για αναβάθμιση των σπουδών, για αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες τους, εναλλάσσοντάς τα με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα.

Μπροστά στη Βουλή, φοιτητές άνοιξαν ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή φοιτητικών συλλόγων που δήλωνε: «Από το πρώτο "ένσημο" απαιτούμε εργασιακά δικαιώματα, όχι ψίχουλα», με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης της κυβέρνησης, η οποία δεν αποτελεί παρά νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες και δεν απαντά στις ανάγκες της νεολαίας, στις διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία με αξία, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Η φοιτητική κινητοποίηση κατέληξε στα Προπύλαια όπου ανανεώθηκε το ραντεβού στον εορτασμό για την 48η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου που κορυφώνεται με την αντιιμπεριαλιστική πορεία της Τετάρτης. Αυτό το διάστημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους οι σύλλογοι αποφασίζουν και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό εορτασμό.

Κινητοποίηση για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συνθήματα όπως «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και με την απαίτηση να ικανοποιηθεί το αίτημα για δωρεάν σίτιση και να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση για μείωση των δικαιούχων, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία και τη φοιτητική μέριμνα στον Βόλο.

Τόνισαν πως δεν ανέχονται να μπαίνουν επιπλέον οικονομικά εμπόδια στις σπουδές τους και ξεκαθάρισαν πως το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί κανείς να «διαλέξει» αν θα φάνε δωρεάν όσοι βρίσκονται σε ακραία φτώχεια ή όσων οι γονείς με «νύχια και με δόντια» τα βγάζουν πέρα.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που σταθερά υποχρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο και από την άλλη ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και σε μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, κάλεσαν την πρυτανική αρχή να πάρει θέση, αναδεικνύοντας και τις δικές της ευθύνες καθώς συμφωνεί και προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να εισχωρούν σε κάθε λειτουργία του οι εργολάβοι και οι ιδιώτες, με τα γνωστά αποτελέσματα εις βάρος των φοιτητών.

«Από το πρώτο
«Από το πρώτο "ένσημο" απαιτούμε εργασιακά δικαιώματα, όχι ψίχουλα», το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές στην κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης για νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες
Οι φοιτητές τόνισαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, πως θα επιβάλουν ξανά στην πράξη τη δωρεάν σίτιση με το άνοιγμα των ταμείων της Λέσχης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν: Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για τη σίτιση όλων των φοιτητών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό - κανένας φοιτητής χωρίς φαγητό. Καμιά Λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Αμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ